Thuisverpleegkundige verrast met bloemen nadat ze vrouw (85) uit brandend huis redt

© (Foto TP)
Redactie KW

Thuisverpleegkundige Stéphanie Vanmoerkerke (28) gaat al meer dan twee jaar tot drie keer per dag langs bij Camille (89) en Jacqueline (85) in hun huis aan de Komerenstraat in Geluwe. Afgelopen zondag leek een dag als een andere, tot een frietketelbrand voor een levensgevaarlijke situatie zorgde. De Ieperse twijfelde niet: ze hees Jacqueline uit haar bed met een tillift en rolde haar naar buiten.

“Jacqueline is bedlegerig en ik was ’s ochtends al langs geweest voor verzorging”, vertelt Stéphanie. “Tegen de middag was ik terug om haar uit het bed te halen met de tillift, die naast het bed stond, om medicatie toe te dienen. Toen ik Jacqueline terug in bed hielp, ging het brandalarm af en kwam er rook uit de keuken. Een frietketel stond in brand en er ontwikkelden zich snel hoge vlammen. Ik riep naar Camille dat hij zo snel mogelijk naar buiten moest. Hij verliet achteraan de woning en kwam via de tuin op straat. Ik verwittigde buiten de hulpdiensten.”

“Daarna liep ik terug naar binnen en ik merkte dat de elektriciteit was uitgevallen, want het bed van Jacqueline ging niet meer naar beneden”, vervolgt Stéphanie. “De tillift was gelukkig voldoende opgeladen zodat ik die kon gebruiken om haar uit het bed te krijgen. Het duurde een poos voor ik de lift op de juiste hoogte kreeg en intussen vulde de ruimte zich snel met zwarte rook, wat het moeilijk maakte om te ademen. Jacqueline zag hoe het vuur zich verspreidde vanuit de keuken en sloeg in paniek. Ik wikkelde haar in de tildoek, hees haar met de lift omhoog en probeerde haar zo snel mogelijk op eigen kracht uit de woning te rollen. Dat was niet evident met die kleine wieltjes onder de lift.”

“Ik moest nog allerlei meubels aan de kant duwen om tot bij de voordeur te komen, die net breed genoeg was om buiten te geraken. Het was heel zwaar, maar het lukte net op tijd te ontsnappen aan de rook en de hitte. Ik kon opgelucht ademhalen. We waren alle drie hard geschrokken. Enkele passanten en buren hielpen verder tot de hulpdiensten toesnelden. Het was hartverwarmend om te zien hoe iedereen om elkaar bekommerd was.”

Huis onbewoonbaar

Het mondmasker van Stéphanie zag zwart van de rook. Net als het hoogbejaarde koppel werd ze ter controle overgebracht naar AZ Delta in Menen. “We kregen wat rook binnen maar niemand raakte verbrand of ernstig gewond. Ik kon tegen 13.30 uur het ziekenhuis al verlaten. Het koppel moest er nog even blijven en ze zaten natuurlijk in met hun huis.”

Na hun ontslag uit het ziekenhuis moeten de twee elders terecht want het huis is onbewoonbaar. De brandweer haalde na de bluswerken nog de verzorgingstas van de thuisverpleegkundige uit de woning, maar die was te erg beschadigd door de brand. “Ik kreeg snel een nieuwe”, vertelt Stéphanie, die zondagnamiddag haar werk al voortzette.

Maandag kreeg ze bloemen van haar werkgever van het Wit-Gele Kruis. “Zonder Stéphanie en haar alerte, adequate reactie was het wellicht fataal afgelopen voor die vrouw”, aldus Mieke Herpels, afdelingsverantwoordelijke van het Wit-Gele Kruis Ieper-Poperinge. “Ze liet meteen alles vallen voor de patiënt. Ook de familie is haar dankbaar. En dan meteen haar werk hervatten, na alle emoties… Op de spoedafdeling was ze al aan het regelen hoe ze haar namiddagshift zou aanpakken. Onze medewerkers komen wel eens in moeilijke en precaire situaties terecht, maar zoiets heb ik nog niet meegemaakt. Hopelijk hoeft niemand dat ooit mee te maken.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.