Tielt frist Poelbergsite op en zoekt nieuwe concessiehouder

De Poelbergsite moet dit jaar nog meer dé toeristische troef van de stad worden.©WMe by Wouter Meeus WME
De Poelbergsite moet dit jaar nog meer dé toeristische troef van de stad worden.©WMe by Wouter Meeus WME
Philippe Verhaest

Het stadsbestuur wil de Poelbergsite tegen eind 2021 stevig aanpakken. Op 1 mei moet ook een nieuwe concessiehouder starten.

In juli 2011 werd de Poelbergsite ingericht tot een toeristisch-recreatief start- en rustpunt met een bezoekerscentrum, uitkijkpunt, sanitair blok, toeristisch infopunt, speelweide en brasserie. “De concessie liep over negen jaar en de hele site is gerealiseerd door het stadsbestuur, met financiële steun van Leader Tielts Plateau, Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen”, duiden burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) en toerismeschepen Hedwig Verdoodt (CD&V). “Heel wat wandelaars en fietsers vonden de weg naar deze mooie plek, maar na negen jaar beslisten de toenmalige uitbaters de exploitatieperiode niet te verlengen. Door de coronacrisis werd de openstelling van de concessie eventjes uitgesteld.”

Familievriendelijk

Intussen zijn heel wat plannen gesmeed om de Poelbergsite een nieuwe toekomst te bieden. “De site is dat meer dan waard. De laatste jaren werd in het Poelberggebied de toeristisch-recreatieve infrastructuur fiks uitgebreid: de fietsroute Amusant Platteland, de vernieuwing van het fietsnetwerk, de lancering van wandelnetwerk Poelberg/Meikensbossen. Ook ondernemers weten het gebied meer en meer te smaken, denk maar aan de camperplaats van de Meikensbossen en B&B Het Meikenshof in Dentergem en de vernieuwde horecazaak van de Belle-Vue in Tielt. De coronacrisis gaf een extra boost aan streektoerisme en recreatie in eigen omgeving; alle toeristische partners willen de Poelbergsite nog beter op de kaart zetten. Kindvriendelijkheid, duurzaamheid en streekidentiteit vormen de rode draad in de vernieuwde aanpak.”

De voormalige speelplaats wordt vergroend en er komen kindvriendelijke elementen zoals blokkenpuzzels, vloerkussens met hinkspelen, een mega-krijtbord… Er gaat ook extra aandacht voor sfeerelementen die naar het verleden van de Poelberg verwijzen. Het omliggende landschap wordt in de kijker gezet aan de hand van onder andere een panoramatafel aan de Woestijnbosstraat en een uitkijkpunt en er worden bijkomende picknickbanken op de speelweide geplaatst. Op die speelweide komt ook een troostplek van FERM Tielt. De boomgaard krijgt een hindernissenparcours en wordt toegankelijk voor het publiek. “We pakken ook het parkeerbeleid aan en zullen de randparkings duidelijk signaleren. We onderzoeken ook de mogelijkheden om de parking in de Sneppewegel uit te breiden en er komt een betere verkeerscirculatie.” Er wordt ook een elektrisch fietsoplaadpunt voorzien.

Nieuwe concessie

Doel is om alles tegen eind 2021 te realiseren. “Daarvoor werken we samen met de provincie, Westtoer, Stadslandschap ‘t West-Vlaamse hart en onze nieuwe concessiehouder. Die laatste wordt een erg belangrijke partner in de realisatie van deze plannen. Meer nog: hij of zij wordt de voornaamste ambassadeur van de Poelbergsite.

De nieuwe concessie heeft een termijn van negen jaar, die daarna nog eens met negen jaar verlengd kan worden. “De concessiehouder is niet verplicht om hier te wonen en we houden de concessievergoeding bewust laag: 1.000 euro, inclusief btw. We willen ook focussen op lokale producten, de picknickluifel wordt in de concessie inbegrepen en er komt in de voormalige kapel extra ruimte om te verhuren aan verenigingen. Ook babyborrels en kleine verjaardagsfeestjes zullen mogelijk zijn, net als educatieve workshops.”

“De Poelbergsite is nu al een toeristische topper in Tielt en omstreken, met deze plannen willen we onze absolute troef extra zuurstof geven.”

Schriftelijke kandidaturen moeten tegen 1 februari om 12 uur in het stadhuis ingediend worden, tav Sofie Verhelst. De concessie gaat in op 1 mei. Alle info op www.tielt.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten