Theatermaker Bernd Verzele en cameraman Ruben Royaert streamen herwerkte monoloog ’t Kindeke

Theatermaker Bernd Verzele en cameraman Ruben Royaert: benieuwd naar de reacties op hun productie, na een maand voltijds opnemen en sleutelen.©MV3 MVW
Theatermaker Bernd Verzele en cameraman Ruben Royaert: benieuwd naar de reacties op hun productie, na een maand voltijds opnemen en sleutelen.©MV3 MVW
Redactie KW

Theatermaker Bernd Verzele en cameraman Ruben Royaert brengen dit weekend hun ‘tele-ater’-voorstelling ‘’t Kindeke’ tot in de huiskamers. “Het is niet zomaar een captatie van een theatervoorstelling, maar het is ook geen film. We ondersteunen wat eigenlijk een theatermonoloog is met filmische elementen, we tonen wat zich in mijn geest als verteller afspeelt”, legt Bernd uit.

Het is geen gemakkelijk jaar geweest voor de cultuursector. Theatermaker en acteur Bernd Verzele uit Zulte kan erover meespreken. “Dit jaar deed ik samen met mijn broer mee in de productie van de musical ‘Daens’. Bijna heel ons jaar zat hiermee vol, dus toen de eerste lockdown inging, was ons jaar meteen weer helemaal leeg. Ik heb niet direct een alternatief gevonden. In de zomer kon ik even mijn kindervoorstelling ‘Wolf’ spelen, maar ook dat was van korte duur.”

“’’t Kindeke’ is een voorstelling die al enkele jaren meegaat. Oorspronkelijk is het een theatermonoloog, die ik elk jaar speel, aangepast aan de actualiteit. Een eigentijdse versie van het kerstverhaal, maar met veel humor, anachronismen en actuele referenties. Cameraman Ruben en ik hebben de koppen bij elkaar gestoken over hoe we de voorstelling ook dit jaar tot bij de mensen konden brengen. We besloten dat, als Mozes niet naar de berg wou komen, we de berg wel naar Mozes zouden brengen. Zo is dit ‘tele-ater’ ontstaan.”

We verrijken een monoloog met filmische elementen – Bernd Verzele

“Het is geen zuivere captatie van de voorstelling, maar we het is ook geen echte film, het is iets tussenin. Het stuk is nog altijd een monoloog, maar we hebben beelden gedraaid en ertussen gemonteerd die tonen wat zich in mijn geest als verteller afspeelt. Bij een toneelstuk moet je meegezogen worden door de emoties van de acteurs op het podium, bij een film staat het verhaal vaak centraal. Maar in een film krijg je ook alles concreet op je bord. Ons ‘tele-ater’ moet ook een beetje zijn zoals een boek, waarbij mensen zelf een beeld moeten vormen. Bij veel scenes met figuranten is daarom hun hoofd net niet in beeld.”

Opnames in Kruisem

“Alle opnames zijn gebeurd in Kruisem, en burgemeester Joop Verzele maakt zelfs een kleine cameo. De opnames zelf moesten uiteraard ook coronaproof gebeuren, dus werkten we met een klein aantal mensen. We hebben bepaalde verhaallijnen uit het stuk weggelaten, zodat we niet met meer dan vier mensen op de set zouden staan. We zijn hiervoor drie weken aan een stuk, drie tot vier dagen per week aan het opnemen geweest. Alles samen hebben we hier wel een maand fulltime aan gewerkt. Als creatieveling kijken we niet op een dag, maar achteraf denk je soms wel ‘amai, dat was meer werk dan verwacht.’ Maar we doen wat we moeten doen.”

“De opnames van hebben we bewust nog niet aangeboden via een on-demand-systeem . We wilden ze livestreamen op vaste momenten, om toch het theatergevoel te creëren. Ik geef uiteraard nog altijd de voorkeur aan live theater, maar het voordeel van streamen is dat iedereen thuis op de eerste rij zit. We zijn heel benieuwd naar de reacties op dit nieuw concept.”

Eerlijk, graag

De voorstellingen gaan door vrijdag 11 en zaterdag 12 december, telkens om 20 uur. via de website fabriekartistiek.be. Tickets kosten 10 euro voor één persoon en 18 euro voor meerdere personen. “Dat lijkt misschien vreemd voor een onlinevoorstelling”, zegt Bernd. “We kunnen uiteraard niet controleren met hoeveel iemand thuis kijkt, maar we vertrouwen op de eerlijkheid van de mensen en dat lijkt te werken: we hebben al heel wat duotickets verkocht.”

Bij aankoop van een ticket kan je ook een donatie doen aan vzw Amon. “Vzw Amon is een opvangtehuis in Kruisem. Dat biedt voor korte of langere termijn onderdak aan jongeren of gezinnen die het maatschappelijk moeilijk hebben”, geeft Bernd nog mee.

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier