Tieltse bands schreeuwen om meer repetitieruimte

De afgelopen maanden konden we in onze reeks kennismaken met heel wat Tieltse bands: 37 om precies te zijn. Van pop- en rockbands over coverbands tot groepen die het meer bij de heavy metal zochten. Repeteren doen ze allemaal, maar een ruimte vinden om dat te doen, blijkt niet altijd zo evident. “Als stad Tielt een locatie ter beschikking wil stellen, willen we ze nog helemaal zelf komen inrichten”, klinkt het.

Enkele leden van Maïskie Molie staken de handen uit de mouwen om zelf een repetitieruimte uit te bouwen. © Wouter Meeus

Wie wil optreden, moet ook repeteren. En wie wil repeteren, heeft daar een ruimte voor nodig. Garages herinrichten, schuren huren, elkaars repetitieruimtes gebruiken tot zelfs een eigen kot bouwen: onze Tieltse bands zijn bijzonder creatief in het omgaan met de beperkte repetitiemogelijkheden in de stad.

Een drietal jaar geleden besloot David Maertens van Maïskie Molie om zelf voor een repetitieruimte te kijken. “Dat was toen eigenlijk nog voor de Tijuana Prison Band”, vertelt hij. “We repeteerden in een lokaal dat we huurden, maar de kosten liepen al snel op. Met dat budget kon ik evengoed hout gaan kopen en zelf iets maken. De goesting was er ook om dat te doen.”

Bouwen en verbouwen

David stak de handen uit de mouwen en de eigen repetitieruimte, opgetrokken in een hangar, was een feit. “Oorspronkelijk repeteerden we er met vier mensen, maar met de Maïskies is dat opgelopen tot 11 man. We begonnen dus met onze bandleden weer te verbouwen en breidden onze ruimte uit, zodat we er nu wel allemaal zonder problemen in passen. Straks komt er nog isolatie en plaatsen we zwarte doeken. Maar je moet binnen je band natuurlijk wel mensen hebben die dat allemaal zelf kunnen, dat is niet altijd zo evident.

Vooral voor de jonge bands kan het een grote hulp zijn om zo aan een betaalbare plaats te geraken

Het voordeel voor de band is dat ze al hun materiaal nu kunnen laten staan. “Je wint daar veel tijd mee. We kunnen ook zo lang repeteren als we zelf willen. Uiteraard zou het wel fijn zijn, mocht stad Tielt opnieuw repetitieruimtes kunnen voorzien. Vooral voor de jonge bands kan het een grote hulp zijn om zo aan een betaalbare plaats te geraken”, geven de knutselmaïskies mee. “In onze ruimte repeteren we trouwens niet enkel met Maïskie Molie. Onder meer Hands Off The Barmaid vond hier een onderkomen.”

Zelf reservaties en betalingen regelen

Ook de bandleden van Lucid Dream delen hun repetitieruimte met andere bands. “We hebben vier jaar geleden een onderkomen gevonden dat we helemaal zelf konden inrichten”, vertelt Wout Debacker. “De band dirk. is bij ons komen aankloppen om de ruimte tijdelijk te mogen gebruiken. We kennen de bandleden goed en de samenwerking verloopt vlot. Intussen is er ook een Gentse band, waarbij ik zelf drum, die eventjes onze repetitieruimte gebruikt. In Gent zijn er namelijk een tijdje geleden heel wat ruimtes verdwenen, zodat er wel wat bands op straat staan.”

Dat er in Tielt een probleem is wat repetitieruimtes betreft, dat is zeker. In september staan er drie bands op straat – Werner Mareels, coördinator bij Pro Musica Tielt

Wout krijgt heel regelmatig de vraag van andere bands om hun plek ook te mogen gebruiken. “Maar we kunnen er geen bands meer bijnemen. Toch blijven er mailtjes komen. Er is dus wel degelijk een groot tekort aan degelijke repetitieruimtes in het Tieltse, met haalbare huurprijzen. Het probleem is al meerdere keren aangekaart, maar tot nu toe kwam er nog niets uit de bus. Ik werk aan een dossier met een voorstel. Als stad Tielt ons een locatie kan aanbieden, willen we met een grote groep vrijwilligers alles op een budgetvriendelijke manier inrichten voor de bands. Dat moet zeker lukken. Ik wil zelfs de reservaties en de betalingen regelen, zodat stad Tielt daar geen werk aan heeft”, stelt Wout nog voor.

Werner Mareels, coördinator bij Pro Musica Tielt.
Werner Mareels, coördinator bij Pro Musica Tielt.© WME

Weg uit Campus De Reynaert

“Drie bands vonden bij ons onderdak”, geeft Werner Mareels, coördinator bij Pro Musica Tielt mee. “Twee bands ontstonden in onze eigen rangen, dit jaar kwam daar ook Murder Intentions bij. Die band was al een tijdje op zoek naar een repetitieruimte en ze klopten uiteindelijk bij ons aan. We slaagden erin om een ruimte voor hen vrij te maken, zodat er een fijne samenwerking kon ontstaan. Maar intussen heeft Pro Musica het bericht gekregen dat we zelf bij Campus De Reynaert moeten vertrekken. We vonden een nieuw onderkomen in Huis Tabor, maar onze slagwerkklas én onze bands kunnen niet mee verhuizen. Het is dus echt spijtig dat we Murder Intentions geen toekomst bij ons kunnen bieden. Vanaf september zullen er dus meerdere bands zonder repetitieruimte zitten.”

Voorlopig verliest Werner de moed nog niet. “Pro Musica bestaat al meer dan 50 jaar. We hopen dan ook dat er een nieuwe locatie gevonden kan worden voor ons slagwerk en voor de bands. We zitten binnenkort alvast eens samen met de schepenen van Onderwijs en Cultuur. Maar dat er in Tielt een probleem is wat repetitieruimtes betreft, dat is zeker. Vroeger konden bands in ruimtes voorzien door stad Tielt repeteren, maar dat is een hele tijd geleden al weggevallen. Het zou bijzonder jammer zijn dat onze drie bands op straat zouden terechtkomen.”

Schepen van Cultuur Grietje Goossens: “Op ons lijstje van to do’s”

“We zijn ons bewust van het probleem”, reageert schepen van Cultuur Grietje Goossens (Iedereen Tielt). “Een aantal bands is ook al bij ons komen aankloppen. Voor dit jaar hebben we jammer genoeg geen budget meer om aan repetitieruimtes te werken, maar het staat zeker op ons lijstje van to do’s. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de vraag van de bands tegemoet te komen. We willen sowieso op de multifunctionaliteit van gebouwen inzetten. Sommige gebouwen staan gewoon te vaak leeg. We nemen de vraag naar meer repetitieruimtes dus in elk geval mee in ons meerjarenplan, niet enkel voor bands maar voor alle muzikanten. Als schepen is het immers erg fijn om te zien met hoeveel plezier er in onze stad muziek gemaakt wordt.”

(Lien Depauw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.