Theo Francken : “Volledige screening in Koksijde gewaarborgd”

© BELGA
Redactie KW

Nadat in het opvangkamp op de luchtmachtbasis van Koksijde een geval van tbc werd ontdekt, heeft burgemeester Marc Vanden Bussche woensdag samengezeten met minister van Binnenlandse Zaken Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken.

“Over drie weken volgt een nieuwe evaluatie”, zegt Vanden Bussche.

“Er is een man met tbc vanuit het kamp overgebracht naar het ziekenhuis van Veurne”, zei de burgemeester maandag. “Ik heb meteen de FOD Volksgezondheid opgebeld. Zij gaan vanaf morgen een procedure opstarten in het kamp om te zien met wie de man in contact is gekomen en of er nog andere gevallen van tbc in het kamp zijn.”

Die procedure is volop aan de gang. “Maar de resultaten daarvan zijn pas binnen twee maanden bekend. We hebben wel gehamerd op 100 pct screening vanaf nu. De waarborg daarvoor is op papier gezet”, zegt Vanden Bussche. Er zal ook een infovergadering georganiseerd worden door Volksgezondheid voor medewerkers in het kamp en andere geïnteresseerden.

Woensdag is er ook overleg geweest van de Koksijdse burgemeester met Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. “De totale capaciteit blijft voorlopig op 300. Er moeten nog een aantal zaken op punt gesteld worden. Zo moet er onder meer een directeur voor het centrum worden aangesteld. Over drie weken volgt dan een nieuwe evaluatie. Al wil ik nogmaals benadrukken dat die beslissing ons wordt opgelegd, zonder veel inspraak”, aldus de burgemeester.

(BELGA / Video WTV-Focus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier