Themawandelingen tonen verrassende hoekjes van Tielt

Wie graag eens de benen strekt, kan vanaf dit voorjaar genieten van een aantal fijne nieuwe wandelingen in en rond het Tieltse. Zo is er werk gemaakt van het nieuwe wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen, maar zijn er ook themawandelingen uitgestippeld. Tielt werkt hiervoor samen met de Tieltse Gidsenkring.

Stad Tielt en de Tieltse Gidsenkring slaan de handen in elkaar voor een nieuwe reeks themawandelingen. Marc Arickx (vooraan links) gaf de fakkel als voorzitter van de Tieltse Gidsenkring door aan Geert Storme (vooraan rechts). © WME

Wandelaars zullen vanaf eind maart hun hart kunnen ophalen aan het nieuwe wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen. “Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar we hebben het netwerk helemaal klaar”, vertelt Céline D’hulst, beleidscoördinator Vrije Tijd. “Het initiatief komt van Westtoer, Agentschap Natuur en Bos, stad Tielt, gemeente Dentergem en Stadslandschap West-Vlaamse Hart. Via wandelknooppunten kan je kennismaken met het glooiende landschap tussen Tielt en Dentergem. Denk dan bijvoorbeeld aan de Poelberg, veldwegen, de Poelbergmolen, de Meikensbossen, poelen, dreven en weilanden.”

Vanaf maandag 30 maart kan je via de site van Westtoer of het Stadspunt Tielt de wandelkaart aankopen voor 5 euro. “Maar op zondag 29 maart wordt het nieuwe wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen al eens ingelopen. Er zijn vijf uitgestippelde trajecten en onderweg voorzien we lekkere artisanale streekproducten”, vertelt Céline. “Deelname is bovendien helemaal gratis. Starten kan tussen 13 uur en 15.30 uur op de Poelbergsite in Tielt, op de parking aan de Ankelaarstraat en aan school ‘t Veld in Dentergem.”

Diverse onderwerpen

Daarnaast staan er ook acht nieuwe Tieltse themawandelingen geprogrammeerd. “Daarvoor werken we samen met de Tieltse Gidsenkring”, legt Charlien Degraeve, deskundige Toerisme en Lokale economie, uit. “Van maart tot oktober wordt er elke eerste zondagvoormiddag van de maand zo’n gratis themawandeling aangeboden, met gediplomeerde gidsen die ze begeleiden. De onderwerpen gaan van volksverhalen, brandglasramen en funerair erfgoed over natuur en oorlogsgeschiedenis.”

Alle wandelingen zijn gratis. Ze starten telkens om 10 uur en zijn ongeveer twee tot drie kilometer lang. Er is een brochure met een overzicht van alle onderwerpen. “Op zondag 1 maart gaan we van start met een stadswandeling die de Tieltse highlights belicht. Ook wie van Tielt is, zal tijdens deze verrassende wandelingen verborgen hoekjes ontdekken.”

Hallentoren

Daarnaast opent de Hallentoren vanaf 11 juli opnieuw de deuren op zaterdagnamiddag en dat tot en met 12 september. “We merkten dat daar een grote belangstelling voor was”, licht Céline D’hulst toe. “De gratis gidsbeurten starten telkens om 14.30 en 16 uur.”

Ook in Kanegem, het geboortedorp van wielerlegende Briek Schotte, zet het Flandrienhuis de deuren open. Op verschillende zondagen kan je gratis een bezoekje brengen tussen 14 en 17 uur, eventueel aangevuld met een wandeling door het bloemendorp.

Bestuurswissel

De Tieltse Gidsenkring maakte van de gelegenheid gebruik om ook een bestuurswissel door te voeren. Oud-voorzitter Marc Arickx gaf na 40 jaar voorzitterschap samen met oud-penningmeester Marleen Goossens enthousiast de fakkel door aan Geert Storme en Paul Roelens.

“We hebben momenteel een tiental gidsen”, zegt nieuwbakken voorzitter Geert Storme. “Mijn taak als voorzitter is alvast om nog meer nieuwe leden aan te trekken.” Ook de Tieltse Gidsenkring kijkt uit naar de themawandelingen. “We hopen dat ze een succes worden.” (PCO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.