Thomas Julian maakt op vrijdag 24 juli zijn debuut in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en… België

Vrijdag 24 juli is een belangrijke dag voor Thomas Julian
Patrick Depypere

Op vrijdag 24 juli brengt zanger-accordeonist Thomas Julian uit Zwevegem zijn eerste Duitstalige single op de Duitse markt. Voor Thomas (26) is dat meteen een ambitieus project of een eerste stap van zijn muzikale start in de grootse Duitse schlagerwereld. Thomas brengt zijn nummer ‘Wir leben unseren Traum’ uit met een Duitse platenfirma en een Duits management.

Voor Thomas Julian gaat op vrijdag 24 juli een droom in vervulling, namelijk een zangcarrière in de Duitse muziekwereld. Het is een verhaal waar je niet zomaar aan kan beginnen. Maar toch was de West-Vlaming dapper genoeg om deze uitdaging aan te gaan. “De taal was een grote barrière en ik stond er helemaal alleen voor, maar die taal kon opgelost worden”, vertelt Thomas, die als accordeonist in eigen land bekend werd als Tom Accordeon en ook nog altijd in zijn moederland probeert om een vaste muzikale stek te krijgen. Daarom dat die eerste Duitse single ook in ons land te verkrijgen zal zijn.

Vorig jaar zocht Thomas in de zomer een manier om snel de Duitse taal onder de knie te krijgen. Hij volgde twee private intensieve taalbaden in Ceran in Spa. Dit is een gerenommeerde privé school, die exclusieve taalbaden aanbied op maat. “Ik was er telkens een volledige week. Ik had vijftien uur per dag mijn eigen privé coach, volledig afgesloten van de buitenwereld. Er werd geen woord Nederlands gesproken. Bij mijn aankomst moest ik wel degelijk gebarentaal gebruiken. Eerlijk, dat was niet gemakkelijk maar ik zette door. Ik had er een bijzondere tijd en speelde er zelfs akoestisch accordeon voor het personeel en de gasten die er in die week waren. Het was een zeer speciaal en internationaal moment. Men komt naar daar tot ver buiten Europa om intensieve taalbaden te volgen. De laatste week dat ik er verbleef – natuurlijk in alle stilte – was in de kerstperiode”, vertelt Thomas, die na zijn eerste week in die taalschool al begin oktober 2019 helemaal alleen op zoek ging naar mensen die hem in Duitsland verder konden helpen. Hij zocht via internet naar geschikte songschrijvers en had in oktober 2019 al zijn eerste afspraken. “Ik trok naar mijn eerste afspraken in Duitsland met een bang hartje. Ik legde inderdaad moederziel alleen honderden kilometers af. Er moesten zakelijke gesprekken opgestart worden volledig in het Duits, terwijl ik één maand ervoor nog geen Duits sprak.”

Thomas op stap en dromen van zijn nieuw Duits muzikaal avontuur.
Thomas op stap en dromen van zijn nieuw Duits muzikaal avontuur.

Thomas kwam terecht bij een jonge vriendengroep in Düsseldorf, die allen muziek schrijven, Schlagerstar zijn, producen of video producties maken voor de allergrootste Duitse artiesten. Het klikte en hij werd meteen opgenomen in hun hechte vriendengroep. “Het zijn ondertussen heel goede vrienden geworden. We spraken in het najaar veel af en de eerste dagen van januari trokken we naar Stuttgart om er in een studio mijn eerste Duitse single te schrijven en producen”, glimlacht Thomas. “Het was voor mij ongelofelijk om muziek te mogen maken op 750 km van mijn thuisoord Zwevegem. Het ging allemaal niet voor niks. Ik werkte er keihard voor. Ik reed duizenden kilometers om een Duits management en platenfirma te zoeken om met mijn eerste nummer op de Duitse markt te kunnen komen.” En goed nieuws, want nu is Thomas aangesloten bij een Duits management en platenfirma. “De coronacrisis gooide wel wat roet in de plannen, omdat ik niet meer zomaar over de grens geraakte. Maar uiteindelijk komt op vrijdag 24 juli mijn single uit. Ik kijk er enorm naar uit.”

De clipopname duurde lang, maar verliep in een heel gemoedelijke sfeer.
De clipopname duurde lang, maar verliep in een heel gemoedelijke sfeer.

“Het is bijzonder plezant samenwerken met Duitsers. Alles is heel direct maar correct. Eind juni trokken we samen naar de Franse Ardennen waar we de videoclip draaiden. Ik sprak vooraf met de producer van de clip en vertelde wat ik precies wou. Ik wilde exact mijn verhaal op beeld. Ik ben ongelofelijk trots op het resultaat. Het werd precies zoals ik het in mijn hoofd had. We leven onze droom”, vertelt Thomas verder. “Het was een enorm vermoeiende dag. We filmden 17 uur non stop en het was die dag net over 30 graden. Maar we beleefden een fantastische tijd. Binnenkort doen we deze tweedaagse over, maar dan met BBQ in plaats van een camera. Het is plezant samen te werken met (jonge) vrienden, die ook van hun passie hun beroep maakten. Dit maakt het onderscheid.”

Thomas besluit : “Ik verheug me enorm op mijn Duitse start. Helaas kan ik door corona niet optreden, maar we wilden er absoluut aan beginnen. In Duitsland is alles zoveel grootser. Ik zag er eind vorig jaar dat schlager er ook voor de jeugd is. Schlager is daar voor jong en oud. Hierdoor is er in het hele Duitstalige gebied veel meer aandacht voor dit muziekgenre en is er ook op tv, radio, internet en sociale media heel veel aandacht.” Sinds de promo begon in Duitsland schoten Thomas zijn volgers op sociale media enorm de hoogte in. “Sinds ik ook Duits spreek op mijn sociale media is het ongelofelijk hoeveel groter mijn bereik is geworden. Omdat ik wellicht binnenkort mijn eerste interviews heb in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland word ik klaargestoomd door een personal coach om dit alles tot een goed einde te brengen in perfect gesproken Duits. Het is de bedoeling dat ik er zing en mij regelmatig begeleid met accordeon, het instrument dat in Duitsland zeker niet mag ontbreken. Het is ongelofelijk wat ik reeds mocht beleven als je weet dat ik pas negen maanden geleden begon Duits te leren.” Ochja, voor de Vlaamse fans van Thomas Julian is er goed nieuws, want zijn eerste Duitstalige single wordt ook in ons land gepromoot. (PADI)

www.thomasjulian.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.