Theater Dakwerken stelt Tieltse Revue voor en politici reageren verdeeld

Het bestuur, de medewerkers, de cast van zowat 70 acteurs en actrices en een gelegenheidskoor moeten van 't Ringland een spektakel maken. © Foto WME
Redactie KW

Na bijna dertien jaar brengt Theater Dakwerken met ‘t Ringland opnieuw een Tieltse Revue op de planken. Drijvende kracht achter het hele gebeuren is regisseur Stefaan De Cloet, die met tal van lokale verenigingen, muzikanten en acteurs de voorbije weken hard repeteerde om er een spektakel van te maken.

Dat ‘spektakel’ leek heel even vooral naast de scene plaats te vinden. Met speeldata tot aan de vooravond van de lokale verkiezingen en een stadsbestuur dat dit keer niet participeert in de productie, was er stof voor speculaties.

Nochtans is Wouter Meeus van Theater Dakwerken duidelijk: “Je moet een half jaar na de verkiezingen geen revue meer spelen natuurlijk. Kerstmis vier je ook niet op Pasen. Maar dat we het net nu doen, is ook omwille van praktische redenen, om niet telkens een koude zaal te moeten verwarmen. ‘Tielt Verenigt’ is het themajaar en een revue is traditioneel dé kans om met verschillende verenigingen en ondersteuning van de stad iets in elkaar te steken.”

Samenwerking

Regisseur Stefaan De Cloet treedt Wouter bij: “Er zijn zes revues gemaakt in Tielt en die hebben allemaal gemeen dat ze zijn ontstaan vanuit een samenwerking door verschillende verenigingen en mensen. Zonder iedereen die een steentje bijdraagt, is dit niet mogelijk. In 1982, 1988 en 1993 speelde men de revue trouwens ook voor de verkiezingen. We hebben het dus zeker niet uitgevonden. Ik ben vooral blij dat we na een lang interval weer met iets kunnen komen en op die manier de draad weer oppikken.”

“In 1982, 1988 en 1993 speelde men de revue trouwens ook voor de verkiezingen. We hebben het dus zeker niet uitgevonden”

Er waren de voorbije jaren in elk geval onderwerpen genoeg. Er bleek wiet op de Markt te groeien, er was de ringlaan en asbest in het Gildhof. “Natuurlijk steken we de draak met lokale en politieke actualiteit. Niemand kan ontkennen dat er ook wel een en ander is gebeurd, hé. Maar dat betekent niet dat we personen viseren. Een revue lacht met wat er geweest is en daar maakt politiek nu eenmaal deel van uit.”

Indrukwekkend lijstje

De felbesproken affiche van 't Ringland.
De felbesproken affiche van ‘t Ringland.© Tekenaar: Rutger Van Parys

Auteurs Piet en Severine Van Compernolle schreven enkele maanden geleden al samen ‘t Ringland en kregen daarbij hulp van Rudi Ailliet. “Gelukkig”, aldus Severine. “Rudi werkte mee aan een aantal eerdere revues en blijkt bovendien over een indrukwekkend lijstje feiten te beschikken. Zonder zijn overzicht waren we niet ver geraakt.”

De in het oog springende affiche is van de hand van illustrator, grafisch vormgever en Tieltenaar Rutger Van Parys. De zowat 70 acteurs en actrices komen uit toneelverenigingen in Tielt, Kanegem en Aarsele. Een gelegenheidskoor met leden van Amuzang, Cantiga en Ultreya verzorgt de zang en krijgt begeleiding van de vijfkoppige gelegenheidsband.

Praktisch

De Tieltse Revue ‘t Ringland wordt praktisch en logistiek in grote mate gedragen door Theater Dakwerken. De voorstellingen vinden plaats in de tijdelijke pop-upzaal aan de Bedevaarstraat 107. Tal van socioculturele verenigingen, muzikanten en koorleden maken van ‘t Ringland een echte samenwerking.

Er zijn vrijdagavondvoorstellingen (28/09 en 12/10), zaterdagavondvoorstellingen (29/09, 06/10 en 13/10) en zondagnamiddagvoorstellingen (07/10). Wie dan nog een excuus heeft, kan kiezen voor dinsdag 9 oktober. Alleen op zondag wordt om 15 uur gespeeld, op alle andere dagen start het spektakel om 20.30 uur.

Tickets kosten 10 euro en zijn online te bestellen via www.tieltserevue.be of reservatie@tieltserevue.be

(RDV)

Veerle Vervaeke (schepen van Openbare Werken): “Niet gelukkig met mijn afbeelding”

Theater Dakwerken stelt Tieltse Revue voor en politici reageren verdeeld
© Foto a-RN

“Ik begrijp niet waarom men deze revue per se net voor de verkiezingen wil plaatsen”, zucht Veerle Vervaeke. “Vroeger was dat toch niet zo?”

“Ik blijf het dus een ongelukkige timing vinden, maar dat het schepencollege daardoor met de bibber zit en dat dit enige reden zou zijn waarom we niet steunen, dat is er toch wel een beetje over. We hebben met de Tieltse stadskas momenteel andere prioriteiten, zoals het asbestvrije Gildhof. Ik ga met open blik naar de revue kijken, maar ik hoop dat wij daar niet als knoeiers zullen worden voorgesteld: de ramp met het Gildhof, dat kan toch iedereen overkomen, en wij hebben die toch goed aangepakt?”, besluit Veerle, die toegeeft niet zo gelukkig te zijn met haar afbeelding op de affiche. “Zo oud zie ik er toch niet uit, mag ik hopen…” (JRE)

Vincent Byttebier (fractieleider CD&V): “Geen steun, dat is er zwaar over”

Theater Dakwerken stelt Tieltse Revue voor en politici reageren verdeeld
© Foto a-RN

“Dat het stadsbestuur alle medewerking aan deze revue heeft geweigerd, vind ik er zwaar over”, zegt Vincent Byttebier. “Is dat de invulling ‘Tielt verenigt’?”

“Ik vind het sowieso een goeie zaak dat een vereniging de uitdaging op zich neemt om met een politiek getinte revue op de planken te komen. En waarom zou dat niet op de vooravond van de verkiezingen kunnen? Op café wordt er toch ook wel over politiek gepraat, daar moet je als politicus tegen kunnen. Eens lachen doet deugd, en humor kan je toch best wel met een korreltje zout nemen? Ik heb er alle vertrouwen in dat de tekstschrijvers hun werk degelijk hebben gedaan. En ja, ik ben wel benieuwd wat ze allemaal over ons te vertellen zullen hebben.” (JRE)

Simon Bekaert (eerste schepen): “Heb nog proberen te bemiddelen”

Theater Dakwerken stelt Tieltse Revue voor en politici reageren verdeeld
© Foto a-RN

“Dat de revue zo dicht voor de verkiezingen valt, vind ik geen goeie zaak. Hoe dan ook krijgt die nu immers een politiek tintje en dat geeft de makers ervan ook minder speelruimte.”

“Voor alle duidelijkheid: ik ben een grote liefhebber van de revue”, zegt schepen Simon Bekaert. “Mijn vader heeft er vier geschreven, en als jong manneke heb ik ook twee keer gefigureerd en daar erg veel plezier aan beleefd. Ik vind het dan ook spijtig dat men per se wou vasthouden aan deze periode en ik heb ook nog geprobeerd hen ertoe te bewegen naar een andere datum te gaan. Maar goed, het is nu zo en ik kijk uit naar een leuke avond. Wat ik vind van mezelf op de affiche? Er zijn toch schepenen die véél meer selfies nemen dan ik?” (JRE)

Pascale Baert (OCMW-voorzitter): “Ik sta recht in mijn schoenen”

Theater Dakwerken stelt Tieltse Revue voor en politici reageren verdeeld
© Foto a-RN

“Ik ben wel benieuwd wat ze allemaal over mij te vertellen zullen hebben, maar ik vrees niet: ik sta recht in mijn schoenen”, zegt Pascale Baert.

“Een politieke revue vind ik overigens best kunnen. Als politicus moet je jezelf toch af en toe kunnen relativeren. Maar de timing blijf ik ongelukkig vinden. De revuemakers zeggen wel niet aan politiek te willen doen, maar zo kort voor de verkiezingen, dat zal hoe dan ook de uitslag beïnvloeden. Dat de stad niet steunt vind ik persoonlijk jammer, dat was eerder een politieke beslissing dan een beleidsbeslissing. En wat ik van de affiche vind? Ach, ik vind het wel tof dat ik in een omarming van Olivier de Duivel word afgebeeld: als dát geen leuke knipoog is!” (JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.