Thais nieuwjaarsfeest in De Schakel in Beitem

V.l.n.r. Karin Dewulf, Wim Vantieghem, Narisara Seesuaipao (Toi), Benny Mareel, Wouter Gijs, Johan Dewulf, Anusit Umaporn (Fai), Kevin Pollet, Heidi Ramault en Luc Mestdagh. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Voor het derde jaar op rij organiseert vzw Thaismiles het Songkran feest waarbij het Thaise nieuwjaar wordt gevierd. De opbrengst gaat naar projecten in Thailand die de vzw oprichtte.

Songkran is het Thaise nieuwjaarsfeest dat steeds op 13 april plaatsvindt. Voor de derde keer op rij viert Thaismiles ook dit feest, in Roeselare. Op zaterdag 13 april wordt zaal De Schakel, in de Meensesteenweg, ondergedompeld in Thaise sferen met een markt met lokaal eten en drinken. De Sunshine Band zorgt voor moderne Thaise muziek. Daarnaast kunnen aanwezigen ook deelnemen aan een tombola met als absolute hoofdprijs een retourticket naar Thailand.

Thaise projecten

Vzw Thaismiles zet zich in voor projecten in Thailand die ze zelf opgestart hebben. Zo hebben ze het educatief project Issan waarbij ze kinderen in Nongkhai de kans geven om middelbaar en hoger onderwijs te volgen. Ook in Nongkhai startte de vzw een HIV-project op, in samenwerking met Good Shepherd Sister. Dankzij subsidies van de provincie West-Vlaanderen kon de organisatie ook al een tractor kopen en een irrigatiesysteem realiseren. Een Belg ter plaatse leert de bevolking om via deze tools in hun eigen voedsel te voorzien. Sinds kort hebben ze een project in het noorden van het land. “We ontdekten daar een bergdorpje waar we sinds kort de kinderen steunen. Ze moeten rondkomen met een halve euro per dag, iets wat onmogelijk is”, aldus Heidi Ramault van vzw Thaismiles.

Feest van licht

Vzw Thaismiles werd in 2016 opgericht als opvolging van vzw Koekelare. Ze organiseren niet alleen jaarlijks het Songkran feest maar vieren in november ook Loy Krathong, het feest van het licht. De opbrengt van beide evenementen gaat integraal naar de projecten in Thailand. “Het doel van beide feesten is om geïnteresseerden kennis te laten maken met de Thaise cultuur. Daarnaast zien we ook veel mensen met van Thaise origine naar onze evenementen komen om feest te vieren met elkaar.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier