Tieltenaar zal zich geen moment vervelen in eigen stad

© TVW
Tom Van Houtte

Eén zekerheid heeft de Tieltenaar deze zomer: dat hij zich in eigen stad geen moment zal vervelen tijdens de vakantie. De stad werkte een alternatief en vooral heel omvangrijk activiteitenaanbod uit. “We spreiden een en ander zo veel mogelijk in tijd en ruimte, zodat het nergens tot overrompelingen kan komen.”

Het provinciebestuur lanceerde een projectoproep om een zomerprogramma te ontwikkelen en stad Tielt diende het programma Zomer@Tielt in. “Met resultaat, want we ontvangen een subsidie van 20.616 euro, zijnde 1 euro per inwoner, waar we de provincie heel erkentelijk voor zijn”, zegt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V).

De verschillende vrijetijdsdiensten van de stad stelden een gezamenlijk programma op waarvoor ze een beroep deden op de raad voor lokale economie, het kernwinkelgebied, de horeca en de Tieltse Gidsenkring. “Alle activiteiten werden zoveel mogelijk gespreid over de twee vakantiemaanden en over alle deelgemeenten, zodat het nergens tot overrompelingen zou mogen komen”, zegt schepen van Evenementen en Feestelijkheden Grietje Goossens (Iedereen Tielt).

Blauwe en oranje routes

Het programma van Tielt Zomert is door de coronacrisis met andere woorden op de schop gegaan en vervangen door het alternatieve aanbod Zomer@Tielt. Zo komen er voor Tielt, Kanegem, Aarsele en Schuiferskapelle tijdelijk bewegwijzerde wandellussen bij van 7 km (blauwe routes) en 12 km (oranje routes). “Die kregen typische, herkenbare benamingen als Ullewupperwandeling, Hij komt van Kangem en Wijngoed Kapellewandeling”, zegt schepen van Toerisme Hedwig Verdoodt (CD&V).

Er mag dit jaar dan al geen bebloemingswedstrijd plaatsvinden, Tieltenaren die hun (voor)tuin opsmukten, zullen gegarandeerd de nodige aandacht krijgen van wie de 40 kilometer lange fietslus langs 50 mooie voortuintjes in Groot-Tielt fietst. Met de zoektocht annex historische wandeling ‘Architectuurkuur’, een objecten- en fotozoektocht kunnen jong en oud hun speurneus aan het werk zetten. Met dit alles vallen tal van waardevolle prijzen te winnen. Voor wie ook tijdens de vakantie aan zijn conditie wenst te werken, bedacht het stadsbestuur een bankenwandeling en fitnesscirkel.

Erfgoedapp

Tielt maakt ook voor het eerst gebruik van de Erfgoedapp van Faro. Op elf locaties in de stad, zoals de Hallentoren, het stadhuis, Huis Mulle de Terschueren, een aantal kerken en het Rameplein, kan je die activeren. Op het Alexianenplein komen, wekelijks van donderdag tot zondag, reuzegrote gezelschapsspelen.

En het is niet omdat de eindejaarsexpo van de Stedelijke Kunstacademie weggevallen is, dat er deze zomer geen werken te bewonderen vallen. “Een 30-tal handelszaken vonden we bereid om de hele zomer creaties van onze leerlingen te exposeren“, zegt directeur Jonas Callens. “We geven binnenkort ook een gratis Panini-stickerboek uit met afbeeldingen van 150 kunstwerken. Per aankoop in de deelnemende handelszaken krijg je stickers voor je album. Dat wordt dus een uniek hebbeding.”

Graffiti op Collegesite

Creatievelingen kunnen ook zelf hun zomers ei kwijt door blanco panelen op de Collegesite te beschilderen of te bespuiten met graffiti. De laureaat mag de oude voorgevel van de sporthal onder handen nemen. (TVH)

Alle info over de zoektochten en de rest van het zomerse Tieltse activiteitenaanbod vind je op wwww.visittielt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.