Tieltse Ann Roelens schittert als edelfigurant in ‘Black-out’

Ann Roelens in CC Gildhof, waar het acteerwerk voor haar begon.© KV
Ann Roelens in CC Gildhof, waar het acteerwerk voor haar begon.© KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Ann Roelens (53) is zondag te zien in de laatste aflevering van de Vlaamse televisieserie ‘Black-out’ op Eén. Daarin speelt ze een moederrol, een edelfiguratie, want ze komt close-up in beeld. “Het zal toch met een klein hartje zijn dat ik voor mijn tv-scherm zal kruipen, want het doet nog altijd vreemd om mezelf op beeld te zien.”

Sinds november is op Eén de serie Black-out te zien met acteurs als Geert Van Rampelberg, Nora Gharib en Jelle De Beule. Het verhaal gaat over een kerncentrale die gesaboteerd wordt, waardoor er een nationale stroompanne heerst. Op datzelfde moment wordt de dochter van de premier ontvoerd. De boodschap luidt: gaat het licht terug aan, dan zal haar dochter sterven. Nu zondag is de ontknoping en daar speelt de Tieltse Ann Roelens (53) in mee. “Het is maar een klein rolletje, maar het blijft leuk om te doen. De serie is intussen al twee jaar geleden opgenomen, dus het wordt spannend om mezelf terug te zien”, zegt Ann bescheiden.

Passie

Voor Ann is het niet de eerste keer dat ze als figurant optreedt. Zo had ze al rolletjes in Thuis, Familie, Eigen Kweek en ook in enkele reclamespotjes. “Meestal word ik gecast als mama of zakenvrouw, dat komt door mijn leeftijd denk ik ( lacht ). Maar het gebeurt dat ik ook eens verpleegster of advocaat moet spelen.”

Haar allereerste acteerrolletje is al meer dan 15 jaar geleden. “Ik herinner het me nog goed. Dat was voor een reclamespotje van Belgacom. Ik wist dat ik samen zou spelen met zanger Christoff, maar wat ik niet wist, was dat ik daarvoor in bad moest… met een andere man. Ik mocht wel mijn bikini aandoen, maar dat hoort erbij natuurlijk.”

Ann heeft altijd al een passie gehad voor acteren. “Eigenlijk is dat in de Chiro begonnen. Als er een toneeltje was, stond ik te popelen om mee te spelen. Op iets latere leeftijd werd ik lid van Theater Dakwerken, waarmee ik al leuke stukken heb gemaakt en gebracht in CC Gildhof. Voor mij is dat echt een speciale plek”, aldus Ann, die als kind eigenlijk televisieomroepster wilde worden, maar nu werkt als begeleidster in Mivalti. Al durft ze daar ook op de voorgrond te treden: “Bij kerstfeestjes sta ik altijd paraat om een showtje op te voeren. Daar ben ik zeker niet bang voor.”

“Eigenlijk hoef je helemaal niet te acteren wanneer je aan het acteren bent”

“Het blijft voor mij wel een hobby. Ik doe het graag, maar ik denk dat ik niet goed genoeg ben om als actrice door te groeien. Dat is ook helemaal niet mijn ambitie”, zegt Ann. Toch blijft ze zich inschrijven voor allerlei rolletjes. “Meestal werken die bureaus met castings, dan moet je met tientallen mensen auditie doen voor dezelfde rol. Het geeft dan wel een serieuze kick als jij uitgekozen wordt.” Al zit het niet altijd mee. “Onlangs was ik kandidaat voor een reclame van L’Oréal en werd ik niet gekozen. Ik bekijk het positief: waarschijnlijk had ik te weinig rimpels ( lacht ).”

Kick

“Wat ik het liefst doe, theater of figureren op tv? Ik vind beide leuk, maar het zijn verschillende werelden. Reclame vraagt meestal maar een (halve) dag, dat is dus veel vluchtiger dan een theatervoorstelling. Daar ben je vanaf nul bij betrokken: de rolverdeling, teksten lezen, repeteren, decor opbouwen om dan uiteindelijk toe te leven naar de première.”

Door te acteren heeft Ann al veel bijgeleerd. “Door mezelf te zien op televisie heb ik geleerd om niet altijd alles grotesk te willen uitbeelden. Acteren is vaak het tegenovergestelde van overdrijven. Terwijl dat bij theater net anders is.” In 2012 volgde ze ook een workshop van acteur Frank Feys, waar ze als beginnende acteur een korte opleiding genoot. “In die workshop leerde ik mensen kennen met verschillende achtergronden: modellen, reclamefiguranten, acteurs… We leerden omgaan met zenuwen, faalangst en gebrek aan ervaring. Ik vond het fascinerend dat je eigenlijk helemaal niet hoeft te acteren wanneer je aan het acteren bent.”

Privésfeer

Het acteerwerk van Ann blijft niet buitenshuis. Zo speelden haar zoon Robbe en dochter Renée ook al eens mee in een reclamespotje en een aflevering van tienerserie D5R. “Een bepaalde aflevering van die serie werd in ons huis opgenomen. Ik neem het acteerwerk dus mee naar huis. Het gebeurt ook dat ik een moederrol heb en ze nog op zoek zijn naar een dochter. Dan is handig als je zelf een dochter hebt.”

Ann is blij dat ze haar kinderen op die manier kan laten proeven van acteren. “Ik ga hen niet forceren, hoewel ik vind dat mijn kinderen mooie verschijningen zijn. Maar dat zegt waarschijnlijk iedere moeder ( lacht ).”

De laatste aflevering van Black-out is zondag om 20.45 uur op Eén te zien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.