Tielts eresecretaris Dirk Verbeke is Pool van het Jaar in België

© gf
Dries Bernaert

Tijdens het tweejaarlijkse gala ‘Polak Roku 2019’, dat op 12 november in Brussel plaatsvond, kreeg Dirk Verbeke, eresecretaris van de stad Tielt en voorzitter van de vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België, de award Pool van het jaar 2019 in België in de categorie ‘Polonia’.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Raad van de Poolse Gemeenschap van België, in samenwerking met de Consulaire Afdeling van de Ambassade van de Republiek Polen in het Koninkrijk België en de volgende organisaties: Poolse Emigratie en Polish Expat Network (PEN). Het gala is een van de belangrijkste events voor de Poolse gemeenschap in België.

Gepantserde Vleugels

Dirk Verbeke kreeg de prijs voor zijn bijna 30-jarige inzet voor de Pools-Belgische vriendschap en in het bijzonder voor de realisatie van de internationale tentoonstelling Gepantserde Vleugels over de bevrijding van Vlaanderen door Generaal Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie. Die expo reist vanuit Polen rond in een aantal Vlaamse steden en gemeenten die door de Polen werden bevrijd.

Tielts eresecretaris Dirk Verbeke is Pool van het Jaar in België
© gf

Opgedragen aan begraven Polen

De kandidaten voor de prijs zijn personen die geen Poolse onderdanen zijn, maar zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor Polen en de Polen, de Poolse gemeenschap en de Belgisch-Poolse samenwerking op sociaal, cultureel, educatief of wetenschappelijk vlak.

In zijn korte bedankingstoespraak droeg Dirk Verbeke zijn award op aan de ongeveer 400 Poolse soldaten die begraven liggen op Vlaamse kerkhoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier