Thibaut Vantomme in Tsjechië: “Ze kijken altijd serieus, maar zijn best wel opgewekt”

Redactie KW

Thibaut Vantomme zei Kortrijk vaarwel en ruilde het in voor het ook niet onaardige Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Met dank aan Petra, een meisje dat zijn pad via Erasmus kruiste en in één moeite zijn hart veroverde.

Thibaut Vantomme woont en werkt in Tsjechië. De Kortrijkzaan is er aan de slag voor biergigant AB Inbev. Dat hij in dit land terecht kwam, is te danken aan de alle grenzen overstijgende liefde.

Hoe kwam je in Tsjechië terecht?

“Twee jaar geleden studeerde ik Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KU Leuven. Ik zat er ook op kot en ging regelmatig om met Erasmusstudenten. Op die manier leerde ik een heel leuk meisje kennen uit Praag. Al snel werden we een koppel. We besloten het samen verder te proberen. Na één jaar in Leuven gestudeerd te hebben keerde Petra terug naar de Tsjechische hoofdstad, terwijl ik nog mijn studies in Leuven moest afwerken. Hierdoor hadden we gedurende mijn laatste studiejaar een lange afstandsrelatie. Dankzij goedkope Ryanair-vluchten en vele gemiste lessen slaagden we er toch in om elkaar quasi maandelijks te zien. Nadat mijn studies afgerond waren, solliciteerde ik in Praag bij het Belgische bierbedrijf Ab Inbev. Zij waren toen op zoek naar Vlamingen die daar voor hen wilden werken. Het was voor mij de uitgelezen mogelijkheid om in Praag te komen wonen, er te leven en mijn boterham te verdienen.”

Thibaut Vantomme in Tsjechië:

Wat doe je er in het dagelijks leven?

“Doorheen de week breng ik een groot deel van de dag door op het werk. Daar zit ik in een jong team met veel leuke mensen. Ook is er een internationale werksfeer- en omgeving aanwezig: de Tsjechen werken onderling samen met Vlamingen, Walen, Fransen, en noem maar op. Er is een goeie teamspirit onder de collega’s en ik ga dus nog elke dag met plezier naar het werk.”

Thibaut Vantomme in Tsjechië:

“‘s Avonds en in het weekend ga ik soms uit met mijn collega’s, maar daarnaast probeer ik natuurlijk ook zoveel mogelijk tijd met mijn vriendin door te brengen. Dat kan een rustige avond thuis zijn of een uitstapje naar één van de vele bezienswaardigheden hier.”

In welk opzicht verschillen de Belgen van de Tsjechen?

“Er zijn zeker verschillen tussen Belgen en Tsjechen. Wat mij onmiddellijk opviel is dat vele Tsjechen in het openbare leven erg serieus kijken. Hierdoor krijg je soms schrik om het eerste contact te leggen. Maar eenmaal je ze beter leert kennen, merk je al snel dat Tsjechen heel vriendelijke en opgewekte mensen zijn.”

Thibaut Vantomme in Tsjechië:

“Ook zijn de Tsjechen veel patriottischer dan Belgen en zijn ze dus erg trots op hun land. Alle Tsjechen hebben ook een groot respect voor tradities. Zo vieren ze Kerstmis altijd met een vast traditioneel menu, waar nooit van afgeweken wordt. Tsjechen hebben ook een diep respect voor regeltjes en omgangsvormen. Als er bijvoorbeeld een oud vrouwtje opstapt op de bus is het ondenkbaar om niet je zitje aan te bieden. Soms is het echter ook frustrerend wanneer ze zich blind staren op regeltjes. Want van West-Vlaams boerenverstand hebben ze duidelijk geen kaas gegeten.”

Heb je je moeten aanpassen?

Thibaut Vantomme in Tsjechië:

“Nee, het heeft me weinig moeite gekost om te wennen aan het leven in Tsjechië. Vooral omdat de meeste Tsjechische gebruiken overeenkomen met die van ons land. Het enige probleem is echter de taal. Vele Tsjechen, vooral de oudere generatie, spreken geen Engels of Frans en al zeker geen Nederlands. De taal leren kan dus handig van pas komen. Ondertussen volg ik al een tijdje les hiervoor, maar ondervind ik wel nog altijd moeilijkheden om de taal machtig te worden. Tsjechisch is een Slavische taal, dus er zijn weinig gelijkenissen met de Germaanse en Romaanse talen waarmee wij meer vertrouwd zijn.”

Wat moeten onze lezers zeker bezoeken bij een reis in Tsjechië?

“Natuurlijk is Praag een erg toeristische plek die door duizenden toeristen wordt bezocht. Maar weinigen wagen zich buiten de Tsjechische hoofdstad, terwijl de natuur in Tsjechië oogverblindend is en het land nog vele andere mooie steden telt. Zo heb je op amper een halfuurtje rijden van Praag het prachtige 14de eeuwse Gotische kasteel van Karlstejn. Dit kasteel werd gebouwd in opdracht van Karel IV, koning van de Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk.”

Thibaut Vantomme in Tsjechië:

“Eén van de mooiste steden is Cesky Krumlov, een oude stad aan de Moldau. De oude stad en het bijhorende kasteel zijn werkelijk prachtig en vele bouwstijlen passeren de revue: gotisch, renaissance en barok. Ook Telc is zeker een bezoekje waard. De stad staat bekend om haar prachtige grote markt, met vele huizen in typisch Tsjechische barokstijl. Het doet me een beetje denken aan de grote markt in Arras. Jammer genoeg zijn er niet zoveel terrasjes.”

Welke delen van Tsjechië heb je al bezocht?

“Met mijn vriendin als gids heb ik al vrij veel bezocht. Vooral de steden gelegen in de Boheemse regio van Tsjechië, de regio rondom Praag is dat. Tsjechië bestaat namelijk uit drie grote regio’s: Bohemen, Moravië en Silezië. Bohemen kent vele mooie steden, waaronder Telc en Cesky Krumlov. Moravië, een andere regio, met daarin ook Brno, de tweede grootste stad van het land, bezocht ik samen met de collega’s van het werk. Kenmerkend aan Brno is het prachtige, kleine historisch centrum. Moravië is ook gekend om zijn wijnbouw en folkloristische tradities. Silezië, de grensregio met Polen, heb ik zelf nog nooit bezocht. Maar van horen zeggen heb ik vernomen dat de mensen daar een vreemd dialect spreken.”

Praag wordt beschouwd als één van de mooiste Europese steden. Ben je ondertussen gehecht geraakt aan de stad?

“Ik zat in mijn laatste jaar middelbaar toen ik de stad voor het eerst bezocht en ik was op slag verliefd. Zelfs na enkele maanden sta ik soms nog versteld van hoe mooi Praag kan zijn. Telkens als er iemand uit België mij komt opzoeken en ik hen een rondleiding geef, bekijk ik de stad door verse ogen.”

Thibaut Vantomme in Tsjechië:

“Praag is natuurlijk meer dan het toeristische centrum. Het is ook een erg levendige stad, die bruist van het jong volk. Zo zijn er vele activiteiten gericht op jongeren en is er een bloeiend uitgaansleven. Als je uit een kleinere stad zoals Kortrijk komt, is het leven in een metropool vrij vernieuwend en bijzonder aangenaam.”

Ontmoet je vaak andere West-Vlamingen?

“De meeste van mijn naaste Vlaamse collega’s op het werk komen uit Brabant of de provincie Antwerpen. Wel werken er enkele West-Vlamingen, maar dan in andere afdelingen. Toevallig ook twee Kortrijkzanen. Met hen heb ik af een toe eens een onderonsje op het werk. En tijdens mijn werkdagen kom ik ook in contact met vele klanten uit onze provincie. Zo kan ik af en toe nog eens deftig West-Vlaams spreken.”

Mis je het leven in België? Heb je soms heimwee?

“Natuurlijk mis ik mijn familie en wou ik dat ik ze vaker zou kunnen zien. Ook mis ik het om in Kortrijk eens een pint te pakken of een frietje te stekken met mijn beste maten. Ik denk dat het normaal is om soms heimwee te hebben.”

Thibaut Vantomme in Tsjechië:

Ben je van plan om nog terug te keren naar België?

“Dat is zeker niet uitgesloten. Tsjechië is een heel tof land om in te wonen, maar ik denk dat iedereen wel eens heimwee heeft naar zijn land van herkomst.”

(Robin Cocle)