Thuis overleden man (49) pas na enkele weken gevonden

© GST
Redactie KW

Op zaterdag 21 september werd voormalig politie-inspecteur Rudi Hamers dood aangetroffen in zijn woning in Oostkamp. Na autopsie bleek dat de man al sinds eind augustus overleden zou zijn.

Een vriend van Rudi had de noodcentrale gebeld, omdat hij en ook de buren van Rudi zich ernstig zorgen maakten. Ze hadden hem al geruime tijd niet meer gezien of gehoord. De wetsgeneesheer bevestigde ondertussen dat Rudi mogelijk al eind augustus, begin september overleed. Hij stierf een natuurlijke dood. Rudi werd op 20 juni 1970 geboren in Oostende als zoon van wijlen Gaston en Blanche Hamers-Proot.

“Geen pasklare oplossing voor vereenzaming maatschappij”

De plechtige uitvaartdienst zal plaatsvinden in de ceremonieruimte De Oever bij Funerarium D. Tavernier Gistelsesteenweg 329 in Jabbeke op zaterdag 28 september om 14 uur. De asverstrooiing volgt daarna op de begraafplaats de warande te Oostkamp.

Rudy Hamers was iemand die alleen woonde. Zijn overlijden in eenzaamheid werd niet direct opgemerkt. “Het is altijd een droevig verhaal als je geconfronteerd wordt met een overlijden zoals dat van Rudi“, vertelt schepen Katrien Talloen. “Een tijdje geleden hoorde ik een gelijkaardig verhaal uit Veldegem. Ik hoopte toen dat zoiets nooit zou gebeuren in Oostkamp. Er is geen pasklare oplossing voor de vereenzaming in de maatschappij. Dat maakt het voor een bestuur bijzonder moeilijk.”

Vrijwillige straatambassadeurs

“In het nieuwe beleidsplan dat momenteel voorgesteld wordt aan de Oostkampse bevolking is dat aandachtspunt aangehaald”, weet burgemeester Jan de Keyser te vertellen. “Met de slogan ‘De toekomst maken we samen’ doen we een oproep naar mensen die zich op vrijwillige basis willen inzetten als straatambassadeurs. Mensen die iets kunnen betekenen voor de buren, door eens aan te kloppen of door eens een praatje te maken met ouderen of eenzamen in de buurt.”

“We willen vanuit de gemeente ook de sociale werking pro-actiever maken. Nu moeten mensen zelf met hun problemen naar onze sociale dienst komen. Uit ervaring weten we dat iemand met problemen meestal niet de eerste stap zet om hulp te vragen. Het is dan ook de bedoeling dat we onze maatschappelijke werkers de straat zullen opsturen. We willen ze tussen de mensen brengen. Als we signalen opvangen van iemand met problemen, dan zullen de maatschappelijke werkers aanbellen en luisteren. Hopelijk kunnen we dan mensen die het moeilijk hebben helpen, op welke manier dan ook.”

Week van de geestelijke gezondheid

Met de start van de week van de geestelijke gezondheid op 1 oktober wil de gemeente Oostkamp sterk inzetten op de geestelijke gezondheid van alle Oostkampenaren.

Aan de hand van spreuken op de ramen van de handelaars willen ze mensen die in Oostkamp rondwandelen opfleuren. ” Het zijn juist die kleine dingen die mensen die eenzaam zijn een hart onder de riemkunnen steken”, hoopt de burgemeester.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier