Think Pink krijgt helft minder haardonaties door sluiting kappers

Emma Van Overloop (13) uit Brugge spaarde liefst 7 jaar om haar haar te kunnen doneren aan Think Pink.© gf
Emma Van Overloop (13) uit Brugge spaarde liefst 7 jaar om haar haar te kunnen doneren aan Think Pink.© gf
Olaf Verhaeghe

Of de kappers na het Overlegcomité van vrijdag opnieuw aan het knippen mogen, valt nog af te wachten. Maar dat men bij Think Pink vurig hoopt van wel, is zeker. Net als tijdens de eerste lockdown valt het aantal donaties van afgeknipte paardenstaarten tot een derde of zelfs een kwart terug. “Heel veel mensen laten weten dat ze volop aan het sparen zijn voor ons”, glimlacht Maité Carlier van Geef om Haar.

Minstens 30 centimeter gezond haar, afgeknipt en in een speciale enveloppe opgestuurd naar Geef om Haar . De voorwaarden om je lange haren gratis te doneren aan vzw Think Pink, een vereniging die vrouwen getroffen door borstkanker ondersteunt, zijn miniem. En toch steekt ook hier de coronacrisis ferme stokken in de wielen. Zowel tijdens de eerste lockdown als tijdens de huidige periode van verstrengde coronamaatregelen ziet Geef om Haar het aantal aanvragen en donaties teruglopen naar de helft en soms zelfs een vierde van normaal .

Thuis ook mogelijk

“De boosdoener? Het feit dat de kappers de deuren dicht moeten houden”, vertelt Maité Carlier. Zij is verantwoordelijk voor het Geef om Haar -project in West-Vlaanderen. “Eigenlijk kan iedereen perfect thuis haar afknippen om op te sturen naar ons, maar in de praktijk zien we dat de overgrote meerderheid van de mensen aanklopt bij onze ambassadeurs, de kappers. In april, midden de eerste lockdown, waren er amper 721 enveloppen, in dezelfde maand in 2019 waren dat er bijna 2.800. Kort na die lockdown hebben we met onze lockdonation een massale inzamelingsactie op poten gezet, met succes trouwens. We konden toen amper volgen.” (lacht)

Ook in november, december en januari wordt er een pak minder gedoneerd dan vroeger het geval was. “Wij krijgen wel heel veel berichtjes van mensen die aangeven dat ze aan het sparen zijn voor ons”, zegt Maité Carlier nog. “Velen zijn aan het wachten om weer naar de kapper te kunnen. We verwachten dan ook dat, vanaf het moment dat de regering de kappers weer aan de slag laat gaan, er een massale instroom van haar zal volgen.”

Zeven jaar gespaard

Eén van die vele donoren is de 13-jarige Emma Van Overloop uit Brugge. Haar mama Glynis De Troyer zette zelf de schaar in haar lange manen. Emma spaarde liefst zeven jaar voor een paardenstaart van 30 centimeter lang. “Mama is geen kapster, maar ik ben wel tevreden met het resultaat. Eigenlijk wilde ik al langer zo’n kapsel, dus ik vond het niet zo erg dat het geknipt werd”, lacht Emma.

De leerlinge economie-handel wist immers heel goed waarom ze haar lange haren – al voor de tweede keer – liet knippen. “In de lagere school zat ik in de klas met een meisje dat leukemie had. Toen kwam ik tot het besef dat er mensen zijn die echt wel nood hebben aan een pruik en mijn haar dus beter kunnen gebruiken dan ik. Voor mij is dat maar een kleine moeite. Ik ben nu alweer aan het sparen om voor een derde keer te kunnen doneren.”

Een tekort aan gedoneerd haar om pruiken te maken, dreigt er voorlopig niet. “Wij maken voor alle duidelijkheid die pruiken niet zelf, maar verkopen het ingezamelde haar door aan onze vaste afnemers”, aldus Maité. “Met de inkomsten ondersteunen we lotgenoten die het financieel moeilijk hebben en werken we samen met Love Charlie , het project van Céline Laridon uit De Haan waar mooie, elegante chemomutsjes worden gemaakt. We merken trouwens dat meer en meer vrouwen bewust voor zo’n mutsje kiezen in plaats van een pruik. Het taboe ebt weg. Gelukkig maar.”

Zelf je haar doneren? Surf naar geefomhaar.be.


Ook zij zijn aan het sparen voor Think Pink:

Katrien (45) uit Deerlijk

Katrien Rogé (45) uit Deerlijk laat haar haar groeien sinds maart 2019. “Mijn moeder is toen gestorven aan kanker”, vertelt ze. “Als ik ook maar één iemand een dienst kan bewijzen door mijn haar af te staan, ben ik al tevreden. Mijn haar zou binnen een half jaar lang genoeg moeten zijn om te knippen. Hopelijk zijn de kappers tegen dan weer open, want ik doe het toch liever niet zelf.”

Manon (22) uit Rekkem

 

Manon Beaucarne (22) uit Rekkem heeft een jaar gespaard om een staart te kunnen knippen voor Think Pink. “Mijn beste vriendin Lisa heeft het geknipt. Ze is de enige persoon die ik zie tijdens deze crisis. Lisa is geen kapster, maar ik wilde echt mijn donatie doen voor mijn haar beschadigd raakt.”

Het moment waarop de staart afgeknipt werd, was voor Manon best emotioneel. “Omdat het voor mij niet gemakkelijk was om afscheid te nemen van mijn lange lokken, maar ook omdat ik weet hoe belangrijk dit is voor sommige mensen. Mijn mama werkt als verpleegster met mensen die getroffen zijn door kanker. Het was zij die mij op het idee bracht.”

Nancy (53) uit Knokke-Heist

 

Nancy Van De Velde, die er in februari 54 wordt, liet haar haar een jaar geleden voor het laatst knippen. “Ik liet enkel de puntjes wat bijknippen om het gezond te houden, met het oog op de donatie”, vertelt de gewezen stewardess. “Ik wil mijn haar graag doneren aan Think Pink omdat ik zelf vier jaar geleden getroffen werd door kanker. Tijdens het hele proces van chemo en bestraling, waarbij je als vrouw toch enorm geconfronteerd wordt met je veranderd uiterlijk, was ik elke keer ontzettend blij dat ik tenminste mijn prachtige pruik kon opzetten. Dat is dan ook de reden waarom ik mijn haar wil doneren.”

Ibe (24) uit Brugge

 

Ibe Steeman (24) uit Brugge heeft al voor de vierde keer een donatie gedaan. Haar knuffelcontact zette er de schaar in. “Ik doe het om er iemand een plezier mee te doen. Dat is toch beter dan het in de vuilnisbak te gooien? Ik laat mijn haar altijd groeien tot het mij gaat irriteren en ik weer een korte coupe verkies”, lacht ze. (TV)