The White Residence in Nieuwpoort wordt The Grand: “Parel aan de Noordzee”

In het centrum Ysara in Nieuwpoort werd een uniek renovatieproject voorgesteld. The White Residence, die de jongste jaren stond te verkommeren, herrijst als een feniks uit de as en wordt The Grand.

© VDD The Grand Nieuwpoort
© VDD The Grand Nieuwpoort

VDD Project Development investeert 80 miljoen euro in de renovatie en naast de 70 appartementen komen er 3 handelsruimtes, een bar en een brasserie. Verder zijn er ook nog 115 ondergrondse garages en 248 fietsstallingen. De renovatie zal klaar zijn in 2024, het jaar dat de 100ste verjaardag van het historisch gebouw wordt gevierd.

Kroonjuweel

Een van de laatste kroonjuwelen aan de kust, zo noemt Johan Vandendriessche, bestuurder VDD Project Development, het gebouw. Samen met het Londense architectenbureau David Chipperfield Architects gaat VDD het beschermde monument restaureren. Het gebouw werd in 1924 gebouwd als Grand Hotel en werd tijdens de wereldoorlogen ernstig beschadigd. “Eind december hebben we de plannen voor de restauratie officieel ingediend en eens de vergunning er is kan worden gestart. Het is de bedoeling om klaar te zijn tegen 2024, 100 jaar na de bouw”, zegt Vandendriessche, die via VDD Project Development vorig jaar het pand kocht.

Minister Matthias Diependaele, burgemeester Geert Vanden Broucke en Johan Vandendriessche op de voorstelling.© Isabelle Vanhassel
Minister Matthias Diependaele, burgemeester Geert Vanden Broucke en Johan Vandendriessche op de voorstelling.© Isabelle Vanhassel

“Op het gelijkvloers komt een brasserie/restaurant op de Zeedijk en op de hoek van het Hendrikaplein en de Zeedijk wordt een bar ingericht. Er zijn 70 koopappartementen voor een gemengd publiek tot 265 m².” De prijs voor een appartement van 70m² zal rond de 300.000 euro bedragen en kan oplopen tot 1 miljoen euro of meer naargelang de grootte. Het hele project kost 80 miljoen euro, maar er kan worden gerekend op een subsidie.

Nieuwe parel aan de Noordzee

Burgemeester Geert Vanden Broucke is tevreden met het project: “Dit wordt de onbetwiste architecturale parel aan de Noordzee”, zegt de burgemeester. “Het is al bijna een eeuw de publiekslieveling aan de kust en samen met de gerestaureerde villa Hurlebise en het vernieuwde Hendrikaplein zal het bijdragen tot een belevings- en ontmoetingsplaats. The Grand wordt een opmerkelijk uithangbord van Nieuwpoort.”

 © VDD The Grand Nieuwpoort
© VDD The Grand Nieuwpoort

Het gebouw werd in 1981 gedeeltelijk beschermd en in 2018 gesloten omwille van brandgevaar en betonrot. De voorstelling van het project gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele. (PBM)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.