Theoloog Hans uit Dikkebus: “Priestertekort biedt ook kansen voor gelovigen”

Hans Debel. © TOGH
Redactie KW

Hans Debel (33) uit Dikkebus is de voorzitter van van de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw-van-Vrede, die tien Ieperse parochies bundelt. Daarmee is hij de opperleek van Ieper.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kerk

“Als voorzitter bereid ik de teamvergaderingen voor en leid ik ze in goede banen”, vertelt Hans Debel, die ook als theoloog verbonden is aan de universiteit van Leuven. “Dat was vroeger de taak van de deken, maar dat kan perfect door een leek worden uitgevoerd.”

“Zo zijn er nog veel zulke taken. Denk maar aan het ziekenbezoek. Doordat de priesters nu minder tijd hebben, wordt dat meer en meer door leken gedaan. Natuurlijk zou ik liever hebben dat er meer priesterroepingen zijn, maar de realiteit is nu eenmaal anders. Het biedt ook kansen tot responsabilisering van de gelovigen en tot creativiteit. Vroeger waren er in alle tien parochies afzonderlijke paaswakes. Nu is er één gemeenschappelijke paaswake, maar dan wel één waarvoor we een koor van 120 mensen kunnen samenbrengen.”

Ook Hans maakt zich zorgen over het gebrek aan interesse bij jongeren voor de kerk. “Als we willen dat er over tien tot twintig jaar nog steeds een geloofsgemeenschap is, moeten we initiatieven nemen om die jongere generatie over de streep te trekken. Dat is niet onmogelijk. Ik zie dat we voor de Passietocht veel meer jongere medewerkers kunnen aantrekken dan dat er jongeren zondag in de kerk zitten. Met jongere bedoel ik mensen jonger dan 50, want mijn generatie laat het volledig afweten. Ik ben al 20 jaar de jongeling in de geloofsgemeenschap.”

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.