Thibe is amper 14 en fervent vrachtwagenspotter

Thibe : “Mijn foto’s gaan Vlaanderen rond.”©Wouter Meeus
Thibe : “Mijn foto’s gaan Vlaanderen rond.”©Wouter Meeus
Kjenta Vangampelaere

De 14-jarige Thibe vult zijn vrije tijd het liefst met het spotten van trucks. Een hobby die hem met de paplepel is ingegeven. Een vrij moment? Dan vind je hem aan de ring in Tielt of op een brug om de voorbijrijdende vrachtwagens te fotograferen. “Misschien word ik later zelf ook vrachtwagenchauffeur.”

Als kleine jongen ging Thibe vaak mee met zijn papa in de vrachtwagen. “Tijdens die ritten zag ik vaak mensen langs de weg die foto’s namen van ons in de truck. Truckspotters noemen we die. Ik raakte geïnteresseerd in deze hobby en toen ik ouder werd, probeerde ik het zelf eens uit met mijn gsm”, vertelt de Tieltenaar. “Wij wonen dicht bij de ring, dus stelde ik me meestal daar op. Ik maakte een facebookpagina aan waarop ik de beste foto’s plaatste.” Deze werden intussen al door zo’n 200 truckers bekeken. “Ik had niet verwacht dat mijn smartphonefoto’s al zo goed in de smaak zouden vallen.”

Na een dikke vijf maanden vond Thibe dat het tijd was om een stapje verder te gaan met zijn passie en schafte hij zich een camera aan. “Ik herinner me nog goed dat de camera thuis afgeleverd werd tijdens mijn onlinelessen. Van mama moest ik wachten tot na de les om alles uit te pakken. Ik rende naar beneden en nog geen uur later stond ik al buiten mijn nieuw speelgoed uit te testen”, lacht Thibe.

Zelfstudie

Het fotograferen en het bewerken van de foto’s leerde Thibe volledig zichzelf aan. “Bij het scrollen op sociale media zag ik vaak coole foto’s van trucks passeren en wilde ik zelf ook een eigen stijl ontwikkelen.” Die eigen stijl kon hij naar hartenlust uitproberen op de vrachtwagen van zijn vader. “Als mijn papa zijn trucks moest schoonmaken, was ik van de partij om allerlei poses uit te proberen. De knopjes op mijn camera testte ik volop uit. Ik merk echt al een groot verschil tussen mijn eerste foto en deze die ik nu neem”, zegt Thibe.

Hoewel zijn foto’s massaal gedeeld en geliket worden, vraagt Thibe er geen geld voor. “Ik bewerk mijn foto’s met een watermerk zodat ik de erkenning krijg als fotograaf in de truckerswereld, maar geld vragen? Nee, dat doe ik niet”, zegt hij vastberaden. “Het spotten doe ik gewoon supergraag en ik wil het graag bij een hobby houden. De truckers bedanken me vaak door eens te toeteren of te zwaaien. Ze herkennen een truckspotter onmiddellijk. Op een dag zette een chauffeur zijn vrachtwagen aan de kant en riep hij me tot bij hem. Uit dankbaarheid voor de foto die ik nam, gaf hij me een model van zijn truck. Dat vond ik echt de max!”

De jonge spotter studeert Handel aan Regina Pacis, maar weet nog niet wat hij later wil worden. “Misschien wel vrachtwagenchauffeur, wie weet.”

Meer tijd

Voor Thibe maakt het niet veel uit hoe een vrachtwagen eruitziet, al heeft hij wel zijn voorkeuren. “Ik fotografeer eigenlijk alle trucks en kies daarna de meest geslaagde foto’s om te bewerken. Alle vrachtwagens kunnen dus op mijn pagina verschijnen; het maakt niet uit van welk merk ze zijn. Maar een opgezette truck met veel lichten en toeters en bellen spreekt mij het meest aan.”

Thibe is ongeveer zeven uur per week bezig met zijn hobby. “Niet zoveel kinderen van mijn leeftijd doen aan truckspotten, maar ik merk dat daarin stilaan verandering komt. Door corona kon ik mijn tweede hobby, tennis, niet doen, daarom had ik ook meer tijd om te spotten. Samen met een vriend ga ik vaak op de brug boven de E40 in Middelkerke staan, waar je echt mooie foto’s kan maken. We leren ook veel van elkaar op vlak van fotografie.”

Ook tijdens de optocht met de 200 trucks voor Tristan Geneyn, die al enkele harttransplantaties achter de rug heeft, was Thibe van de partij. “Alle truckers hadden een geel lintje aan hun spiegels hangen. Om te tonen dat ik deel uitmaakte van de optocht, had ik er ook eentje rond mijn camera gehangen. Tristan is toen naar mij toe gekomen en was zo blij om al die truckers te zien. Dat moment zal me altijd bijblijven”, glimlacht Thibe. (KV)

Wie graag zijn vrachtwagen laat fotograferen, kan terecht op de facebookpagina

T.L. Truckphotography.

~Velghe~

Geplaatst door T.L. Truckphotography op Zaterdag 13 februari 2021

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.