Thomas De Baere lanceert online-basiscursus ‘West-Vlaams voor anderstaligen’

Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Thomas De Baere, leerkracht Nederlands voor anderstaligen aan het Brugse Stedelijke Nijverheids- en Taalleergangen (SNT), heeft een basiscursus ‘West-Vlaams voor anderstaligen’ samengesteld. Die is volgende week online te volgen.

Dankzij onder meer de bejubelde Canvasserie ‘Bevergem’ en Brihang, maar ook door de één-hit ‘Eigen kweek’ en Ertebrekers blijft het West-Vlaams op onze beeldschermen niet langer de verdrukte taal die het decennialang was. “In onze provincie is het, meer dan het Algemeen Nederlands, de taal die ertoe doet”, zegt Thomas De Baere, leerkracht Nederlands voor anderstaligen aan het SNT.

Mede door de boom van digitale speeltjes tijdens de lockdown (light) inspireerde het hem een basiscursus ‘West-Vlaams voor anderstaligen’ in elkaar te steken. Vanaf volgende week online te volgen.

In het bloed

Thomas De Baere (42) omschrijft zichzelf als “een geboren en getogen Cercle Bruggeling.” Zowel aan vaders- als aan moederszijde zat het leraarschap in het bloed. Zo gaf zijn vader jarenlang Frans aan het Sint-Lodewijkscollege.

“Als jongeling heb ik heel de jeugdbibliotheek van de Biekorf verslonden”, zegt De Baere. “Lezen zat als het ware in mijn DNA, net als schrijven en lesgeven. Om mijn vijftiende wist ik al dat ik later beroepshalve voor de klas zou staan.”

Na zijn humaniora behaalde hij aan het regentaat van Torhout het bachelordiploma Nederlands, geschiedenis en godsdienst. “In het tweede jaar kreeg ik de grootste Eureka!-ervaring van mijn leven, toen ik met Nederlands voor anderstaligen in contact kwam.”

Wereldburger

“Nadat ik mijn diploma op zak had, heb ik een vijftal jaar het zomerseizoen gedaan in de horeca. Op die manier had ik de andere maanden geld om te reizen naar onder meer Indië en Zuid-Oost-Azië. Zo kwam de wereldburger in mij tot volle ontplooiing”, bekent De Baere.

Toen hij besloot om zich te settelen, wou hij een job waarin hij the best of both worlds kon combineren. Na het lesgeven een tijdlang gecombineerd te hebben met werken in andere beroepstakken, zoals de horeca en de bouw, raakte hij aan een vaste benoeming in het volwassenenonderwijs: eerst in Izegem en uiteindelijk in de Stedelijke Nijverheids- en Taalleergangen, kortweg SNT, in zijn thuisstad.

Uiteraard heb ik het met mijn pupillen over het verschil tussen g en h en belicht ik ook regionale verschillen tussen Bruhhe, de kust en het zuiden van onze provincie.”

Vandaag is hij er een van de 75 leerkrachten die Nederlands geven aan anderstaligen, samen met fotografie een van de populairste vakken in dit Centrum Voor Avondonderwijs. “Onze cursisten leren onze moedertaal, omdat dat voor hen de toegang tot onze maatschappij vergemakkelijkt. Het verhoogt hun kansen zowel in het onderwijs als op de arbeidsmarkt”, onderlijnt De Baere, die als lesgever wel een spagaat ziet tussen Nederlands als schrijf- en spreektaal.

“Laat ons elkander geen Liesbeth noemen: in onze dagelijkse omgang blijft Algemeen Nederlands als gesproken woord iets voor de radio en de televisie. De meesten onder ons kiezen voor de streek- of een tussentaal.”

‘Va wo zie je gie?’

Omdat het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming centra voor volwassenenonderwijs niet toelaat om cursussen dialect in te richten, doet De Baere het zelf. In deze coronatijden: online. Wie googelt, zal merken dat hij hiermee een gat in de markt aanboort.

“Door de lockdown (light) hebben communicatie-apps als Zoom en Teams fel aan populariteit gewonnen. Daar wil ik op inspelen. Je hoeft niet langer een klaslokaal op te zoeken om uit te leggen dat een basisvraag als ‘Uit welk land kom je?’ bij ons eigenlijk als ‘Va wo zie je gie?’ klinkt. Met digitale tools als een computer, smartphone of tablet binnen handbereik kan je ook les volgen”, aldus De Baere.

“Uiteraard heb ik het met mijn pupillen over het verschil tussen g en h en belicht ik ook regionale verschillen tussen Bruhhe, de kust en het zuiden van onze provincie. Uiteraard ga ik hen ook een brok grammatica onderwijzen. Bij dit alles zorg ik voor persoonlijke begeleiding.”

De Baere gaat ook werk maken van online-vervolgcursussen ‘West-Vlaams voor anderstaligen’. Hierbij zal hij zich richten op de regionale varianten. Ook hiervoor reikt hij nu al de hand naar het bedrijfsleven.

Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 november geeft Thomas De Baere elke voormiddag twee uur online onderricht ‘West-Vlaams voor beginners’. Vanaf november staat hij je op woensdagavond van 21 tot 22 uur en op zaterdagvoormiddag van 11 tot 12 uur virtueel te woord. Inschrijven kost 50 euro. Je kan je registreren via de Facebookpagina ‘West-Vlaams voor beginners’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier