Tielt rouwt om Gaston Ameye, medeoprichter van Europafeesten

Gaston Ameye werd 89 jaar oud. © WME
Philippe Verhaest

Gaston Ameye, medestichter van de Tieltse Europafeesten en het legendarische restaurant De Mokka, is overleden. Hij werd 89 jaar oud.

De verdiensten van Gaston Ameye kunnen allerminst onderschat worden. De man, die het levenslicht zag op 31 oktober 1930, stond in 1958 mee aan de wieg van de Tieltse Europafeesten. Hij verzamelde echter naam en faam als gezicht van het iconische Tieltse restaurant De Mokka. Die zaak runde hij tot 1990. “Daar aan de toog zijn de Tieltse Europafeesten geboren”, vertelde Gaston in een interview met deze krant in juni 2018. “Al hadden we er toen nog geen idee van hoe we ons idee zouden noemen. Samen met Alfons Vermeersch waren we tussen pot en pint wat aan het filosoferen en we vonden het spijtig dat Tielt geen echt uithangbord had. Ieper had de Kattenfeesten, Brugge de Heilige Bloedprocessie… Wij wilden ook iets en hadden het idee opgevat om de verbindende gedachte van Europa in de verf te zetten. De Tweede Wereldoorlog lag toen nog maar net achter ons en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal was begin 1958 gesticht.”

‘De Duitsers’

Gaston en Alfons trokken met hun idee naar het toenmalige stadsbestuur, maar kregen niet meteen een duwtje in de rug. “Integendeel”, lacht hij. “Ik herinner me nog dat iemand ons vroeg wat ons bezielde. ‘De Duitsers zijn hier nog maar net buiten en jullie willen ze weer binnenhalen. En er waarschijnlijk ook nog voor betalen’, kregen we te horen. Gelukkig kregen we uiteindelijk toenmalig stadssecretaris Jozef Tack aan onze kant. Hij wist burgemeester Joseph Baert te overtuigen en zo konden we van start gaan.”

De Tieltse Europafeesten zouden eerst als Hallefeesten door het leven stappen. “Dat was ons idee van aan de toog. Maar nadat we alles even lieten bezinken, besloten we ons te laten inspireren door de Europese gedachte van Robert Schuman. De Europafeesten waren geboren.”

Een beeld uit 2005, toen Gaston Ameye als erevoorzitter gehuldigd werd tijdens het carnavalsfeest van de Orde van de Drie Sleutels. Naast hem prijken André Wittevrongel en Micha Marah.
Een beeld uit 2005, toen Gaston Ameye als erevoorzitter gehuldigd werd tijdens het carnavalsfeest van de Orde van de Drie Sleutels. Naast hem prijken André Wittevrongel en Micha Marah.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Dat de traditionele stoet van de Europafeesten ondertussen definitief tot het verleden behoorde, betreurde Gaston enorm. Die trok bij de vijftigste verjaardag, in 2008, voor het laatst door de stad. “Niet meer dan deze tijd, zeker”, filosofeerde Gaston daarover. “Maar aan de andere kant doet het deugd dat ons idee na al die jaren nog altijd springlevend is.” Gaston werd ook nog jaarlijks uitgenodigd voor de academische zitting van de Europafeesten, want de erkentelijkheid voor zijn durf etaleert.

Niet ik, maar Alfons Vermeersch is de geestelijke vader van de Europafeesten. Ik heb het vuur aan de lont gestoken, maar Alfons bleef jaren aan boord. Hij verdient die titel – Gaston Ameye

Gaston beschouwde zichzelf niet als de geestelijke vader van de Tieltse Europafeesten “Ik heb misschien het vuur aan de lont gestoken, maar was slechts een vijftal jaar lid van het comité. Alfons Vermeersch heeft snel de fakkel overgenomen. Hij en niemand anders verdient die titel.”

In 2005 mocht Gaston Ameye de Persprijs van de Tieltse Perskring in ontvangst nemen.
In 2005 mocht Gaston Ameye de Persprijs van de Tieltse Perskring in ontvangst nemen.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Horeca Tielt, Orde van de 3 Sleutels…

Gaston Ameye was de echtgenoot van Yolende Wyffels, die in 2000 overleed. Hij was medestichter van de carnavalsvereniging De Orde van de 3 Sleutels en was er ook de eerste voorzitter van en stond ook mee aan de wieg van Horeca Tielt en Culibel. Van Horeca Tielt was hij liefst 35 jaar voorzitter. Hij was de papa van Viviane (weduwe van Thierry Nagel) en Marc (getrouwd met Myriam Persyn). Gaston was de opa van Shirley Nagel en Yves Ameye en overgrootvader van Anthony en Inkeri. Hij overleed thuis in de Stationstraat op dinsdag 7 januari.

Er wordt op zaterdag 11 januari om 10.30 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk afscheid genomen van Gaston Ameye. Daarna wordt zijn asurne bijgezet op het columbarium van de stedelijke begraafplaats van Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier