Theaterwandeling voor kinderen in Ieper

De theaterwandeling werd deze week voorgesteld met enkele jonge vrijwilligers. © EG
Redactie KW

Het Yper Museum heeft de kindertheaterwandeling ‘Van Kattenpootjes en Narrenstreken’ voorgesteld. Het is een wandeling boordevol interactie, spitse dialogen en leuke spelletjes. Klasgroepen, jeugdbewegingen en families met kinderen kunnen de geschiedenis van Ieper ontdekken op een speelse en interactieve manier.

Het Yper Museum richt zich ook tot de jeugd. En zelfs tot jonge kinderen. Maar hoe vertel je hen die ingewikkelde Ieperse geschiedenis op een boeiende manier? “Het antwoord op die vraag is eenvoudig: via een theaterwandeling op maat van de kinderen”, zegt coördinator Sandrin Coorevits. “Zo werd ‘Van Kattenpootjes en Narrenstreken’ geboren. Diverse facetten van de geschiedenis van Ieper, zoals de middeleeuwen en de Eerste Wereldoorlog, komen aan bod tijdens een geanimeerde wandeling, waarbij de kinderen op sleeptouw worden genomen door kat Cieper en haar vriend Narren de nar. Via spitse dialogen, leuke spelletjes en veel interactie met de kinderen wordt de Ieperse geschiedenis op een luchtige en verstaanbare manier gebracht tijdens een wandeling, die start aan het Yper Museum.”

“Voor die leeftijdsgroep van kinderen bestaat weinig cultureel aanbod”

Twee versies

Voor de realisatie van ‘Van Kattenpootjes en Narrenstreken’ nam het Yper Museum auteur Piet Lesage onder de arm. Sinds 1995 schrijft en regisseert hij theaterwandelingen voor de succesvolle Nocturnes. Samen met kleuterleidster en actrice Katrien Vanspranghe ontwikkelde hij nu dit interactief concept. “Hiermee wordt een leemte opgevuld in het aanbod van Ieper, want voor die leeftijdsgroep – derde kleuterklas tot derde leerjaar – bestaat er bitter weinig cultureel aanbod. Niet enkel in Ieper trouwens”, vertelt Piet Lesage. “Er zijn twee versies. De korte wandeling eindigt aan de voetgangersbrug over de Vestingen aan de Leopold III-laan. Die geeft de gelegenheid voor groepen om naar het speelplein te trekken, een paar honderd meter verder. De langere versie keert terug naar het Yper Museum.”

Lespakketten

‘Van Kattenpootjes en Narrenstreken’ richt zich tot klasgroepen, jeugdverenigingen en families met kinderen. Door de theaterwandeling te combineren met een bezoek aan het Yper Museum heb je een culturele uitstap vol variatie. “Voor scholen, een cruciale doelgroep van het museum, heeft het museumteam werk gemaakt van een sterk educatief aanbod: gevarieerd, historisch onderbouwd, aangepast aan de leeftijd en overeenkomstig de leerplannen”, zegt educatief medewerker Sien Demasure. “Educatieve pakketten bereiden de leerlingen via leuke opdrachten voor op het museumbezoek. Via workshops gaan schoolgroepen zelf aan de slag en voor scholen die nog wat tijd over hebben, voorziet het museum een reeks tips uit de omgeving. Het volledige schoolaanbod wordt voorgesteld tijdens de Lerarendagen die het Yper Museum organiseert op 29 en 30 oktober.” ‘Van Kattenpootjes en Narrenstreken’ is een theaterwandeling die 1,5 tot 2 uur duurt. (Erwin Gabriëls)

Reserveer via reservaties.musea@ieper.be. Max. 25 personen, enkel mogelijk in combinatie met een museumbezoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier