Test je kennis op grote quiz van The Celtic Lions in Hooglede

Supportersclub The Celtic Lions organiseert op zaterdag 8 februari voor de negende keer hun algemene quiz. De opbrengst gaat naar goede doelen.

(foto JT)

The Celtic Lions, de enige Belgische supportersclub van voetbalclub Celtic FC, werd opgericht in 2011. Al tijdens hun startjaar organiseerde de vereniging een quiz om wat centjes in het laatje te brengen. Inmiddels is de quiz uitgegroeid tot één van de grootste uit de streek. Mede-oprichter Ringo Taillieu geeft een woordje uitleg: “Mijn broer en ik gaan al vele jaren naar de wedstrijden van Celtic kijken, we hebben ze zowat over heel Europa aan het werk gezien. Vaak kregen we de vraag om inlichtingen voor tickets en dergelijke. Vandaar dat we toen besloten hebben om een supportersclub op te richten om mensen bij te staan als ze zelf eens de ‘groenwitten’ in levende lijve willen zien. Om wat bekender te worden en de kas te spijzen, richtten we destijds een algemene quiz in. Toch kozen we er toen al voor om een deel van onze opbrengst af te staan aan het goede doel.”

Alles naar goed doel

Voetbalploeg Celtic werd destijds opgericht door een Ierse priester, Brother Walfrid. De toeschouwers moesten ingangsgeld betalen om naar de wedstrijd te komen kijken. Dit geld werd gebruikt om voedsel te kopen voor alle mensen die toen op de sukkel waren. Nog steeds schenkt de club jaarlijks een serieus bedrag aan vele liefdadigheidsinstellingen. “Met The Celtic Lions proberen we het voorbeeld van Celtic te volgen”, pikt Ringo Taillieu terug in. “Omdat we nu al over een aardige clubkas beschikken, schenken we de laatste jaren altijd de volledige opbrengst van onze quiz weg aan het goede doel: de Muco Vereniging en de Voedselbanken. Het blijft belangrijk om de Muco Vereniging te ondersteunen. Er is al veel veranderd voor mucopatiënten, maar hopelijk kan verder wetenschappelijk onderzoek helpen om de ziekte nog beter aan te pakken. Het zal ook niemand verbazen dat we ook kiezen voor de Voedselbanken, door de link met de ontstaansgeschiedenis van Celtic.”

“We geven na iedere ronde de tussenstand en dat wordt gesmaakt”

Net zoals de voorgaande jaren vindt de quiz plaats in De Gulden Zonne. “We beschikken over een fantastische locatie”, aldus Ringo. “Het is een grote zaal, de akoestiek is perfect en dankzij het enorm grote scherm kan iedereen vanuit de hele zaal vlot volgen. We mogen ondertussen wel stellen dat onze quiz een goede reputatie heeft. Vorig jaar hadden we een recordopkomst van 65 teams. Ook dit jaar zijn er alweer bijna 40 inschrijvingen, terwijl we eigenlijk nog moeten starten met de promotie. Bij 65 inschrijvingen zullen we moeten stoppen, want het moet ook praktisch nog haalbaar blijven. Ik denk dat we het succes aan twee troeven kunnen toeschrijven: elke deelnemer krijgt bij ons een mooie prijs. Bij veel quizzen krijgen de eerste drie ploegen een prijs en dan is het afgelopen. Bij ons niet. Dankzij onze gulle sponsors kunnen we iedereen een leuke prijs aanbieden. Onze tweede troef is de prima werking, waardoor we na elke ronde een nieuwe tussenstand kunnen geven. Zelf gaan we ook af en toe wel eens quizzen en dat is toch telkens wel een werkpuntje. Vaak krijg je halverwege een tussenstand en dan uiteindelijk nog de eindstand. Bij ons komt er elke ronde een nieuwe tussenstand en dat vinden de deelnemers heel interessant. Het is nuttig om je evolutie doorheen de avond mee te volgen. Wie wegzakt, kan het natuurlijk op het overmatig drankgebruik steken”, lacht Ringo.

Acht rondes

De quiz bestaat uit acht rondes met in het midden een pauze. De thema’s lopen sterk uiteen. Elke ronde bevat een rode draad en in elke ronde komt dan wel een vraag over sport, muziek, actualiteit en zo meer aan bod die te maken heeft met die rode draad. De quiz vindt plaats op zaterdag 8 februari in De Gulden Zonne om 19 uur. Quizteams betalen 20 euro voor een groep van 4 personen.

Inschrijven kan door overschrijving op BE69 0016 5717 5278 met vermelding van je teamnaam of via 0474 57 84 27 of celticquiz@gmail.com. Ook niet-quizzers die de sfeer willen komen opsnuiven, zijn welkom.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.