Tieltse Needles naaien zich de ziel uit het lijf

Foto: De dames van patchworkgroep The Needles (met Veronique Gelaude en Carine Mortier centraal naast elkaar) hopen 10.000 euro in te zamelen met hun handwerk. (Foto TVW) © TVW
Redactie KW

De Tieltse patchworkgroep The Needles naait zich de ziel uit het lijf ten voordele van De Warmste Week en de vzw Boven de wolken. De dames toveren fraaie handwerkjes uit hun vingers waarmee ze de deksels van al meer dan 2.000 weckpotjes hebben bekleed.

Veronique Gelaude is een van de twaalf dames die tweewekelijks samenkomen in een van de lokalen in de Europahal om samen te naaien, een traditie die inmiddels de 25 jaar overschrijdt. “Als hechte groep vriendinnen spelen we al jaren met het idee om eens iets te doen voor De Warmste Week”, zegt Veronique. Aangezien naaicollega Carine Mortier uit Brugge vorig jaar grootmoeder werd van een sterrenkindje Emma, waren de dames het snel eens dat de vzw Boven de wolken hun steun verdiende. Dat is een organisatie van professionele fotografen die overleden kindjes op een respectvolle manier fotograferen. “Mijn dochter heeft het er heel moeilijk mee om het onderwerp aan te raken, maar vzw Boven de wolken maakt het tenminste bespreekbaar. Dat is al heel wat”, vindt Carine.

Dan was het nog kwestie van een uitdaging te bedenken die geld in het laatje kon brengen. “Op een handwerkbeurs kocht ik een drietal kleine potjes met een patroon en uitleg over hoe je eigenhandig de deksels kon bekleden met een naaiwerkje. Toen ik dat als cadeau aan een vriendin schonk, zei ze: ‘zoek niet langer naar jullie activiteit voor De Warmste Week'”, aldus Veronique.

Zo gezegd, zo gedaan en dus maken de dames, gespecialiseerd in patchwork, sinds eind februari tegen honderd per uur dekselbekleding, allemaal handwerk. “Aan sommige items werken we al snel twee tot drie uur”, aldus nog Veronique en Carine. De versierde weckpotjes kosten 5 euro. Tot verbazing van de dames vlogen er al 2.000 exemplaren, allemaal gevuld met snoep, de deur uit. “Werkjes met engelen doen het goed en met de feestdagen in het vooruitzicht hebben we ons ook op kerstversieringen gestort”, klinkt het nog.

De twaalf dames uit de Tieltse groep krijgen de steun van een achttal collega’s van de Brugse borduurgroep DMC. Veronique maakt zich sterk dat ze tot 10.000 euro kunnen inzamelen voor de vzw Boven de wolken. “We gaan de cheque op 21 december persoonlijk afgeven tijdens De Warmste Week in Kortrijk.” De initiatiefneemsters wensen onder meer Paul Maeyens uit Kanegem, kinderdagverblijf De Paddenstoel en Papyrus uit Tielt te bedanken voor de steun. (TVW)

Wie een of meerdere versierde weckpotjes wil kopen, kan contact opnemen met veronique@patrickdeman.be of 0498 11 78 24.