In mei leggen alle vogeltjes een ei, weten we al lang. En dan vliegen ze uit. Zij die wel eens een creatief ei leggen, mochten op 1 mei heel even een nestje bouwen op 'Petit Montmartre', een kunstmarkt op Overleie. Eén van de ambachtslui die op het gezellig marktje de vrucht van zijn passie etaleerde, was Thomas Cneut, een geboren en getogen Heulenaar. In zijn kraam lagen er voornamelijk skateboards. "Planken met een ziel," zegt hij. Vandaar ook de naam 'Soulgoodiez'. Niet van die lichte tuigen waarmee je gezwind de moeilijkste obstakels neemt, maar redelijk logge longboards die je in huis wil omdat ze er zo leuk uitzien. En omdat ze meer zijn dan louter planken op wielen.

"Om den brode bezoek ik kapsalons," zegt Thomas. "Al zeventien jaar lang. Ik verkoop producten die het haar mooier en beter maken." Zijn eigen haar verstopt hij onder een mutsje. Iets groter dan een keppeltje, maar ook een hoofddeksel dat gelijkgestemden graag opzetten om zich van anderen te onderscheiden die zich niet om kleine wieltjes voortbewegen. Zijn hobby richt zich op dat soort mensen. "Na de werkuren ben ik bezig met het maken van planken met een ziel. Dat kan een plank zijn waar een beetje Californisch zand in zit, zoals deze," en hij wist de plank aan die de naam van Laguna Beach heeft meegekregen, het strand waar de korrels zijn meegeplukt, "dan weet je dat er echt zand van Californië onder je voeten zit. Of deze met een tekening van Lizzy, een Portugese kunstenares, wiens tekeningen ik in mijn planken mag laseren."

Zijn zelfgemaakte boards zijn mooi om naar te kijken, en ze rollen zacht. "Maar grote stunts ga je er niet mee uithalen," geeft Thomas toe. "Ze zijn wel goed genoeg om er een brood mee te halen of wat in de stad te cruisen." Het zijn broodplanken, probeer ik grappig te zijn. Thomas probeert te lachen. "Maar het zijn eigenlijk ook kunstwerkjes," zegt hij. "Je kunt ze even goed aan de muur ophangen." De man heeft een website, komen we te weten: Soulgoodiez. Daar zie je al snel dat hij eigenlijk een gevoel, een sfeer, een kijk op de wereld tracht te kopen. Respect voor de natuur maakt daar deel van uit. "Iedere keer als ik een plank verkoop, stort ik een bedrag op Trees for All, een Nederlandse organisatie die daarmee een boom plant in Oeganda. De koper van de plank krijgt daar een attest van," zegt Thomas. Intussen staat een man met zijn kind mee te luisteren. Een zielsverwant van Thomas. Een BMX'er. Iemand die op zo'n klein, laag fietsje doet wat zielsverwanten op planken doen. Hij laat zich Barre noemen en komt uit Geluwe. En hij laat graag een ien wat hij op zijn fietsje kan. En dat blijkt even indrukwekkend als de planken van Thomas. Misschien kunnen ze hem ook tegen de muur hangen. De kunst is nooit ver af als je het leven van op wielen ziet voorbijglijden.

In mei leggen alle vogeltjes een ei, weten we al lang. En dan vliegen ze uit. Zij die wel eens een creatief ei leggen, mochten op 1 mei heel even een nestje bouwen op 'Petit Montmartre', een kunstmarkt op Overleie. Eén van de ambachtslui die op het gezellig marktje de vrucht van zijn passie etaleerde, was Thomas Cneut, een geboren en getogen Heulenaar. In zijn kraam lagen er voornamelijk skateboards. "Planken met een ziel," zegt hij. Vandaar ook de naam 'Soulgoodiez'. Niet van die lichte tuigen waarmee je gezwind de moeilijkste obstakels neemt, maar redelijk logge longboards die je in huis wil omdat ze er zo leuk uitzien. En omdat ze meer zijn dan louter planken op wielen."Om den brode bezoek ik kapsalons," zegt Thomas. "Al zeventien jaar lang. Ik verkoop producten die het haar mooier en beter maken." Zijn eigen haar verstopt hij onder een mutsje. Iets groter dan een keppeltje, maar ook een hoofddeksel dat gelijkgestemden graag opzetten om zich van anderen te onderscheiden die zich niet om kleine wieltjes voortbewegen. Zijn hobby richt zich op dat soort mensen. "Na de werkuren ben ik bezig met het maken van planken met een ziel. Dat kan een plank zijn waar een beetje Californisch zand in zit, zoals deze," en hij wist de plank aan die de naam van Laguna Beach heeft meegekregen, het strand waar de korrels zijn meegeplukt, "dan weet je dat er echt zand van Californië onder je voeten zit. Of deze met een tekening van Lizzy, een Portugese kunstenares, wiens tekeningen ik in mijn planken mag laseren."Zijn zelfgemaakte boards zijn mooi om naar te kijken, en ze rollen zacht. "Maar grote stunts ga je er niet mee uithalen," geeft Thomas toe. "Ze zijn wel goed genoeg om er een brood mee te halen of wat in de stad te cruisen." Het zijn broodplanken, probeer ik grappig te zijn. Thomas probeert te lachen. "Maar het zijn eigenlijk ook kunstwerkjes," zegt hij. "Je kunt ze even goed aan de muur ophangen." De man heeft een website, komen we te weten: Soulgoodiez. Daar zie je al snel dat hij eigenlijk een gevoel, een sfeer, een kijk op de wereld tracht te kopen. Respect voor de natuur maakt daar deel van uit. "Iedere keer als ik een plank verkoop, stort ik een bedrag op Trees for All, een Nederlandse organisatie die daarmee een boom plant in Oeganda. De koper van de plank krijgt daar een attest van," zegt Thomas. Intussen staat een man met zijn kind mee te luisteren. Een zielsverwant van Thomas. Een BMX'er. Iemand die op zo'n klein, laag fietsje doet wat zielsverwanten op planken doen. Hij laat zich Barre noemen en komt uit Geluwe. En hij laat graag een ien wat hij op zijn fietsje kan. En dat blijkt even indrukwekkend als de planken van Thomas. Misschien kunnen ze hem ook tegen de muur hangen. De kunst is nooit ver af als je het leven van op wielen ziet voorbijglijden.