Tibo Deprest (CSP Zeebrugge) fotografeert en informeert over de haven

Tibo Deprest verzamelt foto's en weetjes voor zijn website www.portofzeebruggefanpage.be. (foto RJ)
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Met een nieuwe website vol foto’s en weetjes schakelt Tibo Deprest een versnelling hoger in zijn passie voor de haven van Zeebrugge. De jonge vessel planner bij containerterminal CSP Zeebrugge ziet dagelijks vanop de eerste rij wat er in de haven gebeurt: “Het is een ongelofelijk boeiend spektakel. Wie kan er nu niét verliefd worden op de zee?”

Tibo Deprest groeide op in Beernem en wordt in december 24 jaar. Als prille tiener werd hij geprikkeld door de scheepvaart. Sinds 2015 heeft hij op Facebook een pagina ‘Port of Zeebrugge Fanpage’, die in 2011 werd voorafgegaan door een website over cruiseschepen. “Voor de aankomende tiende verjaardag van mijn start op het internet, trakteerde ik mezelf op een nieuwe website. Via www.portofzeebruggefanpage.be wil ik nog meer de activiteiten in de haven van Zeebrugge bekendmaken. Niet iedereen volgt de sociale media, dus was een echte website aangewezen om mijn werk verder uit te bouwen.”

Gids voor iedereen

Tibo ligt steevast op de loer voor opvallende beelden en weetjes uit de haven. “Op mijn smartphone staan al duizenden foto’s en ik heb ook vaak mijn camera bij de hand. Met de nieuwe website kan ik die beelden op mijn eigen manier brengen, zonder de beperkingen van de sociale media. Er is ook ruimte voor reportages van speciale gebeurtenissen, bijvoorbeeld de recente aanloop van twee roro-zusterschepen van DFDS. Ik hoop de website uit te bouwen tot een gids voor iedereen die in de haven geïnteresseerd is.”

Tetris spelen

Na zijn middelbare opleiding ‘onthaal & public relations’, volgde Tibo Deprest zijn havenpassie met een zevende jaar ‘transport management assistant’, als opstapje naar de driejarige bachelor ‘logistiek management’ aan Howest in Brugge.

“Tijdens mijn eerste stage als waterklerk bij stukgoedbehandelaar International Car Operators (ICO), beleefde ik de tijd van mijn leven. Later deed ik een vakantiejob en een stage bij containerbehandelaar Cosco Shipping Ports (CSP Zeebrugge). Het klikte er wederzijds zo goed, dat ik er na het behalen van mijn diploma meteen vast aan de slag kon gaan als yard controller. Sindsdien groeide ik door tot vessel planner, waarbij ik dagelijks Tetris speel met containers en insta voor de planning van de schepen die aanmeren. Ik werk in een wisselend ploegenstelsel, met start om 6 uur, 14 uur of 22 uur.”

“Vanop mijn werk bij CSP Zeebrugge heb ik het beste uitzicht op de haven”

“Van bij CSP Zeebrugge heb ik dagelijks het beste uitzicht op wat er in de haven passeert. Dit is een ongelofelijk boeiend spektakel. Wie kan er nu niét op de zee verliefd worden? Het is de max wanneer je werk en je hobby kunt combineren. De directie en collega’s steunen mij daarin, net als het havenbestuur, dat in zijn nieuwsbrief Connect een artikel over mij publiceerde. Voor deze job rijd ik met plezier dagelijks een uur heen en terug vanuit Sint-Lievens-Houtem in Oost-Vlaanderen, waar ik met mijn vriendin Joyce woon.”

Verzamelaar van P&O

Zoals bij iedereen uit de havengemeenschap en de regio, bloedt het hart van Tibo bij het afscheid van de ropaxdienst Zeebrugge-Hull. “Al van kinds af verzamel ik alles van P&O Ferries. Ik heb vlaggen, postkaarten, documenten, foto’s. Het is doodjammer dat de dienst verdwijnt én dat we geen passend afscheid kunnen nemen. Wist je dat ik april mijn eerste overtocht had geboekt? Door de coronacrisis zal het er allicht niet meer van komen. Ik hoop dat er een nieuw initiatief komt.”

Het voorval stimuleert Tibo om werk te maken van andere overtochten op zijn verlanglijstje. “Ik wil aan de volgers van mijn website tonen hoe het eraan toegaat op bijvoorbeeld een roroschip naar Göteborg of Engeland.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.