Het gaat om fake news en fraude die op het internet circuleren, via onlineshops die misbruik willen maken van de angst die covid-19 bij de bevolking oproept, om producten te verkopen waarvan de doeltreffendheid niet is bewezen. "Het coronavirus is nieuw en tot op heden heeft geen enkel medicijn, ondanks massaal onderzoek, bewezen effectief te zijn", waarschuwt Test Aankoop.

Test Aankoop verwijst naar coaches, online voedingstherapeuten, bloggers en vloggers die spreken over de voordelen van vitamines en supplementen in het kader van het coronavirus. Sommige verkopers van homeopathische middelen maken ook gebruik van angst en onzekerheid om 'samengestelde pakketten' tegen het coronavirus aan te bieden, die tussen 49,95 euro (alleen preventieve geneesmiddelen) en 68,95 euro (preventie plus behandeling) kosten.

Klacht zonder gevolg (voorlopig)

Op 23 maart heeft de consumentenorganisatie een klacht ingediend bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Economie tegen het medisch hulpmiddel 'ViruProtect' (over-the-counter keelspray) dat wordt voorgesteld als een doeltreffend middel ter bescherming tegen het coronavirus. Tot op heden is er geen wetenschappelijke informatie die de effectiviteit en veiligheid ervan aantoont.

De autoriteiten hebben nog geen gevolg gegeven aan deze klacht. Test Aankoop betreurt die 'buitensporig lange reactietijd' en zal een dringende herinnering sturen.

Het gaat om fake news en fraude die op het internet circuleren, via onlineshops die misbruik willen maken van de angst die covid-19 bij de bevolking oproept, om producten te verkopen waarvan de doeltreffendheid niet is bewezen. "Het coronavirus is nieuw en tot op heden heeft geen enkel medicijn, ondanks massaal onderzoek, bewezen effectief te zijn", waarschuwt Test Aankoop. Test Aankoop verwijst naar coaches, online voedingstherapeuten, bloggers en vloggers die spreken over de voordelen van vitamines en supplementen in het kader van het coronavirus. Sommige verkopers van homeopathische middelen maken ook gebruik van angst en onzekerheid om 'samengestelde pakketten' tegen het coronavirus aan te bieden, die tussen 49,95 euro (alleen preventieve geneesmiddelen) en 68,95 euro (preventie plus behandeling) kosten. Op 23 maart heeft de consumentenorganisatie een klacht ingediend bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Economie tegen het medisch hulpmiddel 'ViruProtect' (over-the-counter keelspray) dat wordt voorgesteld als een doeltreffend middel ter bescherming tegen het coronavirus. Tot op heden is er geen wetenschappelijke informatie die de effectiviteit en veiligheid ervan aantoont. De autoriteiten hebben nog geen gevolg gegeven aan deze klacht. Test Aankoop betreurt die 'buitensporig lange reactietijd' en zal een dringende herinnering sturen.