The Barrel Dancers Menen: “Stampen met de laarzen en leute maken”

The Barrel Dancers met Kyra Vandenabeel, Rebecca Verslype, Amber Dumon, Doriane De Wiest en Aloysia Vandenabeel.©wilfried Ossieur WO
The Barrel Dancers met Kyra Vandenabeel, Rebecca Verslype, Amber Dumon, Doriane De Wiest en Aloysia Vandenabeel.©wilfried Ossieur WO
Redactie KW

Hagelwitte cowboyhoeden en een blauwe jeans met witte broeksriem, stampende cowboyboots die bij voorkeur een houten vloer martelen op het swingende tempo van aanstekelijke countrydeuntjes: dat zijn de basisingrediënten waarmee de leden van The Barrel Dancers hun beste beentje voorzetten. Rebecca Verslype was meteen verkocht toen ze een Catalan countrydansgroep in Middelkerke zag optreden. Het was voor haar het sein om in Menen The Barrel Dancers op te richten.

“De moeilijkheidsgraad ligt veel hoger dan bij de traditionele country linedance”, steekt voorzitter Rebecca Verslype van wal. “De Catalaanse variant heeft haar roots in Spanje en oogt veel mooier en uitdagender, jonger en frisser. Tegelijkertijd is het fysiek veeleisender”, spaart ze de superlatieven niet. “Er wordt uitsluitend op pure, onversneden countrymuziek gedanst. Er komt heel wat voetenwerk bij kijken. Synchroon dansen in formatie, allemaal tegelijk draaien, stampen met de laarzen en leute maken: daar draait het allemaal om. De witte hoeden en de lederen laarzen zijn ons handelsmerk.”

“Catalan country linedance is relatief nieuw”, vult choreografe Kyra Vandenabeel aan. “De dansstijl bestaat pas een vijftiental jaar en is ontstaan door de evolutie van de countrymuziek en door het introduceren van nieuwe passen in de traditionele linedance. Zelf dans ik country line sinds 2013, maar op vraag van een Belgische choreografe ben ik in 2016 overgeschakeld naar de Catalaanse variant. Veel van de dansen oefen ik in via YouTube om de pasjes vervolgens aan de leden aan te leren. Op country-evenementen dansen we dan allemaal hetzelfde dansje op één liedje.”

Eén grote familie

De leeftijd van de dansende cowboys bij The Barrel Dancers varieert tussen 20 en 51 jaar. Hoewel we beter van cowgirls spreken, want het zijn vooral vrouwen die hier de dienst uitmaken. Slechts één man waagt zich aan de veeleisende danspassen.

“Mijn vader Danny is dan weer de vaste dj van dienst, terwijl mijn man in het bestuur zit”, weet Rebecca. “Mijn oudste dochter Amber danst mee en ook mijn schoondochter heeft de microbe te pakken. En zo zijn er nog wel enkele families goed vertegenwoordigd in onze club. Samen vormen we één grote familie, die goed overeen komt. En als er toch eens iets wringt, dan gooien we dat meteen op tafel. Dit jaar zijn we met z’n allen in een zwart gat gevallen, maar door geregeld eens te chatten via Facebook proberen we het onderlinge contact te onderhouden. Nieuwe leden zijn altijd welkom.”

De Catalaanse variant oogt veel mooier en uitdagender, jonger en frisser”

Veel oefenen zat er dit jaar helaas niet in voor de Barrel Dancers. “Door de coronamaatregelen hadden we meer géén zaal dan wél”, zucht Rebecca. “We konden slechts een tiental keer het CC in Lauwe gebruiken om te oefenen. Dan nog moesten we onze groep in twee opsplitsen om het toegelaten maximum van zes personen niet te overschrijden. Allesbehalve evident, maar het lukte toch.”

Topchoreografen

Samen met de langgerekte coronagolven kelderden ook de broodnodige clubinkomsten. Intussen liepen vaste kosten als Sabam of verzekeringen gewoon door. “Maar we zijn dankbaar voor de financiële steun die we, net als iedere vereniging, mochten ontvangen. Met een deeltje daarvan hebben we gezorgd voor mondmaskers met het clublogo.”

“Onze leden betalen geen lidgeld. Wel vragen we twee euro per repetitie, aangevuld met 50 cent voor de verzekering. Geen repetities betekent geen extra geld in onze clubkas en ook inkomsten uit drank vallen daardoor weg.”

De club geeft op aanvraag dansdemonstraties en ook voor workshops kan je bij The Barrel Dancers terecht. “In februari gaven we een show van anderhalf uur in het woon-zorgcentrum Andante. Maar een geplande demo en workshop van deze zomer in het bakkerijmuseum van Veurne viel dan weer in het water. Het schrappen van de Wieltjesfeestjes betekende voor ons dat we er niet aanwezig konden zijn met een eigen stand en dat we geen straatoptredens konden geven.”

Ook het eigen Catalan country-evenement van 18 april in Park Ter Walle moesten de Barrel Dancers noodgedwongen annuleren.

“We hebben nu een nieuwe datum voor de vierde editie van ons jaarlijks dansfestijn geprikt op 17 april 2021, ditmaal in het wijkcentrum De Koekuit. Dan zullen we ook ons vijfjarig jaar bestaan vieren. Daarom hebben we vier bekende namen uit de Catalaanse countrywereld uitgenodigd: de Spaanse topchoreografen David Villelas en Pol F. Ryan, alsook de Gentse choreografe Laura Jones samen met dj Jonathan Jones”, besluit de voorzitter. (CB)

The Barrel Dancers

Opgericht in: april 2016. Op 9 april 2021 zal The Barrel Dancers vijf jaar bestaan. De Catalaanse country linedanceclub wil dat op 17 april vieren met een groot evenement.

Voorzitter: Rebecca Verslype (41)

Aantal leden: 15

Lokaal: Op vrijdagavond wordt er gedanst in het Cultureel Centrum, Wevelgemstraat 20 in Lauwe. De dansclub heeft een barrel racer als logo: een rodeorijdster die met haar paard rond een vat slalomt.

Info: Wie wil meedansen kan contact opnemen via thebarreldancers@gmail.com of 0473 21 23 85. Op de Facebookpagina van Thebarreldancers Menen kan je de countrysfeer opsnuiven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.