Tielts bedrijf gaat strijd aan tegen corona met … wasmachine

© GF
Stefan Vankerkhoven

Het Tieltse bedrijf Decontex heeft wasmachines ontwikkeld om beschermende kledij en mondmaskers, die besmet zijn met het coronavirus, te desinfecteren.

“Al in 2015 heeft Decontex de technologie ontwikkeld om chemisch en biologisch gecontamineerde kledij, zoals bijvoorbeeld pakken van brandweermannen, maar ook mondmaskers, te ontsmetten”, zegt zaakvoerder Tommy Verminck. “Dat gebeurt aan de hand van een uniek procedé op basis van vloeibaar koolzuur. Er is ons gevraagd, gezien onze ervaring, of die techniek ook kan toegepast worden voor het coronavirus.”

En dat is het geval, zo blijkt. “Want corona behoort tot dezelfde groep virussen als herpes en hepathitis, waarmee we ervaring hebben. Het is dus aannemelijk dat het coronavirus op dezelfde manier kan ‘gedood’ worden. Voor de ‘alfavariant’, die 5 à 10 procent van alle verkoudheden veroorzaakt, is dit geen probleem. Momenteel is een labo voor ons aan het verifiëren of onze technologie ook kan gebruikt worden bij nieuwe varianten van het coronavirus. Uiterlijk begin volgende week zullen we hierover uitsluitsel krijgen.”

Tommy Verminck, zaakvoerder van het Tieltse bedrijf Decontex.
Tommy Verminck, zaakvoerder van het Tieltse bedrijf Decontex.© GF

We hebben ‘clean rooms’ met ontsmettende wasmachines klaar staan in zes landen, voor de Benelux in Tielt. Je moet erover waken dat er geen cross contaminatie gebeurt tussen de propere en de vuile kleren. We zijn overigens nog een nieuwe ‘clean room’ aan het bouwen in Minnesota in de Verenigde Staten.”

We kunnen 150 beschermende pakken en 5.000 mondmaskers per dag ontsmetten. Het enige probleem dat nog rest, is dat we op voorhand 100 procent zeker moeten zijn dat die kledij aangetast is door corona. Want anders kunnen we die medische kledij niet desinfecteren”, aldus Tommy Verminck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier