The Vanco Brothers staan tien jaar op het podium

De jarige The Vanco Brothers, gewapend met stem en gitaar: Johan Vancoillie (links) en zijn broer Wim. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Johan en Wim Vancoillie, oorspronkelijk uit Torhout afkomstig, hadden in september 2020 hun tiende verjaardag als duo The Vanco Brothers willen vieren, maar hun muzikale virus werd door een ander, venijnig beestje de pas afgesneden. Gelukkig zijn de meeste coronaregels nu de schop opgegaan en kunnen de twee broers weer het publiek veroveren. “Het werd tijd”, zeggen ze.

“Tien jaar samen op het podium, daar trek je niet zomaar een streep onder”, klinkt het. “Dat we de hele coronaperiode niet mochten optreden en zelfs ons jubileum niet hebben kunnen vieren, deed ons maar net geen roze olifantjes zien. Gelukkig konden we al die tijd blijven repeteren en enkele nieuwe nummers instuderen, wat ons in gewone omstandigheden niet gelukt zou zijn.”

Beiden zijn telgen ‘van de facteur’

Johan (66) en Wim (62) zijn uit Torhout afkomstig, waar wijlen hun vader Georges Vancoillie ongeveer 40 jaar een bekende postbode is geweest. “Als de mensen na ons optreden vragen of we écht broers zijn, antwoorden we dat we beiden van de facteur komen”, lacht Johan. “Zo laten we hen nog even in het ongewisse.”

Het gezin Vancoillie woonde destijds in de Bruggestraat, maar Johan is al ruim 40 jaar naar Sijsele verhuisd. Hij heeft een lange carrière als onderwijzer aan de basisschool van het Brugse OLVA, vestiging Sint-Kruis, achter de rug.

Wim is vele jaren in Torhout blijven wonen, met name in de Keibergstraat, maar intussen is hij al een hele tijd naar de Professor Nelisstraat in Aartrijke verhuisd. Hij is gepensioneerd na een carrière als federaal ambtenaar.

Door corona hebben we ons jubileum als muzikaal duo niet kunnen vieren

“Ik ben al van jongs af met muziek bezig”, doet Johan zijn verhaal. “Ik speelde als jong gastje klarinet en leerde op eigen houtje gitaar. In mijn school OLVA stond ik mee aan de wieg van de coverband The Coverage, maar na vele succesvolle jaren zijn we bij gebrek aan repetitieruimte met die groep gestopt. Intussen had mijn broer Wim ook gitaar leren spelen en in september 2010 traden we voor het eerst voor het publiek op als The Vanco Brothers.”

“Dat was voor een concertje in Aartrijke”, vult Wim aan. “Ik was toen voorzitter van het comité Aartrijke Leeft met zijn unieke, eigen vrije radio en we hadden onverwacht een groepje nodig om muziek te spelen. Dus besloten Johan en ik om dat maar zelf te doen. Het werd een succes en we zijn op ons elan doorgegaan.”

Tijdens de optredens spelen beide broers gitaar, al dan niet versterkt, en zingt Johan de covers uit een repertoire van om en bij de 125 nummers. “Wim laten meezingen, zou ik niemand aanraden”, plaagt Johan. “Het is beter dat hij zich op zijn gitaar concentreert. Of ik de teksten van al die liedjes uit het hoofd ken? Dat zou toch moeten. Dat is op mijn leeftijd een ideale geheugentraining. Soms oefen ik terwijl ik in mijn eentje met de auto ergens heen rijd. Dan heeft niemand anders er last van, hé.” (lacht)

The Vanco Brothers treden altijd live op, zowel qua muziek als qua zang. “We hebben daar zélf plezier aan”, zeggen ze. “Een leven zonder muziek zien we niet zitten. En als anderen daar kunnen van meegenieten, waarom niet?”

Drie programma’s met liedjes beschikbaar

Het duo speelt in parochie- en andere zalen, op kermissen, tijdens recepties en op straatfeesten. “De laatste tijd zijn we vooral te gast bij seniorenverenigingen”, zegt Wim. “Doorgaans in West- en Oost-Vlaanderen, maar ook soms in het Brusselse. Veel van die optredens gebeuren tijdens de week. Dat is voor ons als gepensioneerden geen probleem.”

The Vanco Brothers serveren drie mogelijke programma’s met vooreerst klassiekers en meezingers, een mix van rock-, pop- en folknummers in het Nederlands en enkele vreemde talen. Tussendoor wordt op een ludieke manier verteld over de tijd van toen.

Daarnaast is er The Vanco Brothers à la carte. Dat betekent dat er vrij nummers gekozen kunnen worden uit de ruime playlist.

Sinds corona is er een derde programma bijgekomen, specifiek een set met vooral Ierse folknummers: Dubliners en traditionals. Er wordt tegelijk een zijsprongetje gemaakt naar Amerikaanse folksongs en Vlaamse kleinkunst.

Info:The Vanco Brothers, 0496 40 59 60

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.