Tielts slachthuis haalt uitbreidingsplannen weer uit de kast, Animal Rights plant actie

Het slachthuis Debra-Meat.©Wouter Meeus
Het slachthuis Debra-Meat.©Wouter Meeus
Tom Van Houtte

Het slachthuis Debra-Meat in Tielt wil gaan uitbreiden. Dat gebeurt vier jaar nadat undercoverbeelden over dierenmishandeling aan het licht kwamen. Het slachthuis streeft opnieuw naar een vergunning om de slachtcapaciteit uit te breiden tot 2,4 miljoen varkens per jaar.

In 2017 wou het slachthuis al de capaciteit van 1,5 miljoen varkens opdrijven, maar dat was buiten undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights gerekend, die dierenmishandeling bij Debra-Meat aan de kaak stelde. Het begin van zwarte tijden voor CEO Thomas De Roover De Brauwer en zijn bedrijf, dat heel wat klanten verloor. Daar kwam nog eens een uitbraak van varkenspest in Wallonië bovenop, waardoor geruchten de ronde deden over een nakend faillissement. De activiteit in de snijzaal lag eind 2018 (zo goed als) stil, maar Debra-Meat overleefde.

Bijkomende gebouwen

“Onze slachtactiviteiten zitten na enkele moeilijke jaren weer op het niveau dat een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning rechtvaardigt”, zegt Thomas De Roover De Brauwer. “Daarom halen we de vroegere plannen weer van onder het stof.” De uitbreiding gaat gepaard met nieuwe gebouwen. “Maar we blijven binnen het goedgekeurde bpa”, klinkt het.

Omwonenden vrezen bijkomende geluids- en geuroverlast en extra uitstoot, als gevolg van meer transporten. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights kondigt al aan bezwaar in te dienen. “Na de veroordeling voor dierenmishandeling, waarvoor de maximale boetes werden opgelegd, blijven wij ijveren voor een sluiting van dat horrorslachthuis”, zegt Els Van Campenhout. Animal Rights plant nu een demonstratie op 16 maart van 10 tot 12 uur voor de poorten van het slachthuis om te protesteren tegen de aangevraagde uitbreiding en om aandacht te vragen voor de mishandelde dieren.

Start openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek dat deel uitmaakt van de vergunningsaanvraag gaat vrijdag 26 februari van start en loopt tot en met 27 maart. De plannen kunnen worden ingekeken bij de Tieltse dienst Ruimtelijke Ordening na afspraak op 051-42-81.40.

Op maandag 8 maart vindt ook een digitale informatievergadering plaats waarvoor je hoort in te schrijven op milieudienst@tielt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.