The Starlings ontroeren én veroveren de harten van het publiek in ‘Liefde voor Muziek’ én brengen cd uit

Kato en Tom alias The Starlings © Diego Franssens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Op vrijdag 15 mei houden The Starlings hun eerste album ‘Don’t Look Back’ boven de doopvont. Op 14 februari 2021 trekken ze voor het eerst naar de Lotto Arena om hun fans live te laten meegenieten van hun mooie muziek. The Starlings waren begonnen aan een mooi muzikaal avontuur, maar sinds hun deelname aan ‘Liefde voor Muziek’ is dat nog succesvoller geworden. Tom Dice en vriendin Kato Callebaut veroveren de charts en zijn trending op YouTube.

Het zijn bizarre en ook wel moeilijke tijden voor iedereen die met muziek te maken heeft, maar voor The Starlings is het op muzikaal vlak een avontuurlijke tijd. Het duo scoorde inderdaad week na week met hun wondermooie covers in het vtm-programma ‘Liefde voor Muziek’. The Starlings – beter gekend als Tom Dice en Kato Callebaut – zijn twee singer-songwriters die hun krachten bundelen alsook hun passie voor muziek én voor elkaar. Het duo staat voor rootsy popmuziek met een akoestische feel en harmonieën. Songs met een wortel in melancholie, teksten die de hoogte- en dieptepunten van de liefde en het leven belichten. Een gesprek met het duo naar aanleiding van hun debuutalbum ‘Don’t Look Back’ mocht niet ontbreken. In coronatijden gebeurde dat niet face-to-face, maar wel via Skype.

Vooraleer jullie een koppel werden, timmerden jullie allebei aan een solo-carrière. Solo verliep het echter niet in zo’n hels tempo, zoals dat nu met The Starlings wél het geval is. Komt dat omdat een jong, knap muzikaal duo misschien ‘hot’ is in een tv-uitzending ?

Kato : “Ik denk dat het komt doordat mensen niet zo goed wisten wat ze van ons konden verwachten en dat het daardoor een beetje ontploft is. Dat komt misschien ook omdat er niet zoveel duo’s zijn in België, dat zal ook wel helpen zeker ? “

Ik deed wat research naar jullie toen ik plots de single ‘Breaking up Slowly’ uit 2013 van Kato tegenkwam, een samenwerking met jawel… Tom Dice. Is daar de vonk tussen jullie al een beetje overgesprongen ? Pas twee jaar geleden ontstond er een hechte relatie. Werd in 2013 dus al de ‘fundering’ gelegd ?

Tom : “Veel mensen weten zelfs niet dat wij dat liedje samen hebben opgenomen. We werkten toen eigenlijk samen met producer Jeroen Swinnen. Ik voor mijn plaat, zij voor haar plaat. Ik was bij Jeroen thuis toen ik dat nummer hoorde en op dat moment was hij net nog aan Kato haar plaat aan het werken. Ik zei ook dat het nog tof zou zijn met een mannelijke stem erbij en dan heb ik dat even rap ingezongen. Kato was daar enthousiast over, maar op het moment dat ik dat inzong was Kato daar zelfs niet bij. Wij hebben elkaar zelf niet gezien tijdens die opnames. De vonk is dus pas later gekomen (lacht).”

Geef toe, ervaring hadden jullie wel al. Tom deed ooit mee aan Eurosong en werd tweede bij X-Factor in 2008 én Kato eveneens tweede bij Idool in 2011. Zouden jullie dat nogmaals over doen ? Werd daar nog meer de kiem gelegd van jullie solo-carrière ?

Kato (twijfelt) :”Ik zou het misschien wel opnieuw doen, maar ik zou làter meedoen. Ik was redelijk jong toen ik meedeed. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik zou doen qua genre. Ik vond dat heel leuk en ik heb daar ook veel uit geleerd. Maar of ik nu hetzelfde zou doen, weet ik eigenlijk niet goed.”

Tom : “Ik zou sowieso voor het Songfestival wel hetzelfde doen. Maar X-Factor zou ik eerst op een andere manier proberen. Want toen was ik pas 18 jaar. Dat tv-programma leek voor mij de enige manier om bij de radio te geraken, terwijl er ook andere manieren bestaan om bij de radio te geraken. Ik zou mij dus meer informeren. Maar het is zeker niet dat ik het niet plezant vond. Het waren allemaal leuke ervaringen.”

Niet enkel ik, maar velen dachten ongetwijfeld hetzelfde toen jullie The Starlings boven de doopvont hielden : hoelang blijft dat duo bestaan ? Hebben jullie lang samen gebrainstormd rond dat nieuw project ? Voelde je al bij de start enige zekerheid dat jullie project zou scoren of was het een serieuze sprong in het duister ?

Kato : “Euh, we hebben eigenlijk niet gebrainstormd (beiden lachen) We zijn eigenlijk gewoon beginnen schrijven. Ik denk dat dat logisch is. We schreven hiervoor ook al onze nummers zelf. Wanneer je dan een koppel wordt, is dat logisch dat je spontaan muziek begint te maken. We hebben daar eigenlijk niet al te veel over nagedacht, omdat dat heel natuurlijk kwam. Omdat we alle twee gewoon heel eerlijk zijn tegenover elkaar over wat we wel of niet graag horen. Dusja…”

Tom : “Maar het was sowieso wel duidelijk dat we toen we kozen om met The Starlings te beginnen dat niet zomaar een zijprojectje was. Ik denk wel dat het direct duidelijk was dat we daar echt vol voor gingen gaan. En onze soloprojecten moeten daar nog steeds voor wijken.”

The Starlings (Engels voor spreeuwen) is misschien toch wel een beetje een dromerige naam. Waarom precies die groepsnaam ?

Kato : “Het is inderdaad het woord voor spreeuw. Wat al veel mensen niet weten, dus goed ! En spreeuwen zijn ook zangvogels. Ze zoeken elkaars contact op. We vonden dat wel een mooie gelijkenis met ons als duo.”

Tom : “Spreeuwen zijn graag in elkaars gezelschap én wij natuurlijk ook.”

Hun muzikale carrière draait op volle toeren.
Hun muzikale carrière draait op volle toeren.© Diego Franssens

In januari 2019 brachten jullie een eerste single uit. Een eerste stap als duo. Wie had gedacht dat jullie één jaar later écht hot zouden zijn en zelfs al te zien zouden zijn in ‘Liefde voor Muziek’, een programma waarin toch vooral artiesten met toch al een ‘langere carrière’ aan bod komen. Waren jullie even de klus kwijt toen aan jullie de vraag werd gesteld om mee te doen in ‘Liefde voor Muziek’ ?

Tom : “Eerlijk, we waren inderdaad wel positief verrast. Want je verwacht dat niet, want ons project bestaat nog maar één jaar. Tegelijk zijn we natuurlijk wel al tien jaar bezig geweest met onze soloprojecten. We hadden dus al genoeg repertoire. Ik denk dat dit een beetje de doorslag gaf bij vtm. Enerzijds konden ze iets nieuws tonen, ons nieuw project, anderzijds hadden we voldoende muzikale bagage om te kunnen coveren. Maar allez, we hadden het zeker niet verwacht, het was een zeer aangename verrassing.”

Jullie songs uit ‘Liefde voor Muziek’ zijn écht waar pareltjes en hierdoor veroveren jullie ook de harten van heel wat Belgen. Was het een moeilijke weg om tot die songs te komen ? Om die te kneden zoals je ze bracht ? Om te zeggen : zo brengen we onze versie en niet anders ?

Kato : “Daar kruipt wel wat werk in vooraleer de opnames gebeuren. Ik denk dat we toch wel een dikke maand bezig zijn geweest met al die nummers. We gingen eerst een beetje door hun repertoire, omdat we een nummer wilden vinden dat het beste paste bij ons. Maar dan ontdek je ook vergeten nummers van bepaalde artiesten. Dat is eigenlijk heel leuk om daarin te graven. Daarna probeer je een nieuw nummer uit en check je of het bij ons past. Van zodra we kozen welke songs we gingen brengen, moesten we vooral veel vertalingen doen van de nummers omdat we vooral met Nederlandstalige artiesten onderweg waren. En dan volgde het repeteren met de band. Maar het was heel erg fijn samenwerken.”

Hadden jullie de stroom van vele positieve reacties op de nummers én op jullie deelname aan ‘Liefde voor Muziek’ verwacht ? Of begint daardoor jullie duo-carrière nog méér in een stroomversnelling te geraken ?

Tom en Kato : “Neen !”

Tom : “Eigenlijk helemaal niet. Je hoopt natuurlijk wel dat je een publiek vindt voor je muziek. Onze gsm staat niet meer stil van alle leuke en positieve berichten. We krijgen door onze deelname op social media zoveel respons. Dat is heel erg leuk om te zien en te ervaren. We zien dat zeker niet als iets zelfsprekend en we proberen ook iedereen een berichtje terug te sturen om te bedanken. Dat zal eventjes duren, maar we zijn er mee bezig”

Ik kwam via een livestream op instagram te weten dat een aantal songs van het album niet waren afgewerkt voor de lockdown en dat jullie dat op een creatieve manier hebben opgelost. Vertel, hoe is dat verlopen ?

Kato : “We hadden een paar nieuwe nummers die we normaal gezien gingen opnemen in de studio tijdens de periode van de lockdown, maar dat ging dus niet meer. We besloten van op afstand te werken. We hebben de gitaar, piano en zang van thuis uit opgenomen. De drummer is apart gaan indrummen. De producers zaten elk apart van thuis te werken. ‘t Is eens iets anders hé.”

Tom : “Via livestreamen hebben we dan telkens kunnen overleggen en het kunnen afwerken.”

Hoe verloopt het writing process bij jullie ? Zijn er bepaalde rituelen ? Een voorbeeld : onlangs zagen we in ‘Liefde voor Muziek’ het moment dat Kato een melodie op piano vond en daarmee Tom wakker maakte om het op te nemen. Verloopt dat meer op zo’n manier ? Zijn de taken dus verdeeld ? De ene zoekt, de andere werkt het meer uit ?

Tom : “Het is wel vaak dat ik in de loop van de dag met melodieën in mijn hoofd zit. Dat kan gelijk wanneer zijn, maar dan pak ik mijn gitaar vast. Dan beginnen we een beetje te zingen of ideeën uit te wisselen. Maar het is dan ook vaak dat Kato haar meer toespitst op de teksten en ik mij meer toespits op de melodieën. Zo komen eigenlijk zo goed als al onze nummers tot stand.”

‘My Town’ klinkt positief en hoopgevend. De tekst is wat minder positief (in de zin dat jullie de negativiteit uit jullie ‘eigen stad’ willen houden). Was het misschien de bedoeling om de negativiteit die er momenteel is om te zetten in iets positief ?

Kato : “Ja !”

Tom : “Ja, absoluut ! We hebben daar ook eigenlijk onze fans voor ingeschakeld. De dag dat we dat nummer aan het maken waren, vroegen we aan onze fans via social media wat er zeker niet mocht ontbreken in de ideale stad. We hebben daar de beste ideeën een beetje uitgehaald. Maar we kaarten vooral in het refrein dan aan, dat we vaak wat we nu rond ons zien, dat toch niet helemaal is wat het zou kunnen zijn en verder in het nummer dromen we verder over wat het wel zou kunnen zijn.”

Op ‘Die Happy’ zingen jullie over iets heel persoonlijks. Het verlies van een goede vriend. Was het moeilijk om daarover iets neer te pennen of was dat net de manier om het te kunnen los laten ?

Kato : “Het is eigenlijk eerder algemeen genomen.”

Tom : “Het is niet iets dat recent is voorgevallen. Het gaat vooral over wanneer je zoiets overkomt…”

Kato : “Wij zijn twee mensen die heel hard in het nu leven. Ik denk dat we in dat nummer willen duidelijk maken… Stel dat je binnen een week dood zou gaan, ben je dan tot dan gelukkig geweest ? Heb je alles kunnen doen wat je wilde doen en heb je niks aan de kant geschoven, omdat je rekening moest houden met een vriend of iets anders ? Heb je echt alles kunnen doen wat je wilde doen of niet ? Daar gaat het eigenlijk om omdat wij dat zo veel mogelijk proberen te doen in ons leven. Dat is wel een aanrader, want dan kan je achteraf ook het minst spijt hebben van iets wat je niet gedaan hebt.”

Ik geef het toe : ‘Who I Become’ geeft me kippenvel. Ik heb een vermoeden waarover het gaat, maar kan je toch even zelf vertellen wat het verhaal achter dat nummer is ?

Kato : “Wat is uw vermoeden ? Nu ben ik wel benieuwd !”

Het verhaal van waar je nu staat in het leven en van waar je komt. De evolutie die je hebt meegemaakt. Na wat tegenslagen en ook goede momenten ? En tonen dat je er nu echt wel staat vandaag ? Een goede gok ?

Kato : “Het gaat eigenlijk over het feit dat ik m’n echte papa niet ken, maar dat ik dat ook okee vind. Dat ik daar vroeger wel heel wat last of vragen van of bij had, maar dat ik leerde dat het niet uitmaakt van waar dat je komt. Het gaat erover wie dat je geworden bent en wie dat je kan worden. Daarom dat dit voor mij een heel persoonlijk nummer is en ook omdat we vonden dat het paste op deze plaat. ‘Don’t Look Back’, dus kijk niet terug op wat er allemaal verkeerd is gegaan of wat er niet gelukt is, maar kijk alleen maar vooruit. Daarom dat dit nummer sowieso wel op deze plaat moest staan.”

The Starlings ontroeren én veroveren de harten van het publiek in 'Liefde voor Muziek' én brengen cd uit

Wat vonden jullie van de aflevering waarin The Starlings centraal stonden in ‘Liefde voor Muziek’ ? Hadden jullie die al vooraf gezien ?

Tom : “Neen. We hadden ze nog niet gezien. We hebben ze ondertussen al meerdere keren bekeken. Het was heel leuk tijdens de opnames, maar ook heel leuk om dat nu terug te zien. Je wordt eigenlijk een beetje gevierd als artiest. Dat is een heel mooi gevoel. Je voelt je heel gewaardeerd als mens en als artiest. Het werd super mooi in beeld gebracht, de covers waren super mooi. We kunnen er eigenlijk alleen maar positieve dingen over zeggen. We zijn dan ook heel gelukkig dat we eraan mochten deelnemen.”

Wat was jullie hoogtepunt doorheen dit seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ ?

Kato : “Ik kan heel moeilijk kiezen…”

Tom : “Wat Andre Hazes deed, zal mij wel altijd bijblijven. Dat heeft ons enorm ontroerd (Kato bevestigd). We hadden ook niet verwacht dat iemand een liedje van The Starlings al zou kiezen, omdat we daarvoor solo al heel veel hadden gedaan. En hij heeft op die manier aan ons eerste nummer een mooi vervolg gegeven met een tweede verhaal. Dat gaat bij mij wel altijd bijblijven.”

Kato : “Had je ons anderhalf jaar geleden gezegd dat Andre Hazes onze eerste single zou coveren, dan hadden we eens goed gelachen, denk ik. (Tom lacht) Dat was heel leuk om al die versies nu door al die fantastische artiesten te horen. Ik kan niet echt één eruit kiezen.”

Bepaalde artiesten kozen er zelf voor om niet alle nummers uit te brengen, zoals Karen Damen. Jullie hebben wél alle liedjes uit ‘Liefde voor Muziek’ op een album geplaatst. Een bewuste keuze ? Of was het té moeilijk om een keuze te maken ?

Tom : “Ik denk ook dat andere artiesten nummers bewaren die nog niet zijn uitgekomen en dat die liedjes wel op een album gaan prijken. Die zullen dus ook wel eens beschikbaar zijn. Wij vonden het belangrijk om dat iedere week beschikbaar te maken. Omdat mensen ons nog wat moeten ontdekken. Wij zijn echt een beginnende band. We vonden dat dus belangrijk dat als ze dat opzochten het ook meteen konden vinden na de aflevering. Dat is de voornaamste reden. Dat we een beetje kunnen groeien bij de mensen thuis.”

Ik denk dat het zeker gelukt is, om te groeien. Ik vond het heel tof dat jullie bijna alle genres hebben behandeld. De eerste week was het met ‘Little Submarine’ heel emotioneel, terwijl het twee weken later met ‘Over’ wat meer up tempo was.

Kato : “Ja, dat is ook wat we wilden proberen. Op voorhand hadden we dat wel beslist dat we dat wilden doen, omdat de mensen ons nog niet kenden. Het was dus de ideale kans om alle kantjes te tonen aan de mensen.”

Kato, vorige week maandagavond ontroerde jij me tijdens de uitzending, want je hebt een vast ritueel voor het slapen gaan door telkens drie dingen te zeggen waarvoor je dankbaar bent in de voorbije dag. Hoe is dat begonnen ? Misschien zeg je wel deze avond voor het slapen gaan : wàt ben ik dankbaar dat ik vandaag via skype met die twee lieve West-Vlamingen kon babbelen. Dat is toch ook mogelijk of niet ?

Kato (glimlacht) : “Dat komt door een vriendin van mij die dat zelf is beginnen doen. Daar is een soort dagboek, maar niet echt als : ‘Ik schrijf heel mijn dag uit’… Maar dat is een dagboek die zich baseert op alleen de positieve dingen. Dat is een zes minuten dagboek. Je schrijft in de ochtend drie dingen op, in de avond ook drie dingen en enkel positieve dingen. Dat is speciaal omdat je dan meer bewust wordt van alle kleine dingen die eigenlijk wel goed lopen in uw leven of die wel mee vallen. Of waar je plezier uithaalt. Ik vond dat wel leuk. Ik blijf dat eigenlijk doen. Ik denk dat zoiets wel een aanrader is voor mensen. Vanaf de moment dat je je niet goed voelt, kan dat wel echt helpen. En zeker wanneer je dat langere tijd begint te doen, begin je echt meer op kleine details te letten. Dan ben je je daar veel bewuster van.”

Op 14 februari 2021 – gemakkelijk te onthouden – staan jullie in de Lotto Arena. Waanzin toch ! Pas 28 én 30 jaar en volgend jaar al een eerste muzikale droom in vervulling zien gaan. Is het de bedoeling van jullie optreden uit te bouwen met nummers uit jullie aparte solo-carrière, gevolgd door dan jullie songs als duo ?

Tom : “We gaan sowieso alle nummers van The Starlings brengen. Dat zijn de nummers uit ‘Liefde voor Muziek’ of alle nummers die op de plaat staan. Dat wordt natuurlijk nog aangevuld. We moeten het nog uitwerken. Maar ik denk dat de songs uit onze solo-carrière nog fris in het geheugen zitten en daar kunnen we zeker iets mee doen. Dat moeten we echter allemaal nog een beetje uitwerken. We zijn nu al zeker dat het een heel toffe en niet al te korte show zal worden.”

Is er ook een optie dat er muzikale gasten komen, misschien wel uit ‘Liefde voor Muziek ‘?

Kato : “We willen wel werken met muzikale gasten, maar we zijn nog wat aan het brainstormen hoe en wie we graag zouden verwelkomen. Maar dat wordt allemaal binnenkort wel besproken. Dat zullen we wel zien.”

Proficiat, want er zijn al meer dan 1.000 ticketten de deur uit.

Tom : “Ja, klopt ! Dankjewel !”

Jullie zijn nog jong en we hebben nog het laatste muzikale feit van jullie niet gehoord. Volgend jaar is de Lotto Arena daar. Zijn er daarna nog bepaalde (grote) doelen ?

Tom : “We zouden heel graag een paar heel toffe festivals spelen, maar deze zomer zal dat helaas niet gaan. We hopen dat dat allemaal naar volgend jaar wordt geplaatst. Dan gaan we dubbel zo hard genieten. Ik denk dat dat de eerst volgende droom is, dat we hebben… (lacht)”

Tot slot : dat mogen we niet vergeten hé. We zijn een West-Vlaams weekblad met een sterk web. Hebben jullie een bepaalde band met West-Vlaanderen ? Tom – denk ik toch – woont of is afkomstig van Eeklo, toch niet zo ver van West-Vlaanderen.

Tom : “Wij hebben beiden een band met West-Vlaanderen. Mijn broer is van Eeklo, maar hij verhuisde voor de liefde naar Oostende.”

Kato : “Mijn mama woont in Oostende, mijn zus woont nu in Veurne. ‘t Is een beetje verspreid in West-Vlaanderen (lacht).”

Dankjewel voor deze babbel via skype. Het is eens iets anders. We wensen jullie nog heel veel succesvolle muzikale jaren toe. (PADI & Jérémie)

Jérémie Benoit via skype in gesprek met Kato en Tom.
Jérémie Benoit via skype in gesprek met Kato en Tom.© PADI

Het album ‘Don’t Look Back’ is te verkrijgen in de winkels en via de streamingsplatformen. Tickets voor de Lotto Arena kan je aankopen via de website van het Antwerpse Sportpaleis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten