Thaise Vrienden schenken 15.000 euro aan Wevelgemse woonzorgcentra

V.l.n.r. Schepen Geert Breughe, Edwine Laridon (wzc), Johan Vlieghe (vzw), burgemeester Jan Seynhaeve, Dominique Vandoorne (vzw), schepen Frank Acke, voorzitter Frank Plets, Luc Deloof (wzc), Bernard Deman (vzw), Sylvie Desmet (wzc) en Annick Bostoen (vzw). (foto WO)
Redactie KW

De vzw Thaise Vrienden Wevelgem, een vzw die regelmatig activiteiten organiseert voor kleine lokale ontwikkelingsprojecten in Thailand, schenkt 7.500 euro aan de woonzorgcentra in deelgemeente Wevelgem: wzc Elckerlyc en wzc Sint-Camillus.

De vzw Thaise Vrienden zamelt al meer dan vijftien jaar geld in voor projecten in Thailand, een land dat ze in hun hart hebben gesloten na een vakantie in 2004. “We trokken er met zes vrienden heen en maar liefst vijf van hen vonden er hun levenspartner”, vertelt secretaris Bernard Deman. “Mijn schoonbroer Luc Vlieghe is er zelfs blijven wonen en heeft er altijd gewerkt als huismeester op de Nederlandse ambassade. Zijn dochter is er maatschappelijk werkster, zij signaleert ons plaatsen of projecten die een steuntje kunnen gebruiken.”

De projecten van de vrienden richten zich vooral op kinderen en rijstboeren in Noord-Thailand, om hulp te bieden aan minder begoede mensen die gevlucht waren voor het Pol Pot regime. De projecten die Thaise Vrienden sinds 2009 al ondersteunden zijn heel divers: de bouw van een school, de aankoop van een tractor, het aanleggen van een speelplein,…

Thaise marktkramers

“Jaarlijks organiseren we een Thais evenement”, vervolgt Bernard. “In het verleden mochten we tot 650 bezoekers verwelkomen, dat viel dan weer wat terug. Nu werken we met Thaise marktkramers, een formule die duidelijk aanslaat want we zien het aantal bezoekers jaarlijks weer toenemen. Vorig jaar waren het er 350.” Het feest kon dit jaar door de coronacrisis niet plaatsvinden, maar toch besloten de vrienden om de woonzorgcentra uit deelgemeente Wevelgem te steunen. Zowel wzc Elckerlyc als wzc Sint-Camillus ontvingen een schenking van 7.500 euro. “Onze organisatie heeft wat budget dat we graag willen delen met de Wevelgemse bevolking”, zegt Bernard Deman. “Het geld voor de projecten die we in het verleden al wisten te realiseren, kwam immers grotendeels vanuit Wevelgemse hoek. De bezoekers van ons jaarlijks feest, de subsidies via de Wereldraad, de logistiek die we mogen gebruiken van de gemeente Wevelgem,… Onlangs mochten we daarenboven een genereuze schenking ontvangen. De woonzorgcentra hadden het hard te verduren deze laatste maanden, dus dit was het moment om iets terug te doen voor de gemeente Wevelgem.”

Meer info over Thaise Vrienden vind je op www.thaisevriendenwevelgem.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.