Theo Decoene kijkt na zware brand en corona hoopvol vooruit

2020 was voor veel mensen een slecht jaar. Dat geldt zeker voor Deerlijknaar Theo Decoene. De tachtiger werd eind juni met een zware brand geconfronteerd in zijn garage en werd begin november getroffen door corona. “Ik hoop dat mijn woning snel weer volledig in orde is en dat alles weer normaal wordt”, slaat hij zwarte bladzijden om en blikt hij hoopvol vooruit naar 2021.

Theo Decoene kijkt hoopvol uit naar 2021.©(Foto DRD)
Theo Decoene kijkt hoopvol uit naar 2021.©(Foto DRD)

“Het zat dit jaar echt niet mee”, stelt Theo Decoene (80) uit de Albertlaan in de Koningswijk. “25 juni 2020 zit dan ook voor altijd in mijn geheugen gegrift. Mijn elektrische fiets laadde op in de garage, terwijl ik buiten de krant aan het lezen was. Plots hoorde ik een vreemd geluid. Ik dacht eerst dat het van bij de buren kwam, maar toen ik naar de garage ging, was het daar een en al rook. Ik merkte vuur bij mijn elektrische fiets. Ik probeerde nog de stekker uit te trekken, maar dat lukte niet meer. Het vuur verspreidde zich snel. De vlammen vonden immers een gretige prooi in de gordijnen en het pvc-raam.”

“Ik ben zo vlug als ik kon naar binnen gerend en ik heb de 112 gebeld. De hulpverleningszone Fluvia kwam ter plaatse om te blussen en kon verhinderen dat de vlammen zich uitbreidden naar de rest van mijn huis en de woning hiernaast.”

Naar de vaantjes

De ravage in de garage was groot. Theo’s 24 jaar oude Toyota Starlet ging volledig in vlammen op. Ook zijn fiets, de sectionale poort, elektrische pomp en heel wat werkmateriaal waren naar de vaantjes. Bovendien werden de slaap- en badkamer op de benedenverdieping en het dak door de vlammen aangetast.

“Ik moest het maanden zonder garagepoort doen: dat tochtte verschrikkelijk”

“Ik heb die nacht doorgebracht bij mijn dochter Ann in Beveren-Leie, maar ben de dag nadien al teruggekeerd”, gaat Theo zijn relaas verder. “Ik wilde gewoon terug in mijn huis zijn. Door het roet in mijn slaapkamer beneden kon ik daar niet meer slapen en moesten we alles naar boven verhuizen. De herstellingen lieten een tijdje op zich wachten, maar ondertussen is er al heel wat terug in orde gebracht. Ik ben vooral blij dat ik een nieuwe garagepoort heb, want ik moest het maanden zonder doen en dat tochtte verschrikkelijk…”

Corona

“Er staat nu weer een andere tweedehandse Toyota in de garage en ik heb ook een nieuwe elektrische fiets. Fietsen is, net als karweitjes opknappen en in de tuin werken, mijn grote hobby. Als je eenmaal zo’n elektrische fiets gewoon bent, kun je hem niet meer missen. Als hij aan het opladen is, ga ik nu wel geregeld kijken. Ik ben ‘schuwer’ geworden. En toch blijft het vreemd. Ik had mijn vorige fiets vier jaar, had er nooit problemen mee en op die bewuste dag was hij al anderhalf uur aan het opladen toen het allemaal gebeurde. Pech zeker…”

2020 was rampzalig, 2021 kan alleen maar beter gaan

Tot overmaat van ramp werd Theo in de Allerheiligenperiode door corona besmet. “Te veel peinzen , niet meer eten… alles zat wat tegen. Ik heb tien dagen in het ziekenhuis in Waregem gelegen, maar ben er weer bijna helemaal bovenop. Alleen een pijnlijke voet speelt me nu wat parten. Maar we klagen niet. De huisvestingsmaatschappij zal alles zo snel mogelijk vernieuwen. Hopelijk wordt corona in 2021 bedwongen. Nu, 2020 is gepasseerd, ik kijk uit naar 2021.” (RD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.