Thomas De Soete in gesprek met Congolese radiomaker: “Brug tussen Noord en Zuid”

Johan Boonaert, Anneke Soenen, Amer Arash en Philip Hardeman zijn maar enkele van de vele vrijwilligers die dit weekend mee strijden tegen onrecht. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Het 11.11.11-comité van Veurne nodigt zondagavond de Congolese changemaker Thaïs Bagula uit in dienstencentrum De Zonnebloem. Hij gaat er in debat met zijn Belgische evenknie Thomas De Soete, om zo hun professionele raakvlakken en verschilpunten te achterhalen. Daarna volgen nog een wereldbuffet en een zuiders muzikaal optreden op deze ‘Elfde dag’.

De nationale 11.11.11.-campagne zet dit jaar enkele markante changemakers in de schijnwerpers. Zij proberen elk op hun manier en in hun eigen land het verschil te maken voor een duurzame toekomst waarin iedereen een plaats krijgt, hoewel hen dat om diverse redenen bemoeilijkt wordt.

“Een van hen is Thaïs Bagula, journalist en directeur van de Congolese zender Radio Maendeleo. Hij trekt rond met zijn mobiele studio om de lokale bevolking te informeren en hen ook een stem te geven. Hij schuwt daarbij geen enkel onderwerp. Zelfs taboes als de politieke ontwikkelingen en conflictpreventie kwamen al aan bod, hoewel dit allesbehalve evident is in zijn thuisland. De vrijheid van meningsuiting wordt er immers ingeperkt en de overheid nam er al diverse radiostations uit de ether”, weet Johan Boonaert.

Debat

Al deze changemakers komen voor 11.11.11 op bezoek in ons land. Het comité van Veurne slaagde erin om deze Congolese held komende zondag naar de Boetestad te halen en kon met Thomas De Soete meteen ook een Belgische radiomaker uitnodigen.

Het gaat om een interessante mix van vluchtelingen en autochtonen

“Op onze traditionele ‘Elfde dag’ plaatsen we beide radiomakers tegenover elkaar om het te hebben over hun eigen ervaringen. Ze kunnen het bijvoorbeeld hebben over wat ze willen bereiken met de radio-uitzendingen en welke uitdagingen ze daarbij ondervinden. Ze doen dat allebei in hun eigen taal, maar een tolk vertaalt voor het publiek. Johan modereert het debat, waarbij er natuurlijk ook plaats zal zijn voor vragen uit het publiek”, licht Philip Hardeman alvast een tipje van de sluier op.

Arabische keuken

Dit informatieve luik vangt aan om 19 uur, na het aperitief van 18 uur. Aansluitend mag de riem eraf bij het wereldbuffet en het optreden van de band Orient Express.

“In beide gevallen gaat het hier om een interessante mix van vluchtelingen en autochtonen, waarmee we de Noord-Zuidverbinding opnieuw doortrekken. En natuurlijk willen we hiermee ook geld in het laatje brengen voor 11.11.11”, legt Anneke Soenen uit. De koks van dienst komen uit Eritrea, Syrië, Somalië en Irak, en gaan aan de slag met ingrediënten uit hun vertrouwde Arabische keuken. Een van hen is Amer Arash, die afkomstig is uit Syrië. “Ik zal onder meer shakshuka, shoarma en falafel bereiden”, zegt hij.

Monddood

Aanvullend is er dit weekend ook de traditionele financiële actie in het hele land, waarbij deze Veurnse vrijwilligers op vrijdag en zaterdag hun spullen zullen verkopen aan de ingang van Colruyt. Enkele weken geleden namen ze ook al deel aan de symbolische politieke actie. Toen knevelden ze drie standbeelden in onze regio, om zo aan te kaarten dat ook wij soms monddood worden gemaakt. “De Elfde Dag vormt zondag het slotstuk. Inschrijven kon tot 5 november, maar voor wie snel belt naar 0476 41 78 75, kunnen we wellicht nog wel een bordje bijschuiven”, aldus nog Anneke Soenen.

Volwassenen betalen 15 euro en kinderen 6 euro per overschrijving op het rekeningnummer BE32 0015 3442 3802.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier