Thuiszorg Familiezorg Tielt zet vrijwilligers in de bloemetjes

Dirk Dewitte, Luc Vandendriesche, Christa Snauwaert en Annie Bohijn. © foto BB
Redactie KW

We gingen op bezoek bij Luc Vandendriesche in Dentergem, die dagelijks geholpen wordt door vrijwilligers.

In de thuiszorg zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. Vaak vullen zij de professionele zorg en mantelzorg aan en weven zo een gouden draad van continuïteit door de zorg. Tijdens de Week van de Vrijwilliger wilde Thuiszorg/Familiezorg al haar vrijwilligers danken. “Onze vrijwilligers hebben een groot hart en zijn niet meer weg te denken uit onze thuiszorg”, zegt Liesbeth Vroman, regionaal diensthoofd van Thuiszorg Familiezorg in Tielt. “Wij willen de schoonheid van het vrijwilligerswerk in de kijker zetten.”

“Vrijwilligers bieden gezelschap en helpen bij allerlei praktische en dagelijkse activiteiten: samen genieten en plezier maken, samen wandelen, lezen en nog zoveel meer. Ze zijn heel belangrijk in het leven van mensen die zorg nodig hebben. De vrijwilligers zijn ook ‘s nachts actief en bieden rust aan partners, kinderen en familieleden.”

Buren

Voor de regio Tielt zijn er momenteel 67 vrijwilligers actief. Zij bieden hulp aan 139 mensen. “Maar wij hebben nog meer helpende handen nodig. Een engagement als vrijwilliger is soepel: je kiest zelf waar, wanneer, hoeveel en hoe lang je je engageert. Bovendien krijg je als vrijwilliger regelmatig de kans om deel te nemen aan vormings- en ontmoetingsmomenten, ben je verzekerd en ontvang je een kostenvergoeding.”

Een van die vele vrijwilligers is Christa Snauwaert uit Tielt. Ze startte in 2014 en ondertussen is het vrijwilligerswerk een deel van haar leven geworden. Ze ervaart veel liefde en dankbaarheid van de mensen en zou het werk niet meer kunnen missen.

Onder meer Luc Vandendriesche uit Dentergem helpt ze. Luc is een zestiger met het syndroom van Down die zelfstandig in Dentergem woont. Hij krijgt ondersteuning van de buren-mantelzorgers Dirk Dewitte, Annie Bohijn en Linda Vandewiele. Dagelijks staan zij paraat om Luc met van alles en nog wat bij te staan. Maar hij krijgt ook ondersteuning van professionele verzorgenden én ook van vrijwilligers. Elke dag komt een vrijwilliger van Thuiszorg Familiezorg bij hem langs.

Knuffels voor iedereen

“Ik praat veel met Luc”, zegt Christa. “We kijken samen in boeken, luisteren naar muziek en kijken samen tv, verder help ik hem met huiselijke taken en eten bereiden.” Luc zelf is enthousiast over zijn vele helpers, hij ziet ze echt graag en is heel dankbaar voor wat ze allemaal voor hem doen.

“Ik geef graag knuffels”, lacht Luc. “Van mij krijgen ze allemaal knuffels, zonder uitzondering.”

Luc is een echte sportliefhebber, hij verzamelt alles over koers en voetbal en heeft in zijn woonkamer een heus sportmuseum opgebouwd waar hij terecht trots op is. Voetbaltruitjes, vlaggen, foto’s, tijdschriften, boeken en vele krantenknipsels heeft hij daar verzameld. Verder heeft Luc een platencollectie en massa’s boeken die hij met veel zorg en ijver bewaakt. Opvallend is ook de grote foto van burgemeester Koen Degroote die zijn keuken siert. “Koen is een goede vriend en komt vaak bij mij op bezoek”, vertelt Luc enthousiast.

Wie een beroep wil doen op een vrijwilliger of zelf vrijwilliger wil worden, kan contact opnemen met het regiohuis van Thuiszorg/Familiezorg, Krommewalstraat 1 in Tielt of op 051 40 04 43.

Info: tielt@familiezorg-wvl.be en www.familiezorg-wvl.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier