Tieltse Elodie kan haar verhaal doen aan wereldster Ed Sheeran: “Zijn muziek helpt me er telkens bovenop”

Elodie Vincent geniet nog na van de showcase van Ed Sheeran. © WMe by Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Kunnen zijn wie je bent, dat is het centrale thema van De Warmste Week dit jaar. Voor Elodie Vincent is dat niet altijd een evidentie. Groot was dan ook haar vreugde toen bleek dat ze naar de showcase mocht van haar idool Ed Sheeran én in het kader van De Warmste Week bij hem haar verhaal mocht doen.

Elodie Vincent (22) uit Tielt beleefde afgelopen maandag de dag van haar leven. Ze won bij Studio Brussel immers tickets om een intieme showcase bij te wonen van haar grote idool, de Britse singer-songwriter Ed Sheeran. Zowel Elodie als haar zus Céleste zijn enorme fans van de artiest.

“Een drietal jaar geleden hebben we hem zien optreden op Werchter. We probeerden tickets te bemachtigen voor zijn optreden volgend jaar in het Koning Boudewijnstadion, maar die waren meteen uitverkocht. Het concert van afgelopen maandag maakt dat helemaal goed.”

Zijn wie je bent

Elodie en Céleste mochten zich samen met een 150-tal andere fans verheugen op een intiem optreden. Het duo werd er getrakteerd op een aantal grote hits, maar ook op een Q&A met de artiest. “Op het einde van het optreden kon ik één van de plectrums bemachtigen die hij nog in het publiek gooide.” De kers op de taart van wat sowieso een heel speciaal moment is geworden voor Elodie.

“Aan de buitenkant zie je ook niet dat ik ziek ben en dat stuit soms op onbegrip”

Dit jaar is het thema van De Warmste Week kunnen zijn wie je bent. Iets wat voor Elodie geen evidentie is. “Toen ik 13 jaar was, kreeg ik de diagnose Lupus. Dat is een auto-immuunziekte die zich bij mij vooral op mijn organen, gewrichten en spieren zet. Ik leef met ups en downs, maar tijdens zo’n downperiode krijg ik heel veel pijn in mijn spieren en gewrichten en komt er soms vocht op mijn longen of hart. Het is mentaal en fysiek zo uitputtend, dat ik regelmatig in het ziekenhuis beland. Ik heb een heel slecht jaar achter de rug, maar de muziek van Ed Sheeran helpt me er steeds weer bovenop, omdat ik mezelf ook vaak herken in zijn teksten. In Lego House gaat het bijvoorbeeld over uit elkaar vallen en weer bijeengeraapt worden door de mensen om je heen. Ik kan gelukkig altijd op mijn familie en vrienden rekenen om me weer moed te geven om door te gaan.”

Grote impact

De ziekte beperkt Elodie in het kunnen zijn wie ze eigenlijk is. “Mijn studies bijvoorbeeld moet ik over een langere periode spreiden en ik weet nu al dat ik nooit in staat zal zijn om voltijds te werken. Het heeft dus wel een grote impact.”

Ed Sheeran vindt het thema van De Warmste Week zo belangrijk dat hij maandag een showcase gaf, waarop Elodie aanwezig mocht zijn.
Ed Sheeran vindt het thema van De Warmste Week zo belangrijk dat hij maandag een showcase gaf, waarop Elodie aanwezig mocht zijn. © © VRT 2021

Waarom net Ed Sheeran mee zijn schouders zet onder dit thema van De Warmste Week, is voor Elodie heel duidelijk. “Hij is in zijn kindertijd gepest, onder andere door zijn rode haren, omdat hij stotterde en toen al liedjes schreef over gevoelens. Maar zijn boodschap is altijd gebleven: doe wat je graag doet, en trek je niet te veel aan van de anderen.”

Zondag kreeg Elodie telefoon van de redactie van het VRT-journaal, met de vraag om nog een video op te nemen met haar verhaal. Die video kreeg Ed Sheeran te zien tijdens ‘Laat’ op VRT NWS. “Ik heb de kans gegrepen om dit te kunnen vertellen, omdat Lupus nog zo’n onbekende ziekte is. Aan de buitenkant zie je ook niet dat ik ziek ben en dat stuit soms op onbegrip. De reactie van Ed Sheeran was heel lief, hij leek toch wel onder de indruk.”

Startschot

Met de showcase van Ed Sheeran is het startschot gegeven voor De Warmste Week en is de eerste 100.000 euro ingezameld. “Zelf zet ik geen actie op poten, maar ik ben wel vast van plan om andere acties te steunen”, geeft Elodie nog mee.

De Warmste Week vindt dit jaar plaats van zaterdag 18 tot en met vrijdag 24 december in Mechelen. De showcase van Ed Sheeran, met Elodie op de eerste rij, zal op zondag 19 december worden uitgezonden op één. (LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier