Tielt brengt massaspektakel over Eerste Wereldoorlog

Enkele acteurs uit het massaspektakel met v.l.n.r. Rik Stevens (Jan Nolf), Paul Bekaert (auteur), Robbie Carrette (luitenant-generaal Ilse), Koen debacker (Albrecht Von Württemberg), Bert Lambrecht (Hoover) en Danny Verlinden (regisseur). (Foto Ronny Neirinck) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Randy De Clercq

De herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog zijn nog lang niet achter de rug. Zo komt de stad Tielt op 18, 19 en 20 september met een massaspektakel over de rol van de stad in de oorlog met ballet, muziek, paarden en 100 acteurs.

Tielt speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, want de Duitsers vestigden er hun militaire hoofdkwartier. Dat wordt een jaar lang herdacht in de stad met het herdenkingsjaar ‘Thielt Bezet’. Na het Woordfront wordt het massaspektakel ‘Tielt, het vagevuur aan het IJzerfront’ een tweede hoogtepunt in dit herdenkingsjaar. Auteur Paul Bekaert schreef het stuk, Danny Verlinden regisseert. Er worden maar liefst 100 acteurs opgetrommeld om de toeschouwers mee te nemen naar het Tielt van honderd jaar geleden. In tien taferelen van telkens tien minuten kun je een blik werpen van hoe de Tieltenaars tussen 1914 en 1918 leefden.

Ondanks het lage budget, zal het toch niet zomaar een toneelstuk zijn. Zo zijn er balletdansers, muzikanten en zelfs paarden om het stuk van het nodige spektakel te voorzien. Alle acteurs worden uitgedost in kleren van toen en ook de wagens en fietsen die in het massaspektakel te zien zijn, zullen dateren uit dat tijdperk.

Het stuk wordt opgevoerd op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september, telkens om 20.30 uur. Er is ook een zondagnamiddagvoorstelling om 15 uur. Kaarten zijn enkel in voorverkoop te verkrijgen (10 euro voor jongeren en senioren en 12 euro voor anderen) via reservatiedienst.gildhof@tielt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier