The Nameless op podium van Humo’s Rock Rally

De Torhoutenaren van The Nameless met zanger Brian Vandecappelle (links) en bassist Vlad Toebaert. Repeteren gebeurt thuis in de garage van Brian. © foto JS
Johan Sabbe

De jonge vierkoppige band The Nameless, geschraagd door de Torhoutenaren Brian Vandecappelle en Vlad Toebaert, heeft de preselecties van Humo’s Rock Rally gehaald. De groep mocht in zaal De Zwerver in Leffinge zijn eigen Engelstalige songs spelen.

De jury toonde zich voor zowat elke band bikkelhard en ook The Nameless ontsnapte niet aan de moker. De Torhoutse groep werd vooral te weinig enthousiasme verweten. Alsof Brian, Vlad en hun twee kompanen er geen zin in hadden. “Dat beeld klopt nochtans niet”, zegt Brian. “Uiteraard hadden we er zin in. We bestaan echter nog maar sinds november 2018 en hebben dus nog niet veel podiumervaring. Sowieso vinden we het een eer dat we uit de 879 inzendingen voor Humo’s Rock Rally tot de 100 geselecteerden behoorden. En dit op basis van een demo die heel amateuristisch werd opgenomen.”

Mix van Grunge en rock

The Nameless bestaat uit zanger-gitarist Brian Vandecappelle (19) uit Torhout, bassist Vlad Toebaert (20) uit Torhout, gitarist Benoit De Jaeghere (30) uit Roeselare en drummer Pieter Tydtgat (27) uit Ledegem. Brian en Vlad kennen elkaar vanop school, waar ze op de campus Eureka in de Rijselstraat muzikale plannen smeedden. Brian ontmoette Benoit en Pieter aan de muziekschool in Roeselare en zo ging de bal aan het rollen. Repeteren gebeurt in de garage bij Brian thuis in de Moertjes, vrijgemaakt door zijn ouders die hun auto dan maar buiten stallen. Het muziekgenre? Een eigenzinnige mix van grunge en alternatieve rock met invloeden uit diverse hoeken.

“Ik schrijf de teksten van de nummers en ook doorgaans de basis voor de muziek”, vertelt Brian, zijn kapsel deels voor zijn gezicht gedrapeerd. “Vlad zet de muziek dan op punt, met ook de inbreng van Benoit en Pieter uiteraard. Ik schrijf graag over thema’s die in onze samenleving niet altijd even gemakkelijk bespreekbaar zijn. Maatschappijkritisch, maar niet politiek geïnspireerd. De rode draad is dat we iedereen moeten leren respecteren met zijn of haar gaven en tekorten. Anders dan anders zijn, moet kunnen.”

Brian is fan van groepen zoals Radiohead en het West-Vlaamse Mauger. Bassist Vlad vindt TOOL de max, de Amerikaanse band die alternatieve metal speelt.

Goede nummers maken

“Eigenlijk wou ik liever niet dat we ons inschreven voor Humo’s Rock Rally”, geeft Vlad toe. “Het draait bij mij puur om de voldoening om goede nummers te maken. Ik musiceer voor mezelf.”

“Ik zit anders in elkaar”, pikt Brian in. “Ik wil weten wat mensen van onze muziek vinden. Vandaar dat ik wou dat we die demo voor de Rock Rally opnamen. In de garage, dus van erg slechte kwaliteit. Maar toch met de selectie tot gevolg, wat me groot plezier deed.”

Op vrijdagavond 21 augustus speelt The Nameless op Herderrock in het eigen Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier