Thaïs Vanderheyden zet leegstaande panden in Brugge in de kijker met ludieke illustraties

De leuke illustraties van Thaïs Vanderheyden zijn ook een extra attractie voor bezoekers aan Brugge. © MM
Redactie KW

Thaïs Vanderheyden (45), de naam doet wellicht geen belletje rinkelen. Als we spreken over de ‘Quarantaine Mama’, is dat ongetwijfeld wel het geval. De illustratrice, opgegroeid in Brugge, werd tijdens de eerste lockdown plots wereldberoemd toen Hollywoodsterren haar hilarische, maar herkenbare tekeningen over het hectische leven met vier kinderen deelden. Nu komt Thaïs terug thuis in Brugge, waar ze leegstaande panden extra in de kijker zet met ludieke illustraties.

Het begon als een doodgewone ingeving aan de keukentafel, bij het begin van de eerste lockdown in 2020. ‘Mama, meester Jan op FaceTime. Zeg eens dag!’ Komt een kind met de iPad de badkamer binnen, terwijl moederlief naakt is. Die illustratie is het bekendste voorbeeld van de hilarische, maar herkenbare tekeningen die Thaïs Vanderheyden maakte over het hectische leven met vier kinderen. Die bekendheid was echter niet het opzet van de auteur van kinderboeken.

“Ik had niet de bedoeling iets blijvends te maken van die kribbels”, vertelde ze daar eerder over. Die kribbels werden uiteindelijk herkenbare uitingen van een mama die thuis én de kinderen bezighoudt én het huishouden doet én moet telewerken én tussenin nog wat tijd voor zichzelf probeert te zoeken.

Thaïs besloot haar illustraties op sociale media te delen en toen ging het snel. Eerst deelden BV’s haar Instagram-posts, maar plots waren ook Hollywoodsterren grote fan. ‘Een voorbeeld van mijn nieuw leven. Bedankt voor deze lach op mijn gezicht vandaag’, schreef actrice Jennifer Love Hewitt bij de tekening van de iPad in de badkamer. Ook actrice Kristen Bell deelde die tekening op haar Instagram-stories. Ze heeft ondertussen ook een vaste rubriek in Nina.

Stijgende leegstand

Nu strijkt de ‘Quarantaine Mama’ weer neer in haar geboortestad Brugge. “Ik heb hier tot mijn 21ste gewoond”, legt Thaïs uit. “Ondertussen woon ik samen met mijn man in Antwerpen, maar het voelt altijd goed om terug in Brugge te komen.” Het stadsbestuur werkte samen met Thaïs een wandeling uit langs tien van haar illustraties om leegstaande panden in de kijker zetten. “Het corona-effect kunnen we niet ontkennen”, zegt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys (Vooruit). “Voor corona spraken we over een leegstand van vijf procent, nu schommelt dat rond acht procent. Nog altijd lager dan in andere centrumsteden, maar het is zichtbaar en het stoort. Daarom willen we er iets aan doen.”

Hopelijk kunnen mijn tekeningen bij veel mensen een glimlach op het gezicht toveren

Volgens Annys hebben de illustraties een dubbel doel: leegstaande panden in de kijker zetten, maar ook een extra attractie voor bezoekers. “We hebben de voorbije jaren al veel geïnvesteerd om de troeven van Brugge als shoppingstad in de kijker te zetten. Met deze wandeling bieden we een originele beleving aan en onderscheiden we ons als shoppingstad. Dat we hiervoor konden samenwerken met Thaïs, die hier geboren is, maakt het verhaal compleet.”

Glimlach op gezicht

Ook Thaïs is enthousiast over de samenwerking. “Pas als je een tijdje bent weggeweest uit Brugge, besef je hoe mooi het hier is. Dit project voelt voor mij als thuiskomen. Als geboren Bruggeling was het speciaal om illustraties te tekenen met deze stad als onderwerp. Ik baseerde me vooral op horeca, cultuur en shopping”, legt ze uit. “Hopelijk kunnen mijn tekeningen bij veel mensen een glimlach op het gezicht toveren. Dat hebben we allemaal verdiend na het afgelopen anderhalf jaar.”

Naast de illustraties op de tien panden hangt een QR-code met een link waarop eventuele geïnteresseerde huurders alle info terugvinden, inclusief over de premies die het stadsbestuur geeft aan creatieve starters.

De wandeling Blik op Brugge loopt nog tot zaterdag 18 september in de binnenstad. Het plan van de wandeling is gratis te verkrijgen bij In&Uit en in veertig handelszaken of te downloaden op www.brugge.be/blikopbrugge. (Mathias Mariën)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier