Thuis in Walle: “Dit is een studentenbuurt, maar studenten zijn kalmer geworden”

Stephan Wittouck op zijn favoriete plekje in Walle. © AN
Redactie KW

Kortrijk is in volle verandering. Elke wijk blijft zijn eigen identiteit behouden. Annelies Nollet trekt deze zomer op ontdekkingstocht door die buurten. Ze ontmoet er de mensen die de wijk karakter geven.

Een kenner van Kortrijk zal je misschien kunnen vertellen dat de beroemde Hugo Claus, dichter, schrijver, kunstschilder, filmmaker en meest bekroonde auteur in het Nederlandse taalgebied er opgegroeid is. Maar de kans dat een willekeurige Kortrijkzaan je naar Walle stuurt als je vraagt waar in zijn of haar stad het leuk vertoeven is, is heel erg klein. De wijk is niet zo groot en sinds de aanslepende wegenwerken van enkele jaren terug pakte de helft van de toch al niet talrijke horecazaken de biezen. En toch is de buurt een bezoekje waard.

Je kan Walle vinden in het Zuiden van Kortrijk tussen de Doorniksewijk, Hoog Kortrijk en de statige villa’s van de Wolvendreefwijk. Wie de wijk binnenrijdt van langs de kant van ‘t Hoge komt vooral nette koppelwoningen tegen met voortuintjes waarvan het gras duidelijk elke zondag gemaaid wordt. Neem je de route langs studentencafé ‘t Kanon en fitnesscentrum Jims dan kom je meer verloederde woningen tegen. Je hoeft er de weg niet te vragen, Nederlands is in dat stukje van de wijk niet de voertaal. Tegenwoordig splitst wat ze in Kortrijk het ei noemen, de wijk in twee. Het ei is een verkeersknooppunt met een doorsnee van zo’n twee kilometer en dat doet de samenhang in de buurt geen goed. Maar het schept ook mogelijkheden. Voor Carina Deblaere bijvoorbeeld. Zij startte 13 jaar geleden haar statige B&B Aurora op Walle 116. “Mijn man is eigenlijk de rasechte Wallenaar”, vertelt ze. “Ik ben zelf van Meulebeke en ben hem naar hier gevolgd na onze trouw. We wonen hier al bijna veertig jaar.”

Op dit braakliggend stuk groen moeten in principe de moestuintjes komen.
Op dit braakliggend stuk groen moeten in principe de moestuintjes komen.© AN

“We hebben lang een zaak in belettering gehad, we werkten dan vooral vanuit de loods achter ons huis. Maar in 2005 studeerde onze dochter af als kok aan hotelschool Spermalie in Brugge. En dan zijn we beginnen nadenken.” Het huis dat Carina en haar man Claude Courtens tot dan verhuurd hadden, wilden ze eigenlijk ombouwen tot studentenkoten, zoals wel meer gebeurt op Walle. “Maar dat mocht niet van Stad Kortrijk. Dus dan hebben we de sprong gewaagd en zijn we een B&B begonnen. Ondertussen zijn we 13 jaar verder. We hebben zeven kamers, een prachtige ontbijtruimte en een wellness. Mijn dochter heeft zich teruggetrokken uit de zaak. Vanop een vaste plaats werken was niks voor haar. Maar ik doe het nog altijd met hart en ziel.”

Veel toerisme

Omdat de B&B zo dicht bij Kortrijk Expo en het grootste verkeersknooppunt van Kortrijk ligt, krijgt Carina vooral zakenmensen over de vloer. “Maar in het weekend zie ik ook meer en meer echte toeristen die geen zin hebben om te overnachten in het drukke stadscentrum. Het toerisme in Kortrijk is er enorm op vooruit gegaan. Dus hoe bizar het soms ook voor mij nog klinkt, ik heb een heel goed draaiende B&B op Walle”, lacht ze. De zaken gaan zelfs zo goed dat Carina amper vakantie neemt. “Af en toe eens een weekendje, als er niet veel boekingen zijn. Maar eigenlijk kan ik mijn uit de hand gelopen hobby niet missen. Elke dag is anders. Zo hadden we ooit eens een man die niet op het aangegeven tijdstip uit de wellness kwam. Ik kan daar natuurlijk niet zomaar binnen lopen, maar maakte mij wel zorgen. Een half uur later stonden mijn man en ik net klaar om met een ladder de muur over te gaan toen die meneer met het schaamrood op de wangen naar buiten kwam gelopen. Hij was in slaap gevallen. We hebben daar eens goed om gelachen.”

Carina Deblaere heeft met B&B Aurora een goed draaiende B&B op Walle 116.
Carina Deblaere heeft met B&B Aurora een goed draaiende B&B op Walle 116.© AN

Bijna recht tegenover Carina woont Stephan Wittouck met zijn hond Lana. Zijn twee volwassen kinderen zijn het huis al uit, maar dat maakt Lana goed door elke bezoeker te verwelkomen met een knuffel die genoeg haar op je broek achterlaat om een pruik voor de drummer van Green Onions te maken. “Ik heb alles hier zelf verbouwd”, vertelt hij. “Ik wilde zeker een huis kopen en toen ik hier kwam wonen in 1990 was dit een hele levendige buurt met veel cafeetjes en vriendelijke buren. Tijdens de verbouwingen stond ik soms meer te kletsen dan te werken”, lacht hij. “Helaas is dat nu wel anders, Walle is wat mij betreft dood. Ik heb een tiental jaar geleden de organisatie van de Nieuwjaarsdrink overgenomen van Carina. We steken elk jaar meer dan driehonderd uitnodigingen in brievenbussen. Toch komen er telkens amper zeventig mensen opdagen. Dat vind ik zo jammer. Het café daar op de hoek draait nog wel, maar dat zijn geen mensen van de wijk zelf die daar zitten. En mijn buurvrouw woont hier nu een jaar en ik heb die welgeteld een keer gezien. En toch is die beter dan mijn vorige buurvrouw, want dat was een dame van plezier.”

Criminaliteit

Walle mag dan een rustige enigszins afgelegen wijk lijken waar weinig gebeurt, schijn bedriegt. “In dit huis is een aantal weken geleden een moord gepleegd”, vertelt Stephan terwijl we door de wijk wandelen. “Dat heeft nog vrij lang geduurd als je het mij vraagt. Er werd al maanden drugs gedeald. Er is hier wel meer criminaliteit. Een paar overvallers hebben mij een aantal jaar geleden uit mijn bed gelicht en we hebben hier met de buurt eens twee fietsendieven een maisveld ingejaagd. De politie heeft hem uiteindelijk wel opgepakt.” Toch wil Stephan graag meer mensen op Walle zien komen wonen. “Het is deels een studentenbuurt, dus je hebt wel eens wat geluidsoverlast op donderdagavond, maar in het algemeen zijn de studenten veel kalmer dan vroeger. Dan kon je geen bloembak voor je deur zetten zonder die te moeten gaan zoeken aan de andere kant van de wijk.”

Kobe, Herlinde Vande Ghinste, Ella en Karel Callebert.
Kobe, Herlinde Vande Ghinste, Ella en Karel Callebert.© AN

“Er zijn dit jaar gesprekken geweest met de stad over wat we gaan doen met een stuk braakliggend terrein hier een beetje verder. Moestuintjes zijn een optie, maar daarvoor is interesse vanuit de buurt nodig. De gebouwen waar vroeger restaurants Table D’Amis en Oud Walle zaten, staan nog altijd leeg. Ondernemend volk is hier dus heel welkom.” Gelukkig zijn niet alle ondernemers vertrokken uit de buurt. Herlinde Vande Ghinste, haar man Karel Callebert en hun twee kinderen Kobe en Ella trotseerden met Eethuis Walle 111 de werken. “Maar dat is alleen omdat wij bereikbaar bleven hoor. Geen idee wat we anders gedaan hadden”, vertelt Herlinde. Het koppel staat al 23 jaar in het restaurant en maakte er al heel wat mee. “We zitten hier eigenlijk tussen twee bedrijventerreinen. Aan de ene kant zat vroeger de beroemde kunstenaar Arne Quinze. Hij kwam hier geregeld een hapje eten, en dat trok al eens een journalist aan. Maar toen hij samen was met Barbara Becker (een Duitse actrice en model) was het hek van de dam. Er heeft hier weken een auto met Duitse paparazzi voor de deur gestaan. Ik dacht eerst dat het de arbeidsinspectie was, maar die hebben zoveel geduld niet.”