Tieltenaar Jacques Huvaere behaalt brons op wereldkampioenschap siervogels

Jacques Huvaere combineert het WK voor siervogels ieder jaar met een vakantie. © GS
Redactie KW

Jacques Huvaere (64) heeft naar jaarlijkse gewoonte met zijn siervogels een heel mooie prestatie neergezet op het wereldkampioenschap. In het Portugese Porto behaalde hij een bronzen medaille. “Met mijn fraters val ik bijna altijd in de prijzen”, aldus de Tieltenaar.

Over alle categorieën heen waren er 26.000 vogels aanwezig in Porto. Al sinds 2005 is het wereldkampioenschap een wederkerend hoogtepunt voor de Tieltenaar. Ondertussen heeft hij een kast vol medailles. Zo kwam Jacques in 2019 ook al met een bronzen en een zilveren medaille naar huis.

Enkele dagen voor de officiële opening van de tentoonstelling worden de siervogels van de Belgische deelnemers aan het WK met speciaal vervoer naar Portugal gebracht. “Mijn vogels werden binnengebracht in Zellik voor de keuring”, vertelt Jacques. Daar worden ze gequoteerd op hun kleur, houding en algemeen model. “Om wedstrijden te kunnen winnen, moet je een zo zuiver mogelijk ras kweken.”

Een mooie reis

“Dankzij mijn vogels kan ik toch telkens een mooie reis maken”, vertelt Jacques. Samen met een groepje medekandidaten plant hij elk jaar een vakantie rond het WK. Dit jaar vond de openbare tentoonstelling van de siervogels plaats in Porto. “Ik vond het een prachtige streek, met enorm vriendelijke mensen.”

Ook de tentoonstelling en de verkoop achteraf trokken heel wat vogelliefhebbers aan. Door de drukte kon Jacques alleen contacten leggen, maar zelf nog geen nieuwe vogels in huis halen. “Binnenkort zal ik ruilen met een Nederlander“, vertelt Jacques. “Ik kan niet wachten tot volgend jaar, dan vindt het kampioenschap plaats in het Spaanse Valencia.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten