Tieltse aardappelinpakker zegt plastic verpakkingen (zo goed als) vaarwel

Peter Van Steenkiste met de duurzame verpakkingen: "Door onze aanpak zijn we een trendsetter binnen de sector." © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Het aardappelverwerkend en -inpakbedrijf Warnez trekt voluit de duurzame kaart. In 2021 wil de Tieltse onderneming 95 procent van alle verpakkingen recycleerbaar maken. Het traditionele plastic wordt vervangen door papier en biologische materialen op basis van suikerriet. “Daarmee zijn we een trendsetter binnen de sector”, zegt packaging manager Peter Van Steenkiste.

Warnez, een hoogtechnologisch aardappelbedrijf uit Tielt, verpakt al sinds 1950 verse aardappelen en biedt die op vandaag in alle mogelijke verse vormen aan: van basisproducten tot speciale aardappelsoorten in kleine verpakkingen en hoeveelheden. Jaarlijks worden er door een 65-tal werknemers om en bij de 50.000 ton aardappelen uit België en omstreken verwerkt, goed voor een jaaromzet van ongeveer 45 miljoen euro.

Het duurzame aspect is al jaren prioritair binnen de onderneming, maar nu zet Warnez een extra stevige innoverende stap vooruit. Het bedrijf gaat het engagement aan om traditionele plastic verpakkingen zoveel mogelijk aan de kant te schuiven en wil in 2021 de recycleerbaarheid van alle verpakkingen op 95 procent leggen.

Tijdsgeest mee

“Vroeger werd zo goed als alles in plastic verpakt”, duidt packaging manager Peter Van Steenkiste (42). “Een stevig materiaal dat ook tegen een stootje kan. Alleen is het gebruik ervan niet zo milieuvriendelijk aangezien het van eindige bronnen komt. Daar wilden we verandering in brengen en ook de tijdsgeest zit momenteel mee. De consument is meer dan ooit klaar om plastic verpakkingen de wereld uit te helpen.”

We hebben al 94 ton aan plastic kunnen besparen – Peter Van Steenkiste

Voor de lagere gewichten gaat Warnez voluit voor verpakkingen in papier. “Tot volumes van één kilo is dit de perfecte manier”, klinkt het. “Bovendien is alles FSC-gecertificeerd. Voor elke boom die voor papierproductie wordt gerooid, wordt er een nieuw exemplaar aangeplant.” Met de papieren verpakkingen op rol kunnen tot dertig zakken aardappelen per minuut verwerkt worden. “Volgend jaar moeten ook volumes tot 2,5 kilo in papier verpakt kunnen worden.”

De grotere gewichten krijgen dan weer een verpakking van biologische materialen op basis van suikerriet: ‘I’m Green PE’. “Erg milieuvriendelijk, want het suikerriet verwerkt meer CO2 dan dat er tijdens het chemisch proces opgewerkt wordt. Bij Warnez hebben we de laatste jaren een heel traject afgelegd om over te gaan naar recycleerbare en biogebaseerde verpakkingen. Een vijfde van al onze plastic verpakkingen is intussen bio-gebaseerd, zelfs een derde als we het totaal van alle aardappelverpakkingen bekijken. En momenteel is 80 procent van onze totale hoeveelheid verpakkingen recycleerbaar, een cijfer dat we in 2021 op 95 procent willen leggen. Tegenover 2019 hebben we al 94 ton op aardolie gebaseerde plastics kunnen besparen, ook door het verdunnen van bestaande folies, het herbekijken van het design én door het stimuleren van de losse verkoop van aardappelen. Goed voor een reductie van 41 procent van alle op aardolie gebaseerde plastic binnen ons bedrijf. Daarmee zijn we een trendsetter binnen de sector.”

Retailers van belang

De papieren verpakkingen kan de consument in de papier- en kartonmand gooien, de biogebaseerde verpakkingen kunnen vanaf 2021 in alle pmd-zakken. “Een positieve evolutie, al moet de consument blijvend gesensibiliseerd worden. Daarvoor rekenen we ook op de retailers die onze producten in hun winkelrekken te koop aanbieden. We stellen onze knowhow dan ook graag aan hen ter beschikking.”

Of er ooit honderd procent recycleerbare verpakkingen komen, laat Peter Van Steenkiste vooralsnog in het midden. “Soms is traditioneel plastic ook nog nodig. Bijvoorbeeld bij een verpakking met een stoomventieltje dat in de microgolfoven kan gebruikt worden. We werken echter ook mee aan het Circopack-project, een initiatief van Pack4Food en Flanders’ Food in samenwerking met onderzoekers van de UGent en UHasselt, en hopen zo een nog beter standpunt te kunnen innemen rond duurzaamheid van de verschillende soorten aardappelverpakkingen die worden gebruikt. Ons uiteindelijk doel is om op alle vlakken zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier