Tielts koor Zanglust kan terecht in Onze-Lieve-Vrouwkerk

Zanglust-voorzitter Philippe Vindevogel in het doksaal waar naast zijn koor ook andere muziekverenigingen gebruik kunnen van maken.©TOM VAN HOUTTE TVW
Zanglust-voorzitter Philippe Vindevogel in het doksaal waar naast zijn koor ook andere muziekverenigingen gebruik kunnen van maken.©TOM VAN HOUTTE TVW
Tom Van Houtte

In de herfst van 2019 moest Zanglust halsoverkop op zoek naar een nieuw repetitielokaal, maar de oplossing is in zicht: de twee vrije doksalen vooraan de Onze-Lieve-Vrouwkerk op de Vierhoek. Meteen wordt ook het algemeen gebrek aan repetitieruimte in Tielt minstens aangepakt, met steun van het stadsbestuur.

Het was voor Zanglust niet lang zoeken naar een oplossing, en dat mag je best letterlijk nemen. De kerk ligt pal naast het Feestpaleis, dat zodanig aan het verkrotten was dat het Koninklijk Koor & Orkest er niet langer kon blijven.

Het koor kreeg na contact met het stadsbestuur een ruimte in het Gildhof toegewezen, terwijl het symfonisch orkest voor zijn repetities naar de bovenverdieping van de academie kon uitwijken. “Allemaal tijdelijke oplossingen, terwijl de doksalen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk leegstonden”, zegt Zanglust-voorzitter Philippe Vindevogel, wiens vereniging momenteel stilligt door de coronamaatregelen. “We bespraken de kwestie met de kerkfabriek, die heel meegaand was, en legden een uitgewerkt financieel voorstel op tafel bij het stadsbestuur.”

Koor deelt lokaal

Dat houdt in dat Zanglust, dat onderaan de toren al materiaal herbergt, een vaste orkestopstelling krijgt in de ruimte aan de kant van het Feestpaleis. “Ons koor kan aan de andere kant repeteren en in samenspraak met de stad wordt die ruimte meteen ook toegankelijk gesteld voor andere muziekverenigingen. Bijvoorbeeld voor het Onze-Lieve-Vrouwkoor, dat vooralsnog een kleiner lokaal beneden in de kerk gebruikte.”

“De ruimte kan ook gebruikt worden door andere muziekverenigingen”

Schepen van Cultuur Grietje Goossens (Iedereen Tielt) is de plannen genegen. Ze noemt ze een mooi staaltje van gemengd gebruik van de kerk, zonder dat die moet worden ontwijd. “We zijn het roerend eens over het principe en er is budget opgenomen in het meerjarenplan. Nu moeten we bekijken wat binnen die financiële contouren mogelijk is.”

De open bogen zullen minstens deels met glas worden toegestoken, zodat er licht binnen kan. Er komt aparte verwarming en de elektriciteit wordt aangepakt. Groot voordeel is alvast dat het kerkgebouw aparte zijingangen heeft die vlot naar de doksalen leiden.

Sanitair blok?

Momenteel is beneden een podium in aanbouw, dat zowel kan dienen voor kerkelijke diensten als optredens. In functie van dat toenemende gebruik zou een nieuw sanitair blok welkom zijn, want de kerk beschikt maar over één toilet. Daarvoor zijn evenwel nog geen fondsen voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier