https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tielt rouwt om verongelukte Xander De Roo (22): “Iederéén zag hem graag”

Philippe Verhaest

Een zwaar motorongeval op de Deinsesteenweg in Tielt heeft Xander De Roo (22) abrupt uit het leven weggerukt. De 22-jarige kerel was erg geliefd in de Europastad, merkten nu ook zijn mama Tine Poppe en zus Josephine. “Het aantal steunbetuigingen, zowel aan ons adres als via sociale media, zijn amper te tellen”, zeggen ze. “Dat doet ons heel veel deugd, maar het brengt onze Xander jammer genoeg niet terug. We zullen hem ongelooflijk hard missen.”

Het dramatische ongeval gebeurde vrijdagavond rond 17 uur langs de Deinesesteenweg in Aarsele. Xander De Roo was op de terugweg van een vriend in Deinze toen hij ter hoogte van het kantoormeubelenbedrijf Inofec de controle over het stuur van zijn Yamaha 125cc verloor. Hij raakte van de weg, dook in de gracht en sloeg te pletter tegen een duiker. De bekende Tieltenaar werd nog in allerijl overgebracht naar het Sint-Andriesziekenhuis, maar daar overleed Xander aan zijn verwondingen.

“Ik kreeg om 17.11 uur telefoon dat Xander een ongeval had gehad”, getuigt mama Tine Poppe. “Ik stond net klaar om in bed te kruipen, want als postbode in Aalter moest ik zaterdagochtend normaal vroeg uit de veren. Ik ben echter meteen naar de Deinsesteenweg gereden en onderweg kreeg ik een erg naar gevoel over me heen. Ik had meteen door dat het zéér ernstig was.”

“Ik ben ter plekke nog naar mijn zoon toegesneld. Hij bevond zich toen al in een lichte coma, maar ik had het gevoel dat hij nog reageerde op mijn stem” – mama Tine Poppe

Op de plek van het ongeval snelde Tine nog naar haar zoon. “Hij bevond zich toen al in een lichte coma, maar ik had het gevoel dat Xander nog reageerde op mijn stem. De hulpdiensten hebben zowel ter plekke als in het ziekenhuis er nog alles aan gedaan om mijn zoon te redden, maar alle hulp kwam te laat. De verwondingen waren gewoon veel te groot: een ingedeukte borstkas, interne bloedingen…”

Voorzichtig op de weg

Hoe het ongeval exact is kunnen gebeuren, is ook voor Tine nog koffiedik kijken. “Een vriend van Xander reed met zijn wagen net voor hem en zag hem plots van de baan raken. We denken dat de slechte staat van de Deinsesteenweg meespeelt in dit verhaal. Die straat zit gewoon vol putten en scheuren… Xander was erg voorzichtig in het verkeer en had zijn motor, die hij al een drietal maanden had, ook perfect onder controle. Onze zoon stond bijzonder positief in het leven en had een mooi traject voor zich, en dan gebeurt dit drama. Daar hou je als mama gewoon geen rekening mee”, zucht Tine.

Zus Josephine De Roo, hier met haar dochtertje Marith, en mama Tine Poppe zullen Xander De Roo altijd in hun hart dragen. “Het was een gouden kerel.”© Stefaan Beel
Zus Josephine De Roo, hier met haar dochtertje Marith, en mama Tine Poppe zullen Xander De Roo altijd in hun hart dragen. “Het was een gouden kerel.”© Stefaan Beel

Tine en Xanders zus Josephine (27) omschrijven hun zoon en broer als een gouden kerel. “Zijn vrienden en familie waren alles voor hem. Je kon hem alles vragen, Xander zou je altijd proberen te helpen”, zegt Josephine. “Hij was ook dol op mijn drie kinderen – Esmae (4), Remy (3) en Marith (9 maanden). Xander zag ze doodgraag en overstelpte ze met cadeautjes. Of samen cupcakes of wafels bakken, daar genoot hij enorm van. Ook zijn twee petekindjes Alexis en Armani droeg hij diep in zijn hart. Xander was een suikernonkel. In de figuurlijke en letterlijke betekenis van het woord.”

Droomjob bij Barville

Xander woonde bij zijn papa Wim De Roo, maar stond stevig op eigen benen. “Wim en ik zijn al even gescheiden, maar we hebben nog een zeer goed contact”, pikt Tine in. “We vinden nu ook steun bij elkaar. En we waren blij dat Xander zijn weg in het leven gevonden had. Hij heeft een getuigschrift automechanica op zak, maar zijn toekomst lag in de horecasector.”

“Xander heeft eerst een tweetal jaar in Club Central – op de Markt van Tielt – gewerkt, maar in januari 2020 maakte hij met zijn goeie vriend Jason Moerman zijn grote droom waar: een eigen café. Ze wilden van Barville, aan de voet van de Hallentoren, een van dé hotspots van Tielt maken. De coronacrisis gooide echter stevig roet in het eten, maar tussen de twee lockdowns in heeft Xander er keihard gewerkt. We zagen aan alles dat hij daar op zijn plek zat.”

“In Barville komt een herdenkingshoekje. Zijn bekende gele trui, zijn ‘uniform’ bij Barville, zal ingekaderd worden en komt er aan de muur. Mooi” – mama Tine Poppe

In september vorig jaar koos Xander echter voor zekerheid en ging hij bij Industriebouw Govar in Ardooie aan de slag. “Maar het was altijd zijn plan om naar Barville terug te keren, eenmaal de coronacrisis gaan liggen was. Die mooie plannen zijn nu definitief van het bord geveegd. Verschrikkelijk jammer. In Barville komt sowieso een herdenkingshoekje voor onze zoon. Zijn bekende gele trui, zijn ‘uniform’ bij Barville, zal ingekaderd worden en komt er aan de muur. Mooi.”

Xander De Roo droeg zijn nichtjes, neefjes en petekindjes op handen.© GF
Xander De Roo droeg zijn nichtjes, neefjes en petekindjes op handen.© GF

Sinds Xanders ongeval stromen de steunbetuigingen – vooral via sociale media – binnen. “Dat doet ons erg veel deugd, maar jammer genoeg hebben we er Xander niet mee terug”, zegt Josephine. “We wisten dat hij geliefd was, maar blijkbaar zag iederéén hem graag. Overal waar Xander ging, liep hij wel een bekend gezicht tegen het lijf. We zullen hem ongelooflijk hard missen, vooral in de kleine dingen.”

Mama Tine knikt. “Xander zorgde altijd voor de vrolijke noot. Met hem erbij was het nooit saai. Nu zal er altijd een lege stoel zijn…”

Uitvaart via livestream

 ©WMe by Wouter Meeus WME
©WMe by Wouter Meeus WME

Zaterdag neemt de familie in intieme kring afscheid van Xander, volgens de geldende coronamaatregelen. Ze roepen de vele vrienden en kennissen van hun zoon en broer op om thuis te blijven en niet naar de uitvaart af te zakken. “Het laatste wat we willen, is dat er samenscholingen zouden zijn en dat er coronaboetes uitgeschreven moeten worden”, zegt Josephine.

“In normale tijden zou de grootste zaal nog te klein geweest zijn om iedereen een plek te geven, daarom zullen we een livestream organiseren. Zo kan iedereen online afscheid nemen van Xander. We zullen zaterdag slechts met vijftien fysiek bij Xander kunnen zijn, maar we weten dat honderden vrienden en familieleden met ons verbonden zullen zijn.”

Nog tot en met donderdag kan er bij het uitvaartcentrum Dhondt & Bockelandt elke dag van 16 tot 18 uur een laatste groet gebracht worden aan Xander.

In Barville maakte Xander, samen met zijn vriend Jason Moerman, zijn droom waar: een eigen horecazaak.© GF
In Barville maakte Xander, samen met zijn vriend Jason Moerman, zijn droom waar: een eigen horecazaak.© GF

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten