In vervlogen tijden baatte Ludo Bamps The Roots als restaurant uit, maar eind mei 2010 hield hij daarmee op en kon de familie Walcarius het pand kopen. Die renoveerde het grondig en maakte er een culinair hoogstaand eetcafé van met de nadruk op maaltijden. In het voorjaar van 2016 kwam de zaak in handen van nieuwe eigenaars: Yannick De Ketelaere en Stephanie Maes, bekend van het eetcafé 't Paviljoen op de wijk Don Bosco, dat ze nog altijd runnen. Zij bleven in The Roots de nadruk leggen op het gezellige interieur en het lekkere eten, maar vanaf oktober 2017 gaven ze er een andere invulling aan en begonnen de accommodatie te verhuren als zaal voor plechtigheden en feesten allerhande. Tot nu, want straks ...

In vervlogen tijden baatte Ludo Bamps The Roots als restaurant uit, maar eind mei 2010 hield hij daarmee op en kon de familie Walcarius het pand kopen. Die renoveerde het grondig en maakte er een culinair hoogstaand eetcafé van met de nadruk op maaltijden. In het voorjaar van 2016 kwam de zaak in handen van nieuwe eigenaars: Yannick De Ketelaere en Stephanie Maes, bekend van het eetcafé 't Paviljoen op de wijk Don Bosco, dat ze nog altijd runnen. Zij bleven in The Roots de nadruk leggen op het gezellige interieur en het lekkere eten, maar vanaf oktober 2017 gaven ze er een andere invulling aan en begonnen de accommodatie te verhuren als zaal voor plechtigheden en feesten allerhande. Tot nu, want straks schuilt achter de bekende blauwe poort in de Breidelstraat weer een volwaardig eetcafé.De nieuwe uitbaters Olivier - Olli - Allaert (38) en Jean-Marc Dekeerle (49) kunnen bijna niet wachten om op 15 oktober The Roots te heropenen - zo enthousiast zijn ze. Jean-Marc is gepokt en gemazeld in de horecawereld. Hij heeft een koksopleiding gevolgd aan Ter Groene Poorte in Brugge en runde in zijn jonge jaren ruim zes jaar een jeugdcafé in Wevelgem. Na wat andere jobs links en rechts startte hij in 2002 met succes het trendy restaurant Commerce Vingt-et-un op de Veemarkt in Kortrijk. Daar leerde Olivier, die oorspronkelijk uit Kortrijk afkomstig is, hem trouwens kennen. Jean-Marc bleef er meer dan acht jaar aan de slag, maar koos toen voor een nieuwe uitdaging: brasserie-tearoom Le Gaillard in Menen. Geïnspireerd op zijn familienaam, want gaillard betekent in het Frans kerel. Daar was hij een kleine zes jaar de zaakvoerder. De voorbije periode werkte hij in de keuken van een onderaanneming van het grote bedrijf Bekaert in Zwevegem.Olivier van zijn kant, die met zijn gezin in de Eugeen Van Oyestraat woont, zocht het samen met zijn vrouw Joy Mortier in de pastawereld. Hij startte in 2006 De Pastabar op de Botermarkt in Roeselare en Joy deed in 2007 hetzelfde in Torhout. Vanaf 2014 runde Olivier nog De Pastabar in Gistel, maar dat alles is nu verleden tijd."Voortaan gaan al mijn aandacht en energie naar The Roots", zegt hij. "Ik had deze schitterende locatie met de knusse binnenkoer al langer in gedachten om er iets mee aan te vangen, maar wachtte op het juiste momentum. Dat ik dit samen met Jean-Marc kan ondernemen, is fenomenaal. Noem de magie die al bijna twintig jaar tussen ons hangt, gerust vriendschap. Hij zal voornamelijk in de keuken staan en ik zorg voor de bediening in de zaal. Maar we bemannen dit project vooral als team. Jean-Marc zal naar de klanten toe zeker in beeld komen. We zorgen voor een echte symbiose van eten en drinken. Met heerlijke gerechtjes, verse nacho's, maar ook simpele dingen, zoals een spaghetti. We zullen keihard werken, zowel 's middags als 's avonds. Alleen de volledige maandag en op zaterdagmiddag houden we de poort gesloten."In de periode vóór de Tweede Wereldoorlog was het pand waar zich nu The Roots bevindt, een meubelzaak, waar er ook behang, tapijt en gordijnen te koop waren. De familie De Clercq-De Wulf runde de winkel, die na de oorlog verdween. Het pand kwam in handen van de familie Vanhooren en werd na verloop van tijd gehuurd door de familie Trio van de huidige, naastliggende kledingzaak Trio Fashion. Later verkocht de familie Vanhooren het gebouw aan Ludo Bamps die er met The Roots startte. Toen die daarmee stopte, verkocht hij het eetcafé en de binnenkoer aan de familie Walcarius en het voorste deel aan Trio Fashion voor stockruimte en uitbreiding van de winkel.