The Box lanceert zeven ondernemers in twee jaar tijd

© SVV
Redactie KW

“Als het van mij afhangt, breiden we dit concept uit”, zegt de Brugse schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys (sp.a). “Onze stad beschikt over twee hotelscholen. Waarom geen horecaversie van The Box creëren waar jonge chefs kunnen proefdraaien zodat ze op termijn onder meer een stand kunnen verwerven op de opvolger van Kookeet?”

Het idee voor The Box werd ontwikkeld door Stebo, een dienstverlenende vzw die ondernemen wil stimuleren. Door een Europese projectsubsidie kon het concept uitgerold worden in Gent, Turnhout en dus ook Brugge. In Die Scone is The Box een samenwerking tussen De Republiek en de stad Brugge, met verdere ondersteuning van Stebo.

In april 2017 kreeg The Box een eerste stek in de pop-up De Makersrepubliek, toen gelegen in de Sint-Jakobsstraat 36. Eind vorig jaar verhuisde The Box naar de huidige locatie in de Academiestraat 14. “Met The Box streven we drie doelstellingen na”, zegt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys (sp.a). “Door experimenteerruimte aan te bieden, willen we mensen stimuleren een onderneming uit de grond te stampen. Twee: als shoppingstad hopen we met The Box een bepaald kwaliteitsimago uit te stralen en de verKatelijnisering tegen te gaan. En drie: de creatieve economie een duw in de rug geven. Dit is hoogstnodig, want amper 7,5 procent van onze economie valt hierin onder te brengen. Véél te laag voor de derde (centrum)stad van Vlaanderen.”

Van kledij tot interieurobjecten

In hartje Brugge kan The Box voor een weekend, een week of een maand gehuurd worden. In de huurprijs is een basispakket aan voorzieningen begrepen, zoals meubilair, een betaalterminal, wifi, elektriciteit, een alarmsysteem en alle nodige vergunningen en verzekeringen.

De voorbije twee jaar vonden 47 personen hun weg naar The Box. Goed voor 29 concepten. “Heel wat uiteenlopende concepten passeerden de revue: kledij, voeding, juwelen, keramiek, een reisbureau, interieurobjecten, knuffels, kleine horecaconcepten, cadeauartikelen, noem maar op“, duidt Greet Roosbeek, projectcoördinator van The Box.

Voor zeven ondernemers betekende The Box een effectieve doorstart. Zes hiervan openden een eigen zaak in de Brugse binnenstad, met name 4Fier Soulstore (Langestraat 82), Harfi (Ezelstraat 16), TNUTS (Ezelstraat 96), Marianne Van den Bussche (Ezelstraat 67), Blaise Boutique (Geldmuntstraat 17) en de buur(jonge)vrouw van Belladonna (Geldmuntstraat 19). Eén jongedame opteerde omwille van familiale redenen voor een andere stad. Voor Miss Marie kun je terecht in de Delaerestraat 6a in Roeselare.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier