Tielt biedt spe(e)lmateriaal aan via spelotheek en bib

© Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

In Tielt kan je vanaf zaterdag 23 oktober spelmateriaal lenen via de spelotheek en via de bib. Het aanbod van de spelotheek is gericht op iedereen tussen 0 en 18 jaar; daar kan je speelgoed lenen. In de bib kan je vooral gezelschapsspellen, taal en denkspelletjes vinden voor iedereen vanaf 3 jaar.

Een spelotheek fungeert als een soort bibliotheek, maar in plaats van boeken worden speelgoed en spelletjes uitgeleend. Je kan er heel wat speel- en oefenmateriaal voor kinderen vinden. Spelen is ook leren! Er wordt onderscheid gemaakt tussen bewegingsmateriaal, bouw- en constructiespeelgoed, creatief materiaal en speelgoed binnen de categorie fantasie.

De spelotheek in kinderopvang Tanneke is gericht op iedereen tussen 0 en 18 jaar. Je betaalt 5 euro lidmaatschap en je kan daarvoor vier stuks lenen per keer, met een uitleentermijn van vier weken. Elke tweede en vierde zaterdag van de maand is de spelotheek open tussen 13.45 en 15.30 uur. De volledige collectie vind je via https://babytheek-spelotheektielt.myturn.com/library.

Gezelschapsspel verovert plaats in bib

Het gebeurt niet vaak dat de bib een volledig nieuw onderdeel aan de collectie kan toevoegen, maar zaterdag 23 oktober is het zover: honderden gloednieuwe gezelschapsspelen staan ter beschikking van de bezoekers. Er is een mooi aanbod voor alle leeftijden en er is op toegezien dat de collectie inhoudelijk heel divers is: van eenvoudige kaartspellen (Uno) tot complexere bordspellen (Risk).

Vanuit het standpunt van de bib-bezoeker biedt de collectie bordspelen twee grote voordelen: het zijn er veel en het ontlenen van een spel is goedkoop. Een spel spelen is immers leuk, maar steeds weer hetzelfde spel spelen, leidt op de duur tot verveling en dergelijke spellendoos kost al gauw tussen de 30 en de 50 euro. Met de nieuwe collectie haalt de bib elke drempel weg. Vanaf nu zaterdag kan iedereen makkelijk elke week een nieuw spel spelen en het kost je niets. Je kan drie spellen tegelijk uitlenen. De leentermijn is vier weken en er is één verlenging van vier weken mogelijk.

Spelen als een Wildeman

Fans van het genre kunnen vrijdagavond 22 oktober (van 19.30 tot 22 uur) naar de spelavond komen en op die manier al een preview krijgen van de collectie. De mensen van spelclub De Wildeman komen hun favoriete spellen voorstellen. Het wordt zeker en vast een gezellige avond. Gratis deelname, maar graag inschrijven via bibliotheek@tielt.be. De collectie gezelschapsspellen kwam er dankzij de gulle sponsoring van serviceclub Kiwanis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier