Tieltse Middenstand werkte zoektochten uit, Gildhof serveert gratis onlinevoorstellingen

De Tieltse Middenstand en Ondernemingen, het Gildhof en het stadsbestuur hebben heel wat coronaveilige activiteiten uitgedokterd voor de kerstvakantie en de weken erna. (foto TVW)©TOM VAN HOUTTE (foto TVW)
De Tieltse Middenstand en Ondernemingen, het Gildhof en het stadsbestuur hebben heel wat coronaveilige activiteiten uitgedokterd voor de kerstvakantie en de weken erna. (foto TVW)©TOM VAN HOUTTE (foto TVW)
Redactie KW

Geen kerstmarkt, geen nieuwjaarsreceptie, maar dat betekent niet dat Tielt Wintert eind 2020 en begin 2021 een lege doos zal zijn. Het stadsbestuur heeft met de Tieltse Middenstand en Ondernemingen drie wandelzoektochten en zelfs een heuse auto- of fietszoektocht uitgedokterd met als hoofdprijzen waardebonnen, te besteden in de lokale horecazaken.

De kerstvakantie en alles eromheen zal zich, gezien de constante dreiging van het coronavirus, meer dan ooit in openlucht afspelen. Daar spelen Stad Tielt en de Tieltse Middenstand en Ondernemingen handig op in. “We organiseren om te beginnen een auto- of fietszoektocht ‘bolleke-pijlke’ van 35 kilometer uit de oude doos”, zegt schepen van Evenementen Grietje Goossens (Iedereen Tielt).

Starten doe je in de Galgenveldstraat, het eindpunt is het Generaal Maczekplein. De ingevulde deelnameformulieren kan je deponeren in de stadsbrievenbus die zich in de doorgang van de Markt naar het Alexianenplein bevindt.

Deelgemeenten doorzoeken

Parallel kan je in diezelfde periode deelnemen aan wandelzoektochten in Aarsele (10 km), Schuiferskapelle (7,8 km) en Kanegem (5,5 km). “Eerstgenoemde onderneming is er eentje voor meerwaardezoekers, de twee andere zijn net iets toegankelijker voor een breder publiek”, aldus nog schepen Goossens.

Bij elke zoektocht worden onder de correcte antwoordformulieren tien goodiebags verloot en overkoepelend worden ook een waardebon van 25, 50 en 100 euro, te besteden in de lokale horecazaken, als hoofdprijzen uitgeloot. Meer info en deelnameformulieren vind je op www.visittielt.be en www.tieltsemiddenstand.be . Na de zoektocht kan je ze bussen bij respectievelijk ’t Een en ’t Ander (Schuiferskapelle), ’t Vliegend Peerd (Kanegem) en ’t Dorpshuis (Aarsele). Alle (zoek)tochten lopen van maandag 21 december tot en met zondag 31 januari.

Igor De Sneeuwman

Kinderen vinden hun gading in een aangepaste zoektocht, helemaal op hun maat uitgewerkt. Door een hevige sneeuwstorm is Igor De Sneeuwman alles kwijtgeraakt: zijn mooie knoopogen, de grote oranje wortelneus, zijn oude hoed, de warme sjaal en zelfs zijn twee stokarmen … Lachen lukt ook al niet, want de steentjes die zijn mond vormden, zijn weg…. De opdracht voor kids tot en met 12 jaar is duidelijk: Igor alles helpen terugvinden.

Haal een Igor-postkaart aan het Stadspunt, in de bib of download die via www.visittielt.be. Je krijgt info en doe-opdrachtjes mee, waarmee je op zes locaties in de stad de hulpstukken van Igor terugvindt. “Kleef die op de postkaart en stuur die naar iemand die je nu even niet kan zien. Neem zeker vooraf een selfie van jezelf met je kaart, stuur die naar evenementen@tielt.be en maak kans op een snoeptaart”, voegt de schepen er nog aan toe. “Vergeet je naam, adres en geboortejaar niet te vermelden. De Igor-zoektocht loopt van 18 december tot en met 10 januari.

Knutselwerkje in de spar

Er is nóg een familie-activiteit in de gezonde buitenlucht gepland. Op het Alexianenplein pronken enkele kerstbomen die schreeuwen om versiering. Het stadsbestuur roept iedereen op om met zijn (gezins)bubbel naar het plein te komen en wat (oude) kerstversiering of een knutselwerkje mee te brengen. “Weet wel: wat je er inhangt, kan je niet terugkrijgen”, geeft schepen Goossens nog mee. “Respecteer de versiering van anderen en hou voldoende afstand of kom gewoon eens terug. Het resultaat hangt helemaal van jullie af, maar het wordt zeker iets om naar uit te kijken.”

Ook Gildhof verwent kinderen

Ook het Gildhof laat zich met eindejaar niet onbetuigd, al moet het cultuurcentrum de deuren nog altijd gesloten houden. “Met CC Twinkel bieden we drie voorstellingen met een kerststrik errond aan via stream”, zegt coördinator Femke Vanhecke.

Op woensdag 23 december komt vanaf 13 uur een link op de website en de Facebookpagina van het Gildhof naar de kerstspecial van De Schorriemorrieband. Een week later verschijnen vanaf 13 uur twee voorstellingen online: Pascale Platel leest voor uit ‘Baby Pop en Billie Boef’ (voor kinderen tot 9 jaar) en Tekenen met Joris Thys (voor kinderen vanaf 8 jaar). “De links blijven de volledige kerstvakantie beschikbaar.” (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.