Thijs Vangheluwe start online platenzaak Papa Funk Records

Thijs Vangheluwe droomt ervan om een fysieke platenzaak te openen. “Voor verzamelaars is het snuisteren in platenbakken ook een deel van de beleving.”© KD
Thijs Vangheluwe droomt ervan om een fysieke platenzaak te openen. “Voor verzamelaars is het snuisteren in platenbakken ook een deel van de beleving.”© KD
Redactie KW

Op livemuziek is het nog even wachten, maar plaatjes draaien ‘in ons kot’ kan gelukkig nog wel. Wie zijn vinylplatencollectie wil uitbreiden, kan daarvoor sinds kort terecht bij Thijs Vangheluwe en zijn online platenzaak Papa Funk Records. “Ik koop een deel van mijn stock rechtstreeks aan bij Belgische labels”, vertelt de Lichterveldenaar.

Thijs Vangheluwe (30) uit Lichtervelde, bassist bij post-metalband Miava, is al van jongs af aan gebeten door de muziekmicrobe. “Ik herinner me dat ik op mijn zesde een cd van Metallica vroeg aan de Sint”, lacht Thijs. “Sindsdien is de liefde voor muziek alleen maar gegroeid. Het begon met het verzamelen van cd’s. Later heb ik me volledig toegelegd op vinyl.”

Geleidelijk aan groeide ook de droom om ooit zelf een platenzaak te starten. Na jaren dromen, vatte Thijs een halfjaar geleden de koe bij de hoorns. “In de aanloop naar mijn dertigste verjaardag ben ik wat beginnen nadenken over waar ik naar toe wil met mijn leven. Het idee van een eigen platenzaak kwam telkens terug. Waar het vroeger bij dromen bleef, leek het nu wél het ideale moment om er voor te gaan, het was nu of nooit.”

Thijs zette afgelopen zomer de eerste stap met de webshop Papa Funk Records via het digitale muziekplatform Discogs. In de catalogus vinden we, hoe kan het ook anders, funk van vroeger en nu, maar ook soul en jazz en het zwaardere werk, zoals postrock en -metal. “De focus van mijn aanbod ligt op muziek waar ik me zelf in verdiep als muziekliefhebber en muzikant, maar dat betekent niet dat andere genres niet aan bod kunnen komen.”

Unieke uitgaven

Zo vindt hij het belangrijk om talent van eigen kweek te ondersteunen. “Ik koop een deel van mijn stock rechtstreeks aan bij Belgische labels. Ik heb een zwak voor unieke uitgaven waarbij de muziek en het artwork één verhaal vertellen.”

“Vinyl is al enkele jaren aan een revival bezig”

Thijs Vangheluwe

Papa Funk Records nam alvast een vliegende start. Men vindt vlot de weg naar de webshop en Thijs krijgt regelmatig berichtjes van mensen die op zoek zijn naar een specifieke, vaak zeldzame plaat, die hij dan met plezier opspoort. Bovendien zit hij nog boordevol toekomstplannen. “Op dit moment verkoop ik via Discogs en kan je me vinden op Facebook en Instagram, maar een eigen website behoort tot de mogelijkheden. Zodra de situatie het weer toelaat, ben ik ook van plan om mijn platen aan te bieden op muziekbeurzen. Daarnaast lopen er gesprekken met enkele gelijkgezinden om samen een pop-upstore te beginnen.”

Ultieme droom

De ultieme droom blijft echter een fysieke platenzaak, want ondanks de digitalisering en opkomst van streamingsdiensten is daar volgens Thijs nog steeds vraag naar. “Vinyl is al enkele jaren aan een revival bezig. Er gaat niets boven het gevoel van een gloednieuwe plaat uit de hoes halen en voor het eerst opleggen. Voor verzamelaars is het snuisteren in platenbakken ook een deel van de beleving.”

Voorlopig blijft dat echter nog toekomstmuziek. “Nu wil ik vooral mijn liefde voor vinyl doorgeven en kwalitatieve producten aanbieden aan mijn klanten via de webshop”, besluit Thijs.

(LH/foto KD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.