Tielt protesteert tegen de komst van windmolens

Op de Rijkegemkouter, bekend om zijn vergezichten tot in Schuiferskapelle, zouden windmolens komen. (Foto Ronny Neirinck) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Randy De Clercq

In en rond de Rijkegemkouter is er onrust over een vooronderzoek van de Colruyt Group. Die zoekt locaties voor de plaatsing van enkele windturbines.

“Vorig weekend zijn we voor de eerste keer samengekomen met de buren, dat zijn een 30-tal huizen, en we hebben besloten een brief naar de burgemeester en schepenen te schrijven om ons ongenoegen te uiten”, aldus José Vanbeselaere. “Het is eerder toevallig dat ik op de plannen van de Colruyt Group stootte. Ik was van plan een heli-haven aan te leggen, maar kreeg geen goedkeuring van de helikopterautoriteit, omdat er twee windmolens zouden komen op 300 en 500 meter van mijn woning, tussen Ruiseleedsesteenweg en Rijkegemkouterstraat.”

Hij is voorstander van groene energie. “Zeker. Maar niet in mijn tuin. Er zijn plaatsen genoeg om die te plaatsen: op de Noordzee of in de uitbreiding van Tielt Noord, waar er plaats is voor drie windmolens, naar het schijnt. Maar niet op het platteland.”

Foto's Ronny Neirinck
Foto’s Ronny Neirinck© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Hopelijk protesteert heel Tielt samen met ons tegen deze plannen van de Colruyt Group.”

José krijgt alvast de steun van schepen Simon Bekaert (SP.A): “Op vandaag is er echter geen aanvraagdossier binnen bij het gewest of bij onze dienst stedenbouw. Ik ben geen voorstander van windturbines op deze locatie: de Rijkegemkouter is een natuurlandschappelijk waardevol gebied dat op de inventaris van onroerend erfgoed staat als erfgoedobject”, zegt hij.

Lees ook in KW, editie De Weekbode Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier